2018. 08. 08.

A Seiko örökség 3 – A fejlődés időszaka

Az első két fejezetben Kintaro Hattori megalapította a vállalatát, majd megküzdve háborúkkal és pusztító tűzvésszel, talpra állt és az első japán karórától eljutott a SEIKO márka bevezetéséig. Az ötvenes évektől következett egy könnyebb és termékenyebb időszak, addigra a mérnöki munka már akkorát fejlődött, hogy a SEIKO sorra jelenthette be a mechanikus szerkezetekkel kapcsolatos szabadalmait.

Fejlesztések saját erőből – Diashock és a többiek

Egy óragyártó (és bármilyen más gyár) csak akkor fejlődik, ha fejleszt. Ha nem így tesz, csak mások fejlesztéseit használja a saját modelljeiben, akkor mindig csak egy lépéssel a „nagyok” után megy majd.

Ezt ismerhette fel a SEIKO, amikor 1956-ra eljutott odáig, hogy a mechanikus szerkezetek egyik nagy problémájára saját fejlesztésű megoldást talált.

Az órák egyik nagy ellensége az ütődés, rázkódás, vagyis a sokkszerű mechanikai hatás. Ez a legkönnyebben akkor ér egy szerkezetet, ha az óra például leesik. Ilyenkor a szerkezet finomabb alkatrészei, mint például a billegő tengelyének szó szerint hajszál vékonyságú csapjai azonnal törtek a régebbi órákban.

A SEIKO mérnökei egy ötletes megoldással álltak elő, ez volt a Diashock nevű fejlesztésük, mely egy komolyabb ütésbiztosítás volt (itt írtunk részletesebben róla, olvasd el, érdemes). Itt persze nem álltak meg, a mai napig érkeznek az újabb és újabb ötletek, de a forradalmi újdonságok ideje az ötvenes évek végén kezdődött.

1959 – Seiko Gyro Marvel

Egy másik nagy ötlet, az automata szerkezetek felhúzásának hatékonyságát megduplázó Magic Lever, vagyis a Varázskar is ebből az időből származik, ezt a megoldást is átvették más gyártók aztán.

Az első ilyen megoldással működő automata karóra, a Seiko Gyro Marvel 1959-ben jelent meg, és a Varázskar sikere töretlen a mai napig, egy egyszerű, mégis igen hatékony megoldás lett.

1960 – Egy legenda születik, megjelenik a Grand Seiko

Japán középső részén, a Nagano prefektúra magas hegyei között a Seiko legképzettebb és leggyakorlottabb szakemberiből egy kis csapat állt össze, hogy elkészítsék a legpontosabb, legmegbízhatóbb és legtartósabb órát, amire csak képesek lesznek.

Ez lett a Grand Seiko márka, melynek történetét szintén egy külön sorozatban olvashatod, annyira nagy jelentőségű volt a gyár életében, és a mai napig is az.

Nyitás a sport világa felé, időmérés a tokiói olimpián

A gyár nagy lehetőséget kapott, amikor felkérték az 1964-es tokiói olimpia hivatalos időmérőjének. Bár több év volt a felkészülésre, elsőre mégis úgy látszott, lehetetlen lesz a szükséges fejlesztéseket elvégezni. De a japán mérnök előtt lehetetlen már akkor sem volt, így időben elkészült (és természetesen át is esett a kötelező teszteken) az 1278 darab időmérő, melyekkel akkoriban mértek még manuálisan a versenyeken.

A siker után a SEIKO még három téli és két nyári olimpia hivatalos időmérője volt, és számtalan alkalommal világbajnokságokon és az Ázsiai Játékokon is bizonyította felkészültségét a sport időmérésben. Ekkor, a tokiói olimpia évében jelentette meg a gyár elsőként a karórába épített stoppert, melynek tartósságát és pontosságát az oszlopkerekes szerkezete tette lehetővé.

A Seiko – Az örökség folytatódik

A Seiko történetét feldolgozó sorozatunk hamarosan folytatódik majd, az egyik legérdekesebb és talán a legnépszerűbb témával. A következő fejezetben elérkezünk a búvárórák megjelenéséhez, melyben a SEIKO azóta is az elsők között jár.

A sorozat eddig megjelent részeit itt megtalálod:

A Seiko örökség 1 – korai évek

A Seiko örökség 2 – A Seiko megszületik

További Cikkek

óra kereső

Találja meg az Önhöz illő Seiko órát!

Nehezen boldogulsz a divat és stílus világában és segítség kellene a döntéshez? Ennek érdekében összegyűjttünk néhány tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes átnézned.
[et_pb_button button_text="Megtekintés" button_alignment="center" _builder_version="4.4.1" custom_button="on" button_bg_color="rgba(208,202,202,0)" button_border_color="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_color_last_edited="off|desktop" button_bg_color__hover_enabled="on|hover" button_bg_color__hover="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_enable_color__hover="on" button_border_color__hover_enabled="on|hover" button_border_color__hover="rgba(208,202,202,0)"][/et_pb_button]

TOVÁBBI CIKKEK