2019. 08. 25.

Grand Seiko Elegance Collection – Stílus, minőség, elegancia

A Grand Seiko név az első modell megjelenése óta egyet jelent a kifinomult eleganciával. Mértékadó stílusa az évtizedek alatt mit sem változott, és a 2019-ben megjelent új kollekció a nevéhez méltón hordozza magában a márka egyébként is magas színvonalát. Új forma, új számlapok és egy teljesen új kaliber – a Grand Seiko Elegance Collection tovább emeli a tétet.

Az első Grand Seiko modellek még az 1960-as években jelentek meg, jelezve a japán gyár eltökélt szándékát a tökéletes óra megalkotására. Az abban az időben szinte elképzelhetetlen pontosság, az újszerű műszaki megoldások és a modern dizájn önmagában is kiemelte volna a Grand Seiko modelleket az átlagos órák kínálatából, ám a Seiko itt még nem állt meg.

A felhasznált anyagminőség és a kidolgozás részletessége és precizitása az, ami így együtt a prémium óragyártás csúcsaira repítette a márkát. A mai napig legendás például az olyan apró részletek kifogástalan megmunkálása, mint a rakott indexek oldalainak egyedi polírozása vagy akár a Grand Seiko jellegzetes „gyémánt-metszésű” mutatók oldalsó éleinek (!) tökéletes Zaratsu polírja.

A dizájn és a minőség állandósága és a folyamatos fejlesztés tehette azt lehetővé, hogy az immár önálló márkaként működő Grand Seiko szélesítse a modellpalettáját, és 2019-re már három, különálló vonallal is jelen legyen a világ élvonalában. A Heritage Collection (örökség, a Grand Seiko eredeti formáinak továbbélése) a klasszikus vonal, A Sport Collection nevében is hordozza a sportos órakedvelőknek készített tökéletes darabjait, az új Elegance Collection pedig a visszafogott modern elegancia különlegességeit fogja össze.

 

Grand Seiko Elegance Collection 2019

A 2019-es bázeli kiállításon bemutatkozó újdonságok alkotják az Elegance Collection-t. A négy újdonság az SBGK002, SBGK004, SBGK005 és SBGK006 referenciaszámmal érkeztek, mely jelzi a közeli kapcsolatot ezek között az órák között.

A kollekció legszembetűnőbb jellegzetessége elsőre az új, vékonyabb "Slim case" tok, mely mindössze 11.6 mm vastagságú, és a szintén újdonságként érkezett domború zafír kristály óraüveg is mindössze 2 mm-es magassággal bír.

A sorozat darabjai egyező formáik ellenére is külön egyéniségek. Az SBGK002 modell 18K rózsaarany tokkal és egy különleges színű, Suki-Urushi technikával, kézzel lakkozott számlappal érkezik, az SBGK004 modell ugyanennek a Jet black Urushi lakkozott változata.

Az SBGK006 a kollekció legkonzervatívabb darabja, egy valódi klasszikus a leginkább mai kivitelben. 18K sárgaarany tok, fehér számlap szintén arany indexekkel és mutatókkal és egy sötétbarna alligátorbőr szíj – a tökéletes dresswatch jellemzői.

 

Grand Seiko SBGK005, a mindennapi luxus

Az újdonságok között van egy darab, amely bár szintén limitált kiadásban érkezik, az 1500 darabos mennyisége talán egy fokkal elérhetőbbé teszi, mégis különleges marad (a két rózsaarany modell 150-150 darabos limitációban jelent meg, így hamarosan elérhetetlen lehet a vásárlók számára).

Az SBGK005 finoman hordozza magán a dresswatch kategória aktuális trendjeit, de a Grand Seiko márkához mérten hűen követi a tradíciói által kitűzött utat is. A tok nemesacélból készült, a mérete kényelmesen hordható 39 mm-es átmérőjű, míg a vastagsága a többi új „Slim case” modellel együtt 11.6 mm. A Seiko által kifejlesztett polírozási technika, a Zaratsu polírozás különleges, torzításmentes felületet ad a toknak, kombinálva a különböző síkokon a technikát, így állítva elő a Grand Seiko dizájnra jellemző egyedi fény-árnyék hatást.

Szintén az új modellekkel érkezett a domború zafír kristály óraüveg, melyhez tökéletesen illesztették a mutatókat is – a percmutatót és a járástartalék kijelzőt kézzel hajlítják az óraüveggel egyező formára.

A számlap mintájának külön története van. A Grand Seiko modelleket készítő stúdió, a Shizuku-Ishi Watch Studio ablakaiból jól látszik az Iwate hegy, melynek fagyott, havas lankáin az erős szél különös mintákat váj a hóba. Ez a téli hangulat köszön vissza a Grand Seiko SBGK005 modellek számlapján, és enenk a hangulatnak a megjelenítéséhez szükség volt egy ősi lakkozási technika, az Urushi lakkozás használatára.

Új modellek egy új, kézihúzós kaliberrel – érkezik a 9S63

Az újdonságok vékony tokformájához szükség volt egy teljesen új kaliberre. Nyolc év után érkezett ismét új kézihúzós szerkezet a Grand Seiko kínálatába, és ez tette lehetővé a kécsesebb formáját is az automata szerkezeteknél jóval kisebb magasságával.

A 9S63 kaliber egy 33 köves, kézihúzós mechanikus szerkezet 72 órás járástartalékkal. Érdekessége a segédszámlapon elhelyezett másodperc mutató, mely 9 óránál található a megszokott 6 órás pozíció helyett, illetve a 3 óránál elhelyezett járástartalék kijelző.

Az új szerkezet nem kapott dátum komplikációt, így a számlap egyensúlya tökéletes lehetett a két kismutatóval. A minőségét jól jellemzi a szabályozása, a gyártás és összeszerelés után 6 különböző pozícióban, 3 hőmérsékleten szabályozzák, hogy elérje a gyár által előírt -3/+5 másodperces maximum napi járáseltérést. A 9S63 szerkezetet az üveg hátlapon keresztül meg is figyelhetjük, és ezt érdemes megtenni a különleges kidolgozottsága miatt is.

 

Nem szeretnél lemaradni az újdonságainkról, a limitált és különleges megjelenésekről?

Kövesd figyelemmel a hivatalos Youtube csatornánkat, ahol rendszeresen jelentkezünk érdekes videókkal órákról, eseményekről és a Seiko által támogatott sportolók sikereiről egyaránt:

Ha a jövőben szeretnél minél előbb, az elsők között értesülni a Seiko legfrissebb híreiről és a különleges, sokszor limitált modellekről, nem kall mást tenned, mint belépni a Seiko Club tagjai közé. A tagság természetesen ingyenes, és csak előnyei vannak, mindig az elsők között juthatsz információkhoz, és részt vehetsz zártkörű rendezvényeinken is, valamint minden friss Seiko Magazinból postán kapod a saját, ingyenes példányodat. Regisztrálj most, egy perc az egész:

További Cikkek

óra kereső

Találja meg az Önhöz illő Seiko órát!

Nehezen boldogulsz a divat és stílus világában és segítség kellene a döntéshez? Ennek érdekében összegyűjttünk néhány tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes átnézned.
[et_pb_button button_text="Megtekintés" button_alignment="center" _builder_version="4.4.1" custom_button="on" button_bg_color="rgba(208,202,202,0)" button_border_color="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_color_last_edited="off|desktop" button_bg_color__hover_enabled="on|hover" button_bg_color__hover="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_enable_color__hover="on" button_border_color__hover_enabled="on|hover" button_border_color__hover="rgba(208,202,202,0)"][/et_pb_button]

TOVÁBBI CIKKEK