2022. 01. 18.

Két új Grand Seiko Sport Collection modell a japán téli táj szépségével

Grand Seiko Anniversary limited editions

A Grand Seiko története során több meghatározó technikai újdonságot is bemutatott. Ilyen volt a Spring Drive kaliber is, amely kiemelkedő pontosságával és forradalmian új működésével élre állt a pontosságért folytatott küzdelemben. A 20 éve megjelent Spring Drive GMT és a 15 éve bemutatott GMT Cronograph szerkezetekre most két évfordulós model érkezésével emlékezik meg a gyár, melyek a japán tél csodáját örökítették meg.

Spring Drive, ha a legtöbbet szeretnéd

Az óraszerkezetek (vagy ahogy szakmai körökben hívják, a kaliberek) közötti rangsorban sok jellemző alapján dől el, melyik foglalja el a csúcson lévő helyet. Az időmérés alapja és esszenciája a szerkezet, így maga az óra pontossága, ez az az érték, amelyre minden óragyártó kiemelt figyelmet fordít. Az első óra elkészítése óta sokan, sokféle megoldással próbáltak pontosabbnál pontosabb szerkezeteket alkotni, a tökéleteshez legközelebb azonban vitathatalanul a Grand Seiko Spring Drive kaliberek kerültek a rugó által meghajtott mechanikus kaliberek között.

A szerkezet felépítése eltér a hagyományostól, a főrugó által tárolt energia minél egyenletesebb elosztásáért egy elektronikusan szabályozott rendszer felel. Ennek köszönhetően nem csak a járás közbeni pontosság rendkívüli, de sikerült megoldani azt a problémát is, hogy a rugóerő fogytával a korábbi, hagyományos szerkezetek egyre pontatlanabbá váltak. 

Nem így a Spring Drive kaliberek, ahol a különleges szabályozás segítségével a lehető legtovább pontosan képes járni az óra, még akkor is, amikor már kevés van hátra a járástartalékból.

Spring Drive évfordulók 2022-ben - 20 éves a GMT és 15 éves a GMT Chronograph kaliber

2002-ben jelent meg az első Spring Drive GMT kaliber, majd mindössze öt évvel később, 2007-ben megérkezett a kronográf változata is. A szerkezetek kifinomultságát jól jellemzi rendkívüli bonyolultságáguk, a 9R96 Spring Drive GMT Cronograph kaliber több, mint 400(!) alkatrészből áll.

9r86

A két kaliber megjelenésének 20 illetve 15 éves évfordulóját méltó módon ünnepli a Shinshu városában található Grand Seiko stúdió, egy-egy olyan modellt jelentetnek meg limitált példányszámban, melyek a műszaki fölényük mellett a megjelenésükben is magasra teszik a lécet. 

Mindkét újdonság különleges textúrájú számlapot kapott, melyek felülete a Shinshu Watch Studio ablakaiból látható téli, havas tájat idézik, egészen pontosan azt a felületet, amelyet az erős szél vájt a fagyos hó felszínébe. 

Grand Seiko Anniversary limited editionsGrand Seiko SBGE275G

Ez a látvány gyakori a Japán középső részén fekvő stúdióban, melyet a Japán Alpok több ezer méter magas hegycsúcsai vesznek körül, így az órakészítő mesterek az ablakon kitekintve a Hotaka-hegy hófödte képében gyönyörködve álmodhatták a számlapba azt.

Grand Seiko Anniversary limited editionsGrand Seiko SBGC247G

Nem feledkeztek meg a tervezésekor a téli, szikrázóan kék égboltról sem, annak hangulatát a kék elemek, a kronográf modell mutatói és a GMT modell lünettájának színe örökítette meg.

Sport Collection Grand Seiko GMT 20th Anniversary Limited Edition SBGE275  

SBGE275 

Az 1500 darabos lmitált kiadású SBGE275 modell a Spring Drive 9R16 kaliberrel készül, mellyel az óra az utazók tökéletes társa lesz, páratlan pontossága, a 72 órás járástartaléka és a második és harmadik időzónát is egyidejűleg megjeleníteni képes GMT komplikációja segíti ebben. Sportórához méltó, 200 méteres vízállósága és a zafír kristály óraüvege illetve hátlapja megóvja minden körülmények között.

 Grand Seiko Anniversary limited editions

A Lumibrite festésnek köszönhetően a pontos idő leolvasása akár teljes sötétben is egyszerű lesz, a mutatók és indexek mellett a 24 órás lünetta is erősen és hosszan foszforeszkál. Az órák beállításakor, időzóna váltáskor lehetőség van csak a kismutató mozgatására a pontosság megőrzése érdekében.

Sport Collection Grand Seiko Chronograph 15th Anniversary Limited Edition SBGC247   

Megkérdőjelezhetetlenül az egyik legpontosabb rugóerővel hajtott kaliber a világon - a 9R96 Spring Drive GMT Chronograph akár 12 órán keresztül képes mérni a kronográf komplikáció használatával az időt, napi +/-0.5 másodperces járáseltérés mellett.

SBGC247

Egyedi stopper indító- és megállító szerkezetének köszönhetően a másodpercmutató indulásakor nem mozdul el, a megállításakor pedig - kihasználva a Spring Drive kaliber sajátos, folyó mutató mozgását - nem a következő másodpercnél áll meg, hanem azon a ponton, ahol a gombnyomás pillanatában járt. Apró különbség, de a pontosság világában ezek az apró különbségek tesznek egy kalibert kiemelkedővé az átlagosan jó megoldások közül.

A mindössze 700 darabos limitált kiadásban készült SBGC247 modell tokja és csatja is nagyintenzitású titánból készül, így az óra viszonylag nagy méretei mellett is kényelmesen viselhető marad, megőrizve eredeti, különleges megjelenését. A vízállósága 100 méteres, a nyomógombjai a véletlen használat megelőzésére menetzárral vannak biztosítva.

Sport Collection Grand Seiko SBGC247 és SBGE275 technikai adatok

 

SBGC247 SBGE275
Kaliber Spring Drive 9R96 Spring Drive 9R16
Pontosság  havi +/-10s  havi +/-10s 
Járástartalék  72 óra 72 óra
Tok átmérő 43.5 mm 44 mm
Tok vastagság 16.1 mm 14.9 mm
Tok anyaga nagyintenzitású titán nemesacél
Szíj anyaga nagyintenzitású titán nemesacél
Óraüveg zafír kristály zafír kristály
Vízállóság 10 Bar/100m 20 Bar/200m

További Cikkek

óra kereső

Találja meg az Önhöz illő Seiko órát!

Nehezen boldogulsz a divat és stílus világában és segítség kellene a döntéshez? Ennek érdekében összegyűjttünk néhány tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes átnézned.
[et_pb_button button_text="Megtekintés" button_alignment="center" _builder_version="4.4.1" custom_button="on" button_bg_color="rgba(208,202,202,0)" button_border_color="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_color_last_edited="off|desktop" button_bg_color__hover_enabled="on|hover" button_bg_color__hover="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_enable_color__hover="on" button_border_color__hover_enabled="on|hover" button_border_color__hover="rgba(208,202,202,0)"][/et_pb_button]

TOVÁBBI CIKKEK