2021. 10. 22.

Seiko 5 Sports újdonságok field stílusban

A Seiko 5 mindig több volt, mint egy óra. 1963-as megjelenése óta a megbízhatóság jelképe, ami elérhető minden órakedvelő számára, és ez a siker titka. Már a megjelenésekor több olyan technikai újdonságot hozott magával, amelyek azóta is mindennapos megoldások az óraiparban, és a mai napig képes az “Ötös” úgy megújulni, hogy közben olyan marad, amilyennek mindig is szerettük.

Seiko 5 történelem - 1963, a kezdetek és a siker

Lassan hatvan éve, hogy megjelent a Seiko Sportsmatic 5, a Seiko óráinak egyik jelentős mérföldköve, a megfizethető és minőségi mechanikus óra szinonimája. Az újszerű forma és a legmodernebb technikai megoldások hamar sikerre vitték a modellt, melynek célcsoportja már akkor is az aktív életet élő fiatalok széles rétege volt, akiknek akkoriban nem sok választási lehetősége volt olyan órák terén, amelyekben bátran lehet sportolni, úszni, kikapcsolódni.

A Seiko 5 az öt alapértékével éppen ezt támogatta:

  • automata felhúzás a kényelmes használatért

  • vízállóság az aktív időtöltéshez

  • 3 óránál integrált, jól leolvasható naptár funkció

  • 4 óránál elhelyezett, süllyesztett korona a biztonságért

  • fémszíjas, sportos kivitel a tartósságért

Ezek a funkciók ma már teljesen hétköznapi megoldásoknak számítanak, de 1963-ban még egyáltalán nem volt jellemző például az automata felhúzás, melyet a Seiko a saját szabadalmával, a Magic lever (Varázskar) megoldással tett a lehető leghatékonyabbá.

A vízállóság is legfeljebb a búvárórák sajátja lehetett volna, de az első 150 méteres vízállóságú búváróráját csak két évvel később, 1965-ben mutatta be a gyár. A “day-date” naptár szerkezet újdonsága abban rejlett, hogy az abban az időben elterjedt megoldással szemben (melynél a hét napja hat óránál, a dátum pedig három óránál jelent meg) a teljes naptár kijelzés három órához került, jól leolvasható méretben.

A süllyesztett korona fontossága önmagáért beszél, az aktív használat közben ez a legbiztonságosabb módja annak, hogy megóvjuk a véletlen ütésektől, melyek károsíthatnák akár a szerkezetet is, a fémszíjas kivitel pedig egyszerre volt férfiasan sportos és a bőrszíjakhoz képest lényegesen tartósabb is. Ezekből a tulajdonságokból is jól látszik, hogy az eredeti fejlesztés iránya is egy volt - tartós, megbízható és elérhető árú órát készíteni.

Ez sikerült is, olyannyira, hogy a megjelenés után egy évvel megrendezett Tokiói olimpiai játékok hivatalos időmérőjeként immár világhírnevet és elismerést szerzett Seiko szárnyalni kezdett mind bel-, mind külföldön. Egy érdekes adat, hogy az 1966-os évben a Seiko 5 modellek exportjának mennyisége már meghaladta a svájci óraipar hasonló, automata kaliberrel készült óráinak eladását.

Seiko 5 - több, mint ötven év siker

A Seiko 5 modellek sikere töretlenül folytatódott több, mint ötven év után is, modellek hosszú sora érkezett, majd 2019-ben megújult, és 5 stílusban, 27 modellel tért vissza úgy, hogy közben el sem tűnt a piacról egy pillanatra sem.

A megújult modellek az egyik legnépszerűbb Seiko modellre épültek, és minden korosztálynak és stílusnak kínáltak megoldást a sportostól az elegánson át a legmodernebb trendek kedvelőinek készült modellekig. 

A megújulás folytatódott, és a limitált kiadásoktól a lünetta nélküli, kisebb méretben készült újdonságokig egyre szélesebbé vált a paletta.

Seiko 5 Sports field modellek, egy régi-új stílus

 

A korábbi Seiko 5 Sports modellek között már feltűnt egy olyan modell, amely az úgynevezett field stílust képviselte (de nevezik military stílusnak is). Ez egy igen jellegzetes megjelenés, a kontrasztos, jól olvasható arab számok és a perc beosztás, illetve a széles mutatók és a nyílhegy formájú másodpercmutató azonnal felismerhetővé teszi.

A tok formája is klasszikus, a tömörszemes fémszíj mellett Nato szíjakkal is jól mutat, illeszkedik az óra stílusához, az óraüveg pedig domború a jobb leolvashatóságért. Az óra átmérője 39.4 mm-es, amivel folytatódik az új Seiko modellek 40 mm alatti méreteinek sora.

A szerkezet a jól bevált és sokat bizonyított, híresen megbízható 4R36, mechanikus automata kaliber, amely kézzel is felhúzható, másodperc stoppos kivitel naptár és dátum komplikációkkal.

Seiko 5 Sports field modellek képgaléria

Ebben a galériában valamennyi Seiko 5 Sports SRPG modellt megtalálod:

Seiko 5 Sports SRPG modellek - technikai adatok

  • kaliber: 4R36 mechanikus automata, kézzel is húzható
  • járástartalék: 41 óra
  • tok: nemesacél
  • átmérő: 39.4 mm
  • vízállóság: 10 Bar (100 m)
  • óraüveg: Hardlex kristály, domború

Az össze modellt itt megtalálod: Seiko 5 Sports SRPG modellek

További Cikkek

óra kereső

Találja meg az Önhöz illő Seiko órát!

Nehezen boldogulsz a divat és stílus világában és segítség kellene a döntéshez? Ennek érdekében összegyűjttünk néhány tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes átnézned.
[et_pb_button button_text="Megtekintés" button_alignment="center" _builder_version="4.4.1" custom_button="on" button_bg_color="rgba(208,202,202,0)" button_border_color="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_color_last_edited="off|desktop" button_bg_color__hover_enabled="on|hover" button_bg_color__hover="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_enable_color__hover="on" button_border_color__hover_enabled="on|hover" button_border_color__hover="rgba(208,202,202,0)"][/et_pb_button]

TOVÁBBI CIKKEK