Oldal kiválasztása
Főoldal/Aktualitások/Hír/Brian May és a Seiko 5 Sports újra a listák élén – érkezik az SRPH80 Brian May Collaboration modell

Brian May és a Seiko 5 Sports újra a listák élén – érkezik az SRPH80 Brian May Collaboration modell

2022. február 17.

A rendkívüli zenész és a Seiko 5 Sports újra együtt csap a húrok közé – érkezik a Seiko 5 Sports SRPH80 Brian May limited edition 2022-es változata. Az előző modell sikere előrevetíti az újdonság fogadtatását is, a Red Special design nem változott, de ez az óra mégis más lett, mint az elődje.

Brian May és a Seiko, avagy egy öt évtizedes kapcsolat története

Brian May-t talán nem kell bemutatni senkinek, mégis meg kell emlékezni arról az öt évtizedről, amely a legsikeresebb volt számára. Hat évesen már gitáron játszott, kilenc évesen magas szinten zongorázott, 17 évesen pedig a hamptoni gimnáziumban, ahová járt, megalapította első zenekarát is.

Mindössze hat évvel és rengeteg zenekari viszontagsággal később, 1970-ben csatlakozott hozzájuk Freddie Mercury is, és összeállt a Queen, amely ebben a felállásában minden idők egyik legsikeresebb rockzenekara volt több, mint 150 millió eladott lemezzel.

Brian May és a Seiko kapcsolata azonban nem csak a 2020 elején megjelent speciális Seiko 5 Sports kiadásával kezdődött. 

A zenész híres volt arról, hogy szinte mindig egy Seiko búvárórát hord, évtizedek óta ugyanazt a darabot. Brian May elmondása szerint ezt az órát a hetvenes években egy japán turnéja alkalmával vásárolta, és annyira a szívéhez nőtt, hogy azóta is rendszeresen viseli.

A Seiko 5 Sports kollaboráció így nem is készülhetett mással, mint a Seiko búvárórák egyik leghíresebb rajongójával – ennek köszönhető a most érkező kiadás, a Seiko 5 Sports SRPH80K1 Brian May Collaboration modell is.

Brian May Seiko 5 Sports

Red Special, a design amely végigkísérte Brian May teljes zenei pályafutását

Az SRPH80K1 modell megjelenése nem véletlen, a színösszeállítás és a számlap megjelenése is a zenész híres gitárjának mintájára készült – ez a gitár a Red Special.

A hangszernek különös és megható története van. Brian May a gimnáziumi évei alatt szeretett volna egy valódi elektromos gitáron játszani az általa átalakított spanyol gitár helyett, de mivel a szüleinek erre nem volt pénze, az apjával nekiálltak építeni egyet. 1963-ban kezdték meg a munkát, a gitár faanyagának legnagyobb része egy 200 éves kandalló párkányából származott, a borítása mahagóni, innen a jellegzetes színe és struktúrája is.

Brian May Seiko 5 Sports

Brian May az egész gitárhoz egyetlen alkatrészt vásárolt boltban, a hangszedőt (persze később a hangzása miatt azt is átalakította), a gitár nyakának jelölőit gyöngyház gombokból faragta, és a húrfeszítő rugókat is egy öreg motorból szerezte hozzá. A Red Special gitár aztán életre kelt a kezében, és Brian May a mai napig játszik rajta, valamennyi lemezét ezzel vette fel, a Red Special név fogalommá vált.

A Seiko 5 Sports SRPH80K1 Brian May Collaboration modell

A Seiko 2020 elején megjelentetett egy különleges Special edition modellt Brian May gitárjának stílusában és a zenész legenda aláírásával. Most, 2022 elején a legenda újjáéledt, egy kicsit más jegyekkel, de alapjaiban a Red Special design maradt a megjelenésének messziről felismerhető jellegzetessége.

Brian May Seiko 5 Sports

A számlap a híres gitár színeit kapta, a mahagónivörös szín a gyöngyházfehér indexekkel és mutatókkal tökéletesen felidézi a hangszert, az ív pedig a gitár formáját követi.

Brian May Seiko 5 Sports

A nemesacél tok arany bevonatot kapott, az üveg hátlap szintén vörös felületén pedig Brian May aláírása és a “Limited edition” felirat emlékeztet a Seiko 5 Sports SRPH80K1 modell különleges voltára – ez az óra mindössze 12.500 darabban készül az egész világon, ami a Seiko és Brian May rajongóinak számát tekintve valóban limitált kiadást jelent.

Brian May Seiko 5 Sports

A Red Special gitár hangulata nem állt meg a számlapnál, a Seiko tradicionális szövésű szíjának mintázata a gitár nyakát és a húrokat mintázza, így teljes az összhang, ez a modell tényleg szinte megszólal. A Seiko 5 Sports óráinak minőségét és megbízhatóságát nem kell bemutatni, az egyik legsikeresebb búváróra alapjaira készült kollekció a megjelenése óta sikeres, nem véletlenül.

Az aszimmetrikus tokforma a Seiko 5 megjelenése óta a modell jellegzetes stílusjegye, emellett a kényelem és a biztonságos használat is garantált ezzel a megoldással. A forgatható búvárlünetta nem csak design elem, valóban használható a mindennapokban is időmérésre. A széles mutatók és nagyméretű indexek nappal is jól leolvashatóak, de a Seiko saját fejlesztésű Lumibrite festésének köszönhetően hosszan és erősen foszforeszkálnak a sötétben, a fényük híresen erős.

A Seiko 5 Sports SRPH80K1 modell lelke a jól bevált és sokat bizonyított 4R36 mechanikus automata kaliber, amely naptár és dátum komplikációval is rendelkezik. Szintén fontos eleme az órának a 100 méteres (10 bar) vízállóság, amely a mindennapi használat közben felmerülő valamennyi helyzetben biztonságossá teszi a használatot, és a nyári strandoláskor sem kell feltétlenül megválni tőle – ezt a szövet Nato szíj is megkönnyíti, kényelmes nagy melegben is, szereti a vizet és gyorsan szárad, ha kell.

Brian May Seiko 5 Sports

A különleges kiadás különleges csomagolást is érdemel, az egyedi díszdoboz csak ennek a modellnek a sajátja. A dobozban az óra mellett megtaláljuk Brian May híres hatpennys érméjének másolatát is, amellyel a kezdetektől kezdve penget annak egyedi, érdes hangzása miatt.

Seiko 5 Sports SRPH80K1 Brian May Collaboration modell technikai adatok

SRPH80K1
Kaliber 4R36
Járástartalék  41 óra
Tok átmérő 42.5 mm
Tok vastagság 13.4 mm
Tok anyaga nemesacél, arany bevonattal
Szíj anyaga szövet
Óraüveg Hardlex kristály
Vízállóság 10 bar / 100m
Limitált kiadás mennyisége 12.500 db

 

Brian May Seiko 5 Sports

MPT Seiko Watches

A Seiko Watch Corporation az óra eladásából származó bevétel egy részét a Mercury Phoenix Trust javára ajánlja fel. Az MPT egy jótékonysági szervezet, amelyet Brian May, Roger Taylor és a Queen menedzsere, Jim Beach alapított Freddie Mercury emlékére, hogy segítsen finanszírozni a HIV/AIDS elleni küzdelmet világszerte.

óra kereső

Találja meg az Önhöz illő Seiko órát!

Nehezen boldogulsz a divat és stílus világában és segítség kellene a döntéshez?
Ennek érdekében összegyűjttünk néhány tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes átnézned.
+
Összehasonlítás