2024. 03. 14.

Presage Classic series, az örök érték

 

A Seiko Presage kollekciója a megjelenése óta a mechanikus órakészítés klasszikus értékeinek hordozója. Ezek az értékek nem változnak, így a most érkező Presage Classic series sorozat valóban klasszikus, de egy valódi 21. századi klasszikus, amely kiváló példája a hagyományok és a modern technológiák békés egymás mellett élésének.

Presage, az elérhető minőség

Hihetetlen, de 2024-ben mindössze nyolc éve annak, hogy a 2016-os Baselworld óraipari kiállításon bemutatkozott a nagyvilágnak a Seiko Presage kollekciója. A Japánban 2010 óta létező kollekció úgy ért el világhírnevet, hogy kezdetben kizárólag a belföldi piac számára készültek ezek a modellek. Az internetnek köszönhetően azonban megismerték és hamar megkedvelhették más földrészeken élő órarajongók is, így hat évvel a megjelenése után hivatalosan is elindulhatott meghódítani a világot.

 

 

A kollekció sikerének titka egyszerű, a lehető legmagasabb minőséget és legrészletesebb kidolgozást kínálja elérhető áron, amúgy japán módra. A modellek a nagyrészt a hagyományos formákra épülnek, kizárólag mechanikus kaliberekkel készülnek és gyakran alkalmaznak a készítésükkor hagyományos japán technikákat, színeket és stílusjegyeket is.

Presage Classic series, avagy Japán időtlen szépsége

 

 

A most érkező új sorozat, a Presage Classic series egyesíti a Seiko évszázados tapasztalatát egy sorozatban, mindezt egy erőteljes vintage stílusban, de a mai technológia minden előnyét kihasználva.

 

 

Az új modellek formája lágy vonalakból, ívelt felületekből áll, amelyet jól kiegészít a hetvenes éveket idéző, többsoros kialakítású fémszíj a különleges csatmegoldásával. A tok egyszerre klasszikus Seiko és egy valódi Presage forma, a domború zafír kristály óraüveg pedig a szintén domború számlappal kiegészíti az érzést, hogy egy valódi modern klasszikust látunk.

Különleges számlapok, ívek és hatások

 

 

Az új Presage Classic series modellek legszembetűnőbb eleme a számlap, amely minden szempontból érdekes és különleges. A sorozat öt új  modellje két stílusban készült, három modell a hagyományos, hárommutatós kivitelben érkezik, kettő pedig az úgynevezett open-heart számlappal és egy 24 órás mutatóval egy segédszámlapon.

 

 

Valamennyi számlap közös eleme a forma, a domború kialakítása önmagában is több a megszokottnál, és ezt csak fokozzák a számlap ívét követő indexek és a hajlított végű mutatók is, amelyek a pontosabb leolvashatóságot is segítik.

 

 

A hagyományos megjelenésű SPB463J1, SPB465J1 és az SPB467J1 modellek számlapjának struktúrája a selyem sima és lágy hatását adja vissza a fényviszonyoktól függő fényeivel.

 

 

Az open-heart kivitelű SPB469J1 és SPB471J1 modellek számlapjának is a selyem az alapja, de ezek a modellek a selyemfonál anyagát jelenítik meg a számlap közepétől kifelé indulva, ezzel egy sugaras struktúrát kölcsönözve a megjelenésnek.

 

 

Az open-heart számlap egy olyan kivitelt jelent, amelynél a számlap át van törve egy részen, és alatta látható a billegő és a gátszerkezet egy része működés közben. Az ilyen modellekhez olyan kaliberre van szükség, amelyeknek a kialakítása kifejezetten erre a megjelenésre készült.

Új, kényelmesebb fémszíj a hetvenes évek hangulatában

Az új modellek új fémszíjjal érkeznek, amelynek különlegessége az átdolgozott szemek mérete és íve.

 

 

 

A többsoros kivitel sok különálló szemből készült, amelyek 6 mm magasak, a korbbi fémszíjakhoz képest így több szemből állnak és ezért még kényelmesebben követik a csukló ívét.

A többsoros fémszíjak hangulata valódi vintage érzést sugároz, a legszebb hetvenes évekbeli darabokat idézi fel, a megszokott Presage minőségben.

Négy új szín az Edo-kor divatjának világából

 

Az új Presage Classic series  modellek különleges kialakítású számlapjainak a színe sem a megszokottak közül került ki.

Négy új szín érkezik, amelyek mindegyike Japán egyik legtermékenyebb időszakából, az Edo-korból származik. A színek a kor viseletének jellegzetes anyagát, a selymet idézik fel, annak természetes és festett változataiban.

 

Az Edo-kor Japán egyik hosszabb korszaka volt, amely 1603-tól egészen 1868-ig tartott. Bár ez volt a szigorú elszigetelődés és a bezárkózás korszaka, mégis emellett a stabilitás és a béke, a gazdasági növekedés és a virágzó kulturális élet korszaka is volt egyben, amelynek a Meiji-restauráció vetett véget a határok megnyitásával és a hatalom visszatérésével a sógunoktól a császári családhoz.

 

Három nap pihenés az új 6R kalibereknek köszönhetően

Az új Presage Classic series modellek nem csak a megjelenésükben hoznak valami újat, a kaliberek is kifinomultabbak lettek. A Sharp Edged series és a Craftsmanship series modellek után ez a legújabb sorozat, amely már a 6R kaliber család darabjait kapta.

A hárommutatós modellek a 6R55 szerkezetet, az open heart modellek pedig a szintén új 6R5J szerkezete kapták, amelyek közös jellemzője a megnövelt, immár 3 napos járástartalék, amely a számlapon is feltüntetésre került.

A szerkezeteket és azok arany színű rotorját az üveg hátlapon át meg is csodáhatja az, aki fogékony a Seiko Presage modelljeinek műszaki finomságaira.

Presage Classic series SPB463J1, SPB464J1, SPB467J1, SPB469J1 és SPB471J1 modellek technikai adatai

Az órák érkezését 2024 júniusára várjuk.

 

SPB463J1 Presage Classic series 410.000 Ft - megnézem az óra adatlapját ›››

 

SPB465J1 Presage Classic series 410.000 Ft - megnézem az óra adatlapját ›››

 

SPB467J1 Presage Classic series 410.000 Ft - megnézem az óra adatlapját ›››

 

  • Kaliber: 6R55 mechanikus automata
  • Járástartalék: 3 nap (72 óra)
  • Tok átmérő: 40.2 mm
  • Tok vastagság: 13.08 mm
  • Tok anyaga: nemesacél
  • Szíj anyaga: nemesacél
  • Óraüveg: Zafír kristály, domború, tükröződésmentes bevonattal 
  • Vízállóság: 10 Bar

 

SPB469J1 Presage Classic series 480.000 Ft - megnézem az óra adatlapját ›››

 

SPB471J1 Presage Classic series 480.000 Ft - megnézem az óra adatlapját ›››

 

  • Kaliber: 6R5J mechanikus automata
  • Járástartalék: 3 nap (72 óra)
  • Tok átmérő: 40.2 mm
  • Tok vastagság: 13.08 mm
  • Tok anyaga: nemesacél
  • Szíj anyaga: nemesacél
  • Óraüveg: Zafír kristály, domború, tükröződésmentes bevonattal 
  • Vízállóság: 10 Bar

TOVÁBBI CIKKEK