2021. 01. 03.

Seiko Custom Watch Beatmaker 2020 - tervezz nekünk egy órát!

A Seiko 5 Sports 2019-ben érkezett új kollekciója hatalmas lehetőségeket rejtett magában. A több évtizedes sikermodell megújulása stabil alapokon nyugszik, hiszen az egyik legnépszerűbb Seiko búváróra alapján készült, ám már a megjelenésekor is lenyűgözően széles választékban. Most azonban olyan lehetőséget kínál a Seiko, amelyet ritkán látni az órák világában - tervezz egy órát, és ha sikeres lesz, gyártásba kerülhet!

A Seiko 5 és az öt alapérték - egy kis történelem

1963-ban, amikor a Seiko 5 első modellje megjelent, az óra forradalmian új megközelítést hozott a piacra. A praktikus funkciók, az új stílus és az addig ebben az árkategóriában nem elérhető műszaki jellemzők együtt sikerre ítélték az újdonságot, és a siker nem is maradt el.

Seiko 5 Sports Speed-Timer, az első automata kronográf kaliber 1969-ből

Az új modell neve nem véletlenül lett “5”, hiszen öt olyan jellemzője volt, amely megkülönböztette az addigi mindennapi modellektől:

  1. automata kaliber a Seiko saját fejlesztésű “Magic lever” rendszerével, mely a felhúzás hatékonyságát növelte 

  2. Naptárkijelzés, mely szerkezettől függően a napot vagy a napot és a hét napját is megjeleníti

  3. vízállóság - abban az időben ez egyáltalán nem volt olyan alap tulajdonsága a karóráknak, mint napjainkban

  4. a jellegzetes, süllyesztett korona 4 óránál - miként a vízállósággal, ezzel is az aktív mindennapokban jobban használhatóvá tették az órát

  5. tartós tokozás és a bőrszíjaknál lényegesen tartósabb fémszíj

Bár manapság már ezek szinte minden karóránál elvárt tulajdonságok, ne felejtsük el, hogy 1963-at írunk, még nem járt ember a Holdon és csak éppen megjelent a Beatles első albuma, így ez az öt érték egy karórában elérhető áron valóban sokak számára egy álmot valósított meg akkoriban.

Seiko 5 Sports 2019, a visszatérés

A Seiko 5 és Seiko 5 Sports modellek hosszú és sikeres menete kezdődött meg 1963-ban, melyet tetézett a gyár a legelsők között piacra dobott mechanikus automata kronográf kaliberrel készülő Seiko 5 Sportsmatic modellel 1969-ben, amely azóta legendává vált, és a gyűjtők egyik első számú kedvencévé, megérdemelten.

A Seiko 5 modellek evolúciója során megszámlálhatatlan változat készült, többféle kaliberrel, méretben és formában is. Az egyik, a Seiko 5 családból kialakult változat lett az SKX sorozat, mely a gyűjtőknek és a Seiko rajongóinak sokat mond, egy tökéletes búváróra volt egyedi formával, hordható méretben, ISO minősítésű vízállósággal, ráadásul rendkívül kedvező áron a kategóriájában.

A modell népszerűségét mi sem mutatja jobban, mint a tény, hogy 22 évig volt kínálatban, amivel csak néhány óra büszkélkedhet a világon.

Ezt a sikermodellt hozta vissza a Seiko 2019-ben, a Seiko 5 Sports új kollekciójának bemutatásával.

Az új darabok (melyekből már az induláskor 27 különböző típus készült) formája gyakorlatilag megegyezik a legendás SKX modellek formájával, és néhány műszaki változtatással folytatja a rendkívül sikeres pályát.

Tervezz saját Seiko 5 Sports modellt, ami gyártásba is kerülhet!

Igen, ez lehetséges. A Seiko 2020 végén elindította a Seiko Custom Watch Beatmaker programot, melynek keretein belül most te is elkészítheted a saját Seiko 5 Sports modelledet, mindössze néhány kattintással.

A speciális, interaktív weboldalon választhatsz tok és szíj stílust és színt, számlapot és mutató szettet, és kiválaszthatod a kedvenc lünettádat is hozzá, majd a kész modellt elnevezve az órád felkerül az oldal nyilvános listájára, ahol bárki szavazhat a kedvencére.

A legtöbb szavazatot kapott modellt a Seiko gyártásba veszi - így bizonyítva ismét, hogy számít a felhasználók, rajongók és vásárlók szava még egy ekkora vállalat életében is, mint a Seiko.

Külön érdekesség, hogy a cég felkért 8 ismert japán zenészt, hogy készítsenek összesen 32 zeneszámot, amelyek illenek a Seiko 5 Sports arculatához. Ezeket a zeneszámokat a rendszer automatikusan az általad készített modellhez párosítja, ezzel is egyedibbé téve azt, és ezzel is színesítve a design folyamatát és az elkészült modelleket is.

Seiko Custom Watch Beatmaker - így használd

A Seiko Custom Watch Beatmaker használata egyszerű, természetesen öt lépésből áll, melyek végén kész is saját tervezésű Seiko modell, és fel is van töltve a listára, várva a lájkokat:

  1. Válassz lünetta betétet

  1. Válassz számlapot

  1. Válassz mutatókat

  1. Válassz színt a toknak

  1. Válassz stílust és színt a szíjnak

Kész is vagy, a rendszer összeállítja a saját modellt, adhatsz neki egy nevet, és meghallgathatod, melyik zeneszámot párosította hozzá a 32-ből.

Ne felejts el ezután megosztani a közösségi médiában, hiszen minél többen szavaznak a te művedre, annál nagyobb az esély arra, hogy ez lesz az a kiválasztott darab, amely gyártásba kerülhet!

Az órád fel is került a listára, és várja a szavazatokat - hadd szóljon!

    [et_pb_code _builder_version="4.6.6" _module_preset="default"][/et_pb_code]
    [et_pb_code _builder_version="4.6.6" _module_preset="default"][/et_pb_code]

    További Cikkek

    óra kereső

    Találja meg az Önhöz illő Seiko órát!

    Nehezen boldogulsz a divat és stílus világában és segítség kellene a döntéshez? Ennek érdekében összegyűjttünk néhány tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes átnézned.
    [et_pb_button button_text="Megtekintés" button_alignment="center" _builder_version="4.4.1" custom_button="on" button_bg_color="rgba(208,202,202,0)" button_border_color="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_color_last_edited="off|desktop" button_bg_color__hover_enabled="on|hover" button_bg_color__hover="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_enable_color__hover="on" button_border_color__hover_enabled="on|hover" button_border_color__hover="rgba(208,202,202,0)"][/et_pb_button]

    TOVÁBBI CIKKEK