Oldal kiválasztása
Főoldal/Aktualitások/Hír/Grand Seiko Heritage Collection Japan Seasons special edition, avagy egy stílusos utazás az évszakokon át

Grand Seiko Heritage Collection Japan Seasons special edition, avagy egy stílusos utazás az évszakokon át

2021. október 7.

A Grand Seiko szorosan eggyé vált Japánnal és a japán természet szépségével. Újra és újra bemutatják a Grand Seiko modellek, milyen változatos a szigetország élete, mennyi mindennapi csoda veszi körül a japánokat. Egy darabkát most mi is kapunk ebből az érzésből, a Heritage collection négy special edition modellje egy-egy sekki-t idéz.

Japán, az évszakok és a sekki

Ahogyan már megszokhattuk, Japán egy különleges ország. Sajátos a gondolkodása, sajátos a viszonya a természettel a mindennapokban is.

Japán egyszerre a világ egyik legfejlettebb országa technológiailag és az egyik leginkább hagyománytisztelő nemzet. Ez a két erény egyáltalán nem zárja ki egymást, és ennek a sajátos világnak és gondolkodásmódnak köszönhetjük az olyan modelleket, mint amilyen a Grand Seiko japán évszakokat megörökítő új kollekciója.

Persze Japánban az évszakokat is egy kicsit másképp látják, részletesebb és árnyaltabb a kép. A nálunk megszokott négy évszak ugyanúgy megtalálható, ám mindegyiket további hat-hat szakaszra osztva sokkal finomabban érzékelhető az évszakok váltakozása.

A tavasz például nem csak a zöldellő fákból és a madárcsicsergésből áll, hiszen a tavasz eleje még szorosan kapcsolódik a télhez, hideg és sötét is lehet, míg a vége már a nyár előhírnöke forró napokkal – ezt talán tényleg jobban szemlélteti hat sekki (a sekki az évszakok kisebb egységeit jelenti), mint egyetlen évszak.

previous arrownext arrow
Slider

A Grand Seiko Heritage collection különlegességei és az évszakok

A Grand Seiko az Elegance collection évszakokat bemutató modelljei mellett (melyekről itt olvashatsz bővebben) most a Heritage collection rajongóinak is elhozta a különleges számlapokkal készített modelleket. A Grand Seiko Heritage collection a klasszikus Grand Seiko design, a 62GS alapelvek szerint készül. A design alapelvek máig tökéletesen megállják a helyüket, a határozott felületekből felépülő tok masszív, mégis könnyed hatást kelt, a lünetta nélküli kivitel a domború óraüveggel széles betekintést enged a számlapra, a tok felületei pedig a híres Zaratsu polírozási eljárással készülnek tökéletesen torzításmentes felületeket adva.

A 62GS design, a Grand Seiko design alapelvei szerint A 62GS design, a Grand Seiko design alapelvei szerint

 

Négy különleges modell, két különleges kaliberrel – a Hi-Beat és a Spring Drive

A Grand Seiko kaliberek között is van néhány, amely még a megszokott magas minőségen túl is kínál további technikai csemegéket. A négy modellből kettőben a 9S85 Hi-Beat 36000 mechanikus automata szerkezet, kettőben pedig a 9R65 Spring Drive kaliber dolgozik. A maga nemében mindegyik valódi különlegesség, méltó egy ilyen sorozathoz.

9S85 mechanikus automata Hi-Beat 36000 kaliber 9S85 mechanikus automata Hi-Beat 36000 kaliber

A Nyár és az Ősz modellekben a 9S85 kaliber került, mely a Grand Seiko 2020-ban átadott új stúdiójában, a Shizukuishi stúdióban készül. A különleges darab a magas féllengésszámáról kapta a nevét, részletesen itt olvashatsz róla.

9R65 Spring Drive kaliber 9R65 Spring Drive kaliber

Tavasz és tél – ez a két évszak a Shinshu Watch Studio által készített 9R65 Spring Drive kaliberrel készül. A mechanikus kaliber működését tökéletesen kontrolláló elektronikus vezérlés egy olyan kalibert eredményezett, melynek pontossága lenyűgöző.

SHUNBUN – a tavaszi napéjegyenlőség

 

Grand Seiko SBGA413 Grand Seiko SBGA413

 

Amikor tavasszal a cseresznyefa virágai lehullanak a vízbe, megkezdik utolsó utazásukat az áramlatokkal és örvényekkel – ezt úgy hívják Japánban: hana-ikada, a virágok úsztatása.

Az SBGA413 modell halvány pink számlapja ezt az időszakot, a cseresznyevirágzás múlandóságát örökíti meg.

Grand Seiko SBGA413 Grand Seiko SBGA413

RIKKA – a kora nyári természet szépsége

 

Grand Seiko SBGH271 Grand Seiko SBGH271

 

Ahogy a tavasz nyárba fordul, a természet is buja zölddé válik. A frissítő szellőktől (kun-pu a japánban) lágyan hullámzanak a mezők, ezt a zöld és arany látványt adja vissza az SBGH271 modell a zöld számlapján megcsillanó arany indexekkel és mutatókkal.

Grand Seiko SBGH271 Grand Seiko SBGH271

SHUBUN – az őszi napéjegyenlőség

 

Grand Seiko SBGH273 Grand Seiko SBGH273

 

Csak egyetlen betű a különbség a tavaszhoz képest, mégis teljesen más az érzés. A sötét égbolton csak a Hold fénye ragyog, halkan ciripelnek a tücskök – a nyugalom tökéletes. Az éj kékjét kiemelő arany holdfény neve a tsuki-yo, ez határozta meg az SBGH273 modell hangulatát.

Grand Seiko SBGH273 Grand Seiko SBGH273

TAISETSU – a téli hómezők mélysége

Grand Seiko SBA415 Grand Seiko SBGA415

 

Téli álomra hajtja a fejét a természet, hómezők borítanak mindent – ezt az elcsöndesedett nyugalmat hozza el az SBGA415 modell. A mély hófútta mezők neve a miyuki, a havon csillanó napfény aranya harmonizál rajta az egyetlen színnel, a kékített acél másodperc mutatóval.

Grand Seiko SBA415 Grand Seiko SBGA415

Grand Seiko Heritage collection Japan seasons special edition technikai adatok

 • 9S85 mechanikus automata Hi-Beat kaliber (SBGH271/273)
 • 9R65 Spring Drive kaliber (SBGA413/415)
 • tok átmérő: 40mm
 • tok vastagság: 12.9mm (SBGH271/273)
 • tok vastagság: 12.8mm (SBGA413/415)
 • üveg: “box shaped” zafír kristály óraüveg tükröződésmentes bevonattal
 • nemesacél tok és csat (SBGH271/273)
 • nagyintenzitású titán tok és csat (SBGA413/415)
 • járástartalék: 55 óra (SBGH271/273)
 • járástartalék: 55 óra (SBGA413/415)
 • járáseltérés: +8/-1mp naponta normál használat közben mérve (SBGH271/273)
 • járáseltérés: +/-15mp havonta (SBGA413/415)
 • vízállóság: 10 bar (100m)
óra kereső

Találja meg az Önhöz illő Seiko órát!

Nehezen boldogulsz a divat és stílus világában és segítség kellene a döntéshez?
Ennek érdekében összegyűjttünk néhány tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes átnézned.
+
Összehasonlítás