2019. 11. 10.

GPHG 2019 – Ismét Seiko siker Svájcban

Immár 20 éve rendezik meg minden évben a Grand Prix d’Horlogerie de Genève megmérettetést, amelyet a szakma és a média csak az „Óraipar Oscar-díja” néven emleget. A Seiko hosszú évek óta rendszeres résztvevője a versenynek, és idén az ötödik alkalommal hódította el a kategóriája elsőségét. Bemutatjuk a győztes modellt és magát a GPHG versenyét is, fontos részletekkel és apró kulisszatitkokkal.

Grand Prix d’Horlogerie de Genève - 20 éve a szakma első számú megmérettetése

2019 november 7-én Genfben került megrendezésre a Grand Prix d’Horlogerie de Genève (röviden GPHG) versenye, melyen a Seiko idén is el tudta hozni a kategóriája első díját. De mi is ez a verseny, és mitől lesz olyan értékes a díj?

A titok a rendezvény szakmaiságán múlik. Az óraiparral és az órák világával mélyebben foglalkozók előtt közismert a GPHG súlya, egy átlagos órakedvelő azonban nem biztos, hogy találkozott már vele, így összegyűjtöttünk minden információt arról, mely szervezetek alapították a díjat, kik dolgoznak minden évben a zsűriben, és milyen indulókkal találkozhatunk a jeles mezőnyben.

A 2001-ben alapított Prix d’Horlogerie de Genève szervezet 2011 óta alapítványként működik, és céljául a világ óraiparának legkiemelkedőbb szereplőinek és újdonságainak elismerését tűzte ki, egy évente megrendezendő verseny keretein belül. Az alapítói Genf kantonja, Genf városa, a La Chaux-de-Fonds-i óramúzeum, a Geneva Laboratory of Watchmaking and Microtechnology (Timelab) és az Edipresse Group médiavállalt voltak. Mára a díj az óraipar legelismertebbje lett, és évről-évre nagyobb érdeklődés követi a teljes folyamatot.

A GPHG folyamata, a résztvevők és a kategóriák

A verseny már májusban elkezdődik, ekkor kell a résztvevőknek leadniuk a jelentkezéseiket és a szabályok alapján az indítani kívánt modelleket, összesen maximum hét modellt a választott kategóriákban.

A versenyre minden évben sok modellt neveznek be, 2019-ben összesen 200 típust, melyek közül a zsűrinek első körben a gyártók által megadott dokumentáció (technikai adatok, fotók, videók) alapján titkos szavazással kell kiválasztani az idén már 14 kategória 6-6 nevezettjét a végső megmérettetésre. A szavazatokat tetszési sorrend szerint adják le, és közjegyző jelenlétében összesítik. Ebben az első fordulóba így minden kategóriában kiválasztásra kerül, mely órák vesznek majd részt az utazó kiállításon és a végső, mindent eldöntő szavazáson.

Az így kiválasztott 84 óra ekkor egy világkörüli utazásba kezd, és Sydney , Bangkok és Mexikóváros után Genfben állítják ki a szakma, a média képviselői és a nagyközönség részére az újdonságokat. Érdekesség, hogy a győztes modellek az eredményhirdetést követően továbbutaznak, és a Dubai Watch Week rendezvényén is bemutatásra kerülnek majd november végén. 2019-ben a genfi kiállítás két hétig a Genfi művészeti és történeti múzeumban (MAH) volt látható, maga a díjátadó pedig minden évben a Théâtre du Léman színházában kerül megrendezésre.
Egy neves versenyben kellett helyt állnia a Seiko nevezettjének a 2019-es GPHG versenyében, hiszen a résztvevők között olyan neveket találhatunk, mint az Audemars Piquet, az Ulysse Nardin, a Zenith, a Hamilton, az IWC, a TAG Heuer, a Vacheron Constantin vagy a Tudor, és ezek csak a legismertebbek. Ebből is jól látszik, hogy az óraipar komolyan veszi a GPHG-t, és minden évben a tudása legjavát nyújtva vesz részt rajta.

A kategóriák száma biztosítja azt, hogy minden induló modellnek valóban a sajátjaival kelljen megmérkőznie, hiszen még a sport és a búvár modellek sem biztos, hogy egy kategóriába esnek. Így időről időre felülbírálják ezeket a kategóriákat, és mint 2019-ben is, újakat vezetnek be. Az idei évben így indult útjára a „Diver’s” kategória a búvárórák részére, melyben a Seiko is indította az új Prospex LX Line modelljét. Csak néhány érdekesség, milyen kategóriák léteznek még:

  • női órák komplikációkkal
  • ikonikus modellek
  • kronométerek
  • naptár és asztronómia
  • különleges mechanikus modellek
  • képzőművészet

A GPHG zsűrijének tagjai

Egy ilyen, iparági verseny zsűrijének összeállításakor döntő jelentőségű a független, ugyanakkor szakmai összetétel. Éppen ezért a Grand Prix d’Horlogerie de Genève zsűrije nemzetközi és multidiszciplináris összetételű, vagyis minden, az óraipart érintő szakterületről érkezik. Megtalálhatóak benne óraipari szakemberek, tervezők, szakújságírók, történészek és kereskedők is éppúgy, mint komoly magángyűjtők nagy tapasztalattal.

A zsűri összetétele évente frissül, nagyjából az ötöde új a tagoknak minden évben, és az előző év Aiguille d’Or “Grand Prix” díjának győztese is helyet kap benne. Az összetétel és a szavazati rendszer biztosítja a pártatlanságot, az iparági háttér pedig a szakmaiságot, így a díj valódi szakemberektől kapott valódi elismerés lett.

Szintén érdekes részlete a versenynek a második, titkos szavazás, mellyel a győztes modelleket választja ki a zsűri, mivel ennek az eredményét még a tagok sem tudják meg a szavazatuk leadása után, csak az eredményhirdetésen szembesülnek a győztes modellekkel.

2019 – a GPHG Diver’s kategóra győztese a Seiko Prospex LX Line SNR029
A 2019-es évben ismét több modellt nevezett a Seiko és a Grand Seiko több kategóriában. A 6-6 kiválasztott közé egy Grand Seiko, egy Presage és egy Prospex modell is bekerülhetett, ami már önmagában is elismerése a modelleknek.

Az idén újonnan bevezetett Diver’s (Búváróra) kategóriában az összes induló közük végül a Seiko Prospex LX Line SNR029 modelljét találta a zsűri méltónak a győzelemre, így a 2018-as év után újra egy Prospex kapta az első díjat. Ennek odaítélésekor figyelembe veszik a modell sajátosságait, a design-t, a kategória megfelelőségét és a technológiai újdonságait is, így most a Ken Okuyama által tervezett külső és a Spring Drive kaliber együttese volt valamennyi induló közül a leginkább méltó a győzelemre.

A mezőny pedig erős volt, hiszen olyan, méltó versenytársakkal kellett megmérkőznie a Prospex újdonságának, mint az Ulysse Nardin 300 darabos limitált különlegessége, vagy a De Bethune Grand Bleu, amelyet az A Blog To Watch magazin a Top 50 egyedi luxus modell listájára választott 2019-ben, de a Reservoir Hydrosphere különlegessége vagy a Ressence olajtöltésű búvárórája is erős vetélytárs volt.

Az óraipart és a prémium és luxus órák világát figyelemmel kísérő órarajongók számára egyértelmű lehet, hogy az idei mezőny is erős volt, és a Seiko Prospex LX Line kollekciója így megkapta a szakmától is az egyik legnagyobb elismerést, mely a megtervezésében és megalkotásában közreműködők munkáját is megtiszteléssel illeti.

(képek: gphg.org)

Értesülj elsőként újdonságainkról, limitált különlegességeinkről, rendezvényeinkről!

Legyél tagja közösségünknek!

Kövess minket Youtube-on!

További Cikkek

óra kereső

Találja meg az Önhöz illő Seiko órát!

Nehezen boldogulsz a divat és stílus világában és segítség kellene a döntéshez? Ennek érdekében összegyűjttünk néhány tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes átnézned.
[et_pb_button button_text="Megtekintés" button_alignment="center" _builder_version="4.4.1" custom_button="on" button_bg_color="rgba(208,202,202,0)" button_border_color="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_color_last_edited="off|desktop" button_bg_color__hover_enabled="on|hover" button_bg_color__hover="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_enable_color__hover="on" button_border_color__hover_enabled="on|hover" button_border_color__hover="rgba(208,202,202,0)"][/et_pb_button]

TOVÁBBI CIKKEK