2020. 01. 19.

Milák Kristóf, a 2019-es év férfi sportolója – a díj, és ami mögötte van

2020. január 16-án kihirdették a 2019-es Év Sportolója díjak győzteseit, és az év férfi sportolója díjat nem más kapta, mint Milák Kristóf, a Seiko egyik hazai nagykövete. A díj egy hatalmas teljesítmény elismerése, és ez a teljesítmény nem csak maga a 2019-es, világcsúccsal elnyert világbajnoki cím volt, hanem az a rengeteg munka, ami idáig vezetett. A nagyszabású gála utolsó percéig nyitott volt a cím győztese, hiszen mindhárom jelölt a legjobbat nyújtotta 2019-ben.

Milák Kristóf és a híres 1:50.73

2020 elején a sportbarátoknak már biztosan nem kell bemutatni a hazai úszósport egyik legsikeresebb fiatal tehetségét, és a kvangdzsui vizes világbajnokság óta mindenki tudja, mit jelent, ha Kristóf azt mondja a bemelegítés után az edzőjének:

„Nem lesz gond, Mester. Nem lesz gond.”

Ez után a mondat után a 19 éves úszó beugrott a 200 méteres pillangóúszás döntőjében a medencébe, és olyant úszott, ami után sokáig nem tért magához a sportág. Kristóf 10 év után közel egy másodpercet javítva megdöntötte a táv 1:51.51-es világrekordját, melyet a sokszoros olimpiai bajnok Michael Phelps tartott 2009 óta, még cápadresszben úszva ezt az időt. Különös súlya van a sportágban annak, amit Milák Kristóf elért ezzel a győzelemmel, hiszen az elmúlt 40 évben több mint 30 alkalommal amerikai versenyző állított fel világrekordot ebben a számban, és 2001-től kezdve már csak Phelps döntötte sorra a saját rekordjait – más úszó a közelébe sem férhetett a dobogó legfelső fokának eddig.

Egy ilyen eredményt azonban nem adnak ingyen, mint minden sportolónak, versenyzőnek, Kristófnak is rengeteg munka és rengeteg lemondás kellett ahhoz, hogy ilyen szintre eljuthasson, és még valami plusz, ami mindig csak a bajnokokban van meg. Kristóf beszélt erről decemberben a Seiko közönségtalálkozóján, ez a saját elmondása szerint többek között a rendkívüli regenerációs képességében van, aminek köszönhetően a többi versenyzőnél jobban, tovább bírja az iramot.

A 2019-es Év Sportolója gála a Nemzeti Színházban

Minden év elején a Magyar Sportújságírók Szövetségének tagjai megszavazzák az előző év legjobbjai közül is a legjobbakat, és egy nagyszabású gálaműsor keretében kihirdetik, kit választottak erre a jeles díjra érdemesnek abban az évben.

A 2019-es évre hét kategóriában, 10-10 jelölt közül választhatták a szakemberek azt a három-három jelöltet, akik között a végső küzdelem dőlt el, és az idei névsor is rendkívüli volt. A teljesség igénye nélkül néhány név a jelöltek közül:

  • Csipes Tamara (kajakos)
  • Márton Anita (súlylökő)
  • Hosszú Katinka (úszó)
  • a férfi kardválogatott csapata
  • a Győri Audi ETO KC csapata (kézilabda)
  • Szalai Ádám (futballista)

A jelöltekből látszik a rendezvény színvonala, a magyar sport színe-java, világ- és Európa-bajnokok népesítették be a termet.

Az M4Sport és a szövetség által a Nemzeti Színházba szervezett Gálaműsor keretein belül bemutatták a résztvevő sportágakat, neves fellépők és műsorvezetők és egy meghívott világsztár emelte tovább az est fényét, így valóban a rangján kezelték ezt a sporteseményt.

 

A 2019-es Év Férfi Sportolója díjat kapja…

Az utolsó díjazott az est csúcspontja volt, ekkor érkezett a díjat átadó világsztár sportoló, Mark Spitz is, aki külön erre az alkalomra utazott ide az Egyesült Államokból. Spitz a sportág legsikeresebbje, úszóként nehéz lenne többet elérni nála, kilenc olimpiai aranyérem és megszámlálhatatlanul sok egyéb arany- és ezüstérem díszíti a falát. Többek között Kristóf eddigi legnagyobb sikerének, a 200 méteres pillangóúszásnak is volt 7 alkalommal világbajnoka, így igazán nagy elismerés volt, amikor ő hirdette ki a győztest, és adta át a 2019-es Év Férfi Sportolója díjat Milák Kristófnak, a Seiko hazai nagykövetének.

Illusztris társaságba került Kristóf már a sorsolás során is, a végső hármasban olyan nevek szerepeltek, mint Liu Shaolin Sándor, aki két világbajnoki aranyat hozott haza 2019-ben, vagy a Seiko másik büszkesége, Michelisz Norbi, aki 2019-ben a WTCR királya lett, vagyis megnyerte a túraautó világkupát első és eddig legsikeresebb magyar autóversenyzőként.

A zsűrinek nehéz dolga lehetett ilyen teljesítményű sportolók mellett, de díj csak egy volt, és azt végül Milák Kristóf kapta meg, igazán megérdemelten, és ahogy elmondta, számára külön megtiszteltetés volt, hogy Mark Spitz adta át neki azt.

Vidám sztori tartozik a díjhoz, Kristóf az átadón mondott egy rövid beszédet, mely szerint maga ellen szurkolt, csak ne kelljen kiállnia ennyi ember elé beszélni:

"Nagyon szurkoltam magam ellen, hogy ne kelljen beszédet mondanom, mert a tettek embere vagyok. Köszönöm mindenkinek, aki rám szavazott, de mindenek előtt azoknak, akik segítettek, és akik nélkül se világcsúcs, se világbajnoki cím nem lenne: a családomnak, szüleimnek, nélkülük nem lehetnék itt. Valamint edzőimnek, az egyesületemnek, csapattársaimnak, a menedzsmentemnek és minden egyes szurkolónak aki biztatott minden úszásomnál…"

A Seiko és a sport – nagykövetek nagy teljesítményekkel

A Seiko számára a valódi értékek támogatása mindig kiemelt fontosságú volt, éppen ezért vállaljuk kiemelkedő tehetségek támogatását, amikor csak tehetjük.

A Seiko hazai nagykövetei is a sport világából érkeztek, és mindhárman a sportáguk csúcsát képviselik, mindhárman olyan teljesítményt nyújtanak, mely elismerésre méltó és követendő példa lehet bárkinek. Baji Balázs gátfutó, a „leggyorsabb magyar állatorvos”, a magyar atlétika egyik legsikeresebbje, Michelisz Norbert, mindenki Norbija, túraautó versenyző és világbajnok és Milák Kristóf úszó, aki 19 évesen már Phelps sikereit döntögeti – illusztris névsor, rendkívüli emberekkel.

Ha érdekel nagyköveteink sorsa, és szeretnél részt venni a rendezvényeinken, melyeken velük is találkozhatsz, légy Te is a Seiko Club tagja, és nem maradsz el a hírekről és eseményeinkről, melyek mindig felejthetetlen élményt nyújtanak, ízelítőül a tavalyi év legsikeresebbjei:

 

(Fotók: Az Év Sportolója gála 2019 / Facebook, Milák Kristóf / Facebook és Seiko Magyarország)

 

Értesülj elsőként újdonságainkról, limitált különlegességeinkről, rendezvényeinkről!

További Cikkek

óra kereső

Találja meg az Önhöz illő Seiko órát!

Nehezen boldogulsz a divat és stílus világában és segítség kellene a döntéshez? Ennek érdekében összegyűjttünk néhány tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes átnézned.
[et_pb_button button_text="Megtekintés" button_alignment="center" _builder_version="4.4.1" custom_button="on" button_bg_color="rgba(208,202,202,0)" button_border_color="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_color_last_edited="off|desktop" button_bg_color__hover_enabled="on|hover" button_bg_color__hover="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_enable_color__hover="on" button_border_color__hover_enabled="on|hover" button_border_color__hover="rgba(208,202,202,0)"][/et_pb_button]

TOVÁBBI CIKKEK