2021. 02. 28.

King Seiko KSK SJE083 Re-creation 2021 - Királyi alapokon

A hatvanas éveket bátran nevezhetjük a japán óraipar aranykorának, ez az évtized indította útjára a Grand Seiko márkát, ekkor készült el a világ első kvarc szerkezetes karórája és ekkorra ért a Seiko a világ óragyártásának élvonalába. Ebben az évtizedben született meg a King Seiko, melynek egy ikonikus darabja, a King Seiko KSK most visszatér egy rövid időre, hogy együtt ünnepelhessük a Seiko alapításának 140. évfordulóját.

King Seiko, a pontosság királya

A japán óragyártás mindig a saját útját járta. Kintaro Hattori, a Seiko alapítója már a kezdetekkor elhatározta, független és erős gyárat kíván létrehozni, mely az óráit az utolsó alkatrészig saját maga készíti el, és ez a mai napig így is történik.

Ennek köszönhetően a fejlesztések gyorsan és precízen megvalósultak, és lehetőséget teremtettek arra, hogy a Seiko két nagy stúdiója, a Daini és a Suwa még házon belül is versenyezhessen egymással.

king-seiko-ksk-sje083

Így jöhetett létre az azóta világ óragyártásának csúcsára ért Grand Seiko 1960-ban a Suwa Seikosha gyárában, és vele párhuzamosan a King Seiko a Daini Seikosha gyárában egy évvel később.

Mindkét gyár célja a lehető legpontosabb óra elkészítése volt, így mindketten beneveztek a kor legfontosabb megmérettetésére, a Neuchatel Observatory Competitions versenyre több modellel 1964-ben, és mindössze három évre rá, 1967-ben már mindketten dobogós helyezést értek el kronométer pontosságú szerkezeteikkel.

King Seiko KSK SJE083 képgaléria

King Seiko KSK SJE083 Re-Creation a 140. évforduló tiszteletére

Bár a King Seiko modellek a hetvenes évek végével eltűntek a kínálatból, a gyűjtők körében azóta is komoly népszerűségnek örvendenek. 

A Seiko alapításának 140. évfordulója alkalmából az idei évben, 2021-ben sorra érkeznek a limitált kiadású modellek, melyek között több újrakiadása is szerepel a Seiko történetének legnépszerűbb darabjainak.

Ezek közé tartozott az 1965-ben megjelent King Seiko KSK modell is, mely a kor felső kategóriás óráinak szép példája: egyedi, azóta is meghatározó design, kiemelkedő pontosságú kaliber és prémium kidolgozás - és ez a siker titka.

Az új design, mely utat mutat

A forma a korábbi King Seiko órák lágyabban ívelt, kerekebb formái után markáns vonalakkal, határozott élekkel és egyenes felületekkel indította útjára a Seiko design alapjait lefektető Taro Tanaka stílusát, amely azóta is jól felismerhető, sajátos stílus.

king-seiko-ksk-sje083

A tok alapvetően kerek formáját jól egészítik ki a szögletes, szinte robosztus tokfülek, melyek élei sík felületeket határolnak. 

A Seiko egyedi Zaratsu polírozási technikájának köszönhetően a torzításmentes  felületek fény-árnyék játéka modern megjelenést ad a King Seiko KSK SJE083 modellnek. Ez a megjelenés az 1965-ös megjelenése óta időtállóan modern, és 2021-ben is éppúgy megállja a helyét, bizonyítva ezzel is, hogy a stílus valóban örök.

king-seiko-ksk-sje083

A King Seiko KSK modell újrakiadásakor is ügyeltek a részletekre. A megjelenés tökéletességét az összkép adja, melybe beletartozik a korona jelzése éppúgy, mint a csat eredeti Seiko logója, mely visszarepít minket a hatvanas évekbe.

king-seiko-ksk-sje083

A részletesség kitér az óra hátlapjára is, melyen megtaláljuk az eredetivel megegyező arany King Seiko logó elegáns megoldását. A tok méreteiben szinte megegyezik az eredeti modell 37 mm-es átmérőjével, a mai kor igényeinek megfelelő 38.1 mm-es mérete stílusos és kényelmes viselet.

king-seiko-ksk-sje083

A King Seiko KSK SJE083 modell számlapja is további érdekességeket ígér. A rakott indexek mellett rakott logót is kapott, és a számlap valamennyi eleme kiemelt figyelemmel készült.

king-seiko-ksk-sje083

Az indexek és a mutatók is éppolyan részletes kidolgozást kaptak, mint az óra többi része, csiszolt élek, polírozott felületek, vagyis tökéletesség minden apró részletben. Külön érdekesség a tizenkettes index felületének mintázata, mely a látvány mellett a leolvashatóságot is javítja.

Új, limitált kiadáshoz új kaliber a legjobbak közül

A mindössze 3.000 darabban készült új King Seiko KSK SJE083 modell a megjelenésében tökéletesen idézi a hatvanas éveket, ám a szerkezete nem maradhatott a régi. A friss megjelenés egy friss kalibert kívánt, és erre a legtökéletesebb választás a Seiko 6L35 kalibere volt, mely a felső kategóriás Seiko modellek sajátja.

king-seiko-ksk-sje083

28.800-as féllengészámával és 45 órás járástartalékával is mindössze 0.5 milliméterrel lett vastagabb az óra az automata szerkezettel, köszönhetően a 6L35 kaliber vékony kialakításának - modernebb, mégis hűen követi az eredeti vonalakat.

king-seiko-ksk-sje083

King Seiko KSK SJE083 140th Anniversary Limited Edition technikai adatok

  • 6L35 mechnaikus automata kaliber
  • 45 órás járástartalék
  • zafír kristály óraüveg tükröződésmentes bevonattal
  • nemesacél tok “Super hard coating” bevonattal 
  • krokodilbőr szíj
  • 50m vízállóság
  • tok átmérő 38.1 mm
  • tok vastagság 11.4 mm
  • 3000 darabos limitált kiadás

king-seiko-ksk-sje083

További Cikkek

óra kereső

Találja meg az Önhöz illő Seiko órát!

Nehezen boldogulsz a divat és stílus világában és segítség kellene a döntéshez? Ennek érdekében összegyűjttünk néhány tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes átnézned.
[et_pb_button button_text="Megtekintés" button_alignment="center" _builder_version="4.4.1" custom_button="on" button_bg_color="rgba(208,202,202,0)" button_border_color="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_color_last_edited="off|desktop" button_bg_color__hover_enabled="on|hover" button_bg_color__hover="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_enable_color__hover="on" button_border_color__hover_enabled="on|hover" button_border_color__hover="rgba(208,202,202,0)"][/et_pb_button]

TOVÁBBI CIKKEK