2021. 01. 24.

Seiko Prospex SPB189 és SPB191 - 2021, a Shogun éve

2008-as megjelenésekor az első Seiko “Shogun” modell hatalmas sikert aratott világszerte annak ellenére, hogy hivatalosan csak a japán belföldi piacra készült. Több más sorozathoz és modellhez hasonlóan azonban 2021-ben végre elérkezett az idő, hogy az egész világ számára elérhető legyen a legenda, így a Shogun megkezdheti hódító hadjáratát, ráadásul rögtön két modellel is.

Seiko búvárórák, Seiko becenevek 

A Seiko búváróráinak története immár több, mint 55 éve kezdődött. 1965-ben, amikor az azóta legendává vált 6217-800/1, vagy ahogy a rajongók hívják a “62MAS” modell megjelent. A 150 méteres vízállósága és a mechanikus automata szerkezete a kor technikai fejlettségét meghaladva elhozta a lehetőséget mindenki számára ahhoz, hogy birtokolhasson és használhasson is egy olyan búvárórát, amely valódi történelmet írt

Az eredeti modell több újrakiadást és emlék kiadást is megélt, a 2020-ban megjelent jubileumi modellekről írt részletes összefoglalónkat itt olvashatod el.

Az órarajongók szívesen adnak beceneveket kedvenceiknek, gondoljunk csak a legismertebb elnevezésekre: Turtle (Teknős), Monster (Szörnyeteg), Sumo vagy akár a Samurai - mind utal az óra jellegzetes formájára, stílusára vagy akár csak egy-egy különleges stílusjegyére.

A Seiko Shogun eredete

Nincs ez máshogy a Seiko egyik búváróra legendájánál sem, a 2008-ban érkezett japán piacra készült modell, az SBDC007 is hamar megkapta a sajátját, így született meg a Seiko Shogun.Az óra már akkor is rendkívül népszerű volt, amikor még aktívan gyártották, a gyártás megszűnése után pedig az értéke meredeken emelkedni kezdett.

A siker oka több összetevős volt. Egyrészről a Seiko búvárórák mindig híresek voltak a verhetetlen ár-érték arányukról, a műszaki tartalom messze meghaladta az árcímkén található árat (és ez a mai napig nem változott). 

Másrészről a Seiko képes volt a búvárórák elég jól behatárolható stílusán belül is olyan modelleket tervezni, melyek külön egyéniségek voltak, jól felismerhetően és jól megkülönböztethetően egymástól. 

A Seiko Shogun modell ráadásul egy különleges tulajdonsággal is rendelkezett, amely nagyban segítette a sikereit. A tok és a szíj anyaga titán volt, amely egy, az órakészítésben ritkábban használt anyag. Sok jellemzőjében nemesebb a rozsdamentes acélnál, ám a magasabb ára miatt kevés modell készül belőle, ez inkább a magasabb árkategóriák sajátja.

A Seiko Shogun eredeti kiadása azonban titánból készült, és ez is egy kicsit még különlegesebbé tette - a siker nem is maradt el.

Seiko Shogun 2021, a nagy visszatérés

Az elmúlt években sorra érkeztek olyan sorozatok és modellek, melyek korábban csak a japán piacon voltak elérhetőek, ilyen volt például a Seiko Presage Cocktail Time sorozata, vagy a tavalyi évben érkezett Alpinist modellek sora.

2021-ben megérett az idő arra, hogy a Seiko Shogun is visszatérhessen, és elfoglalja méltó helyét a Seiko Prospex modellek között.

Az újdonság első ránézésre felismerhető, néhány kisebb változtatás, frissítés azonban történt rajta.

Seiko Shogun számlap, tok és szerkezet - fontos részletek

A legszembetűnőbb a számlap, a kerek indexek helyét a nyílhegy formájú, modernebb darabok vették át, a mutatók pedig kissé karcsúbbak lettek, éles formáikkal a Seiko Monster modellek mutatóira emlékeztetnek.

A tizenkettes index formája maradt a jellegzetes Seiko Shogun forma, egy kicsit ez is modernebb, szögletesebb változatban, így lett tökéletesen friss, mégis teljesen Shogun az újdonság.

Seiko Shogun

A tok természetesen titánból készült, melynek a jellegzetes színén kívül egy nagy előnye van a nemesacéllal szemben: a súlya. A titán óratok, amellett, hogy jobban ellenáll a korróziónak és a keménysége többszöröse az acélénak, mintegy 40 százalékkal könnyebb is annál.Ez a mindennapokban a viselési komfortot jelentősen növeli, egy titánból készült óra könnyű viselet a méretei ellenére is.

Seiko Shogun

A két új modell, a Seiko Prospex SPB189 és SPB191 szerkezete a jól bevált 6R35 kaliber, amely 70 órás járástartalékával kiemelkedik a kategóriájából, pontossága és megbízhatósága pedig közismert, nem véletlen a népszerűsége sem.

Seiko Prospex SPB189J1 “Shogun”

Seiko Shogun SPB189

SPB189J1

A két újdonság ugyanaz a modell, mégis két teljesen eltérő karakter. Az SPB189 modell titán tokkal és szíjjal érkezik, melyeknek köszönhetően a súlya mindössze 121g, összehasonlításul egy Seiko Monster modell súlya nemesacél tokkal 200g felett van, ami a mindennapokban komoly különbség.

Az óra matt fekete számlapot kapott, mégsem egyhangú a megjelenése. A másodpercmutató és a búvárlünetta bronzos színe a titán tok jellegzetes színével együtt ha nem is színessé, mégis látványossá teszi a Shogun-t.

Seiko Prospex SPB191J1 “Shogun”

Seiko Shogun 

SPB191

Ugyanaz, mégis más - az SPB191 modell fehér számlapjával és fekete szilikon szíjával a sportos mindennapokat köszönti. Ez a tökéletes óra a nyárra, a szilikon szíj és a mindössze 99g súly(!) a legmelegebb napokban is kényelmes, szinte észrevehetetlen lesz.

Mindkét óra zafír kristály óraüveget kapott, az utóbbi időben egyre gyakrabban feltűnő nagyítóval a dátumablak felett, ez az anyag lesz a sokáig tartó karcmentes boldogság záloga.

 

Seiko Prospex Shogun SPB189 és SPB191 műszaki adatok

  • 6R35 mechanikus automata kaliber (kézzel is húzható, másodperc stoppos)
  • 70 óra járástartalék
  • zafír kristály óraüveg
  • titán tok, keményített felülettel (Super-hard coating)
  • titán óraszíj és csat SPB189J1 / sziilikon óraszíj SPB191J1
  • diver’s 200m vízállóság, ISO szabvány szerinti
  • tok átmérő 43.5mm
  • tok vastagság 13.3mm
  • súly 121g SPB189J1 / 99g SPB191J1

További Cikkek

óra kereső

Találja meg az Önhöz illő Seiko órát!

Nehezen boldogulsz a divat és stílus világában és segítség kellene a döntéshez? Ennek érdekében összegyűjttünk néhány tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes átnézned.
[et_pb_button button_text="Megtekintés" button_alignment="center" _builder_version="4.4.1" custom_button="on" button_bg_color="rgba(208,202,202,0)" button_border_color="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_color_last_edited="off|desktop" button_bg_color__hover_enabled="on|hover" button_bg_color__hover="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_enable_color__hover="on" button_border_color__hover_enabled="on|hover" button_border_color__hover="rgba(208,202,202,0)"][/et_pb_button]

TOVÁBBI CIKKEK