2021. 05. 09.

SLA049 - SLA051 | Seiko Prospex Naomi Uemura 80th Anniversary Limited Edition, tiszteletadás egy rendkívüli felfedezőnek

A Seiko Prospex modellek alapértékei közé tartozik az extrém teljesítmény, az elvárható maximum túlteljesítése. A legendás japán felfedező, Naomi Uemura is így élte az életét, a kaland és kihívás neki a mindennapokat jelentette. Ez előtt a teljesítmény előtt tiszteleg a Seiko a Prospex SLA049J1 modellel, mely Uemura 80. születésnapjára érkezett.

A Seiko Prospex és a sport világa

A Seiko elkötelezetten támogatja a sportot és az élsportot világszerte. Kiemelkedő sportemberek képviselik Japánban éppúgy, mint Magyarországon - elég csak a hazai Seiko nagykövetekre, Michelisz Norbira, Baji Balázsra vagy Milák Kristófra gondolnunk, valamennyien a sportáguk csúcsát képviselik.

A Seiko és a sport kapcsolata hosszú évtizedekre vezethető vissza, az 1964-es tokiói olimpia hivatalos időmérőjeként jelent meg először ebben a világban, majd az első japán búváróra bemutatásával 1965-ben végképp megalapozta a mai napig tartó kapcsolatot a Seiko neve és a kiemelkedő sportteljesítmények között.

A Prospex (PROfessional SPEcifications) név magában rejti a kollekció legnagyobb értékét, a minőségi és magas szintű sport modellek készítését. Az ISO szabványnak megfelelő vízállósági értékek, az extrém körülményekre is felkészített kaliberek és a lehető legellenállóbb tok kialakítások együtt olyan órákat eredményeznek, melyek valóban minden körülmények között megállják a helyüket.

 

Naomi Uemura és a SeikO

Naomi Uemura az egyik legeredményesebb japán sportember volt a maga területén. A hegymászás, sarkvidéki túrák a mindennapjait jelentették, ő volt az a sportoló, felfedező vagy kalandor, aki valóban nem ismert lehetetlent, és ő volt az első olyan hegymászó a világon, aki mind az öt kontinens legmagasabb csúcsait megmászta. 

1968-ban egyedül végigment az Amazonas folyón, a 6000 kilométeres utat egy tutajjal teljesítette, 1977-ben átgyalogolta Japánt teljes hosszában egy törölközővel és néhány jennel a zsebében, 1974 és 1978 között háromszor járta végig a Grönland-Alaszka útvonalat kutyaszánnal, és részt vett a japán expedícióban,amely az Északi-sarkra indult.

Az utolsó útján az alaszkai Denali (más néven McKinley) csúcsra indult egyedül, mely során azonban rejtélyes körülmények között nyoma veszett - a mai napig eltűntként tartják számon.

Az emlékét számtalan szobor, múzeum, utca őrzi Japánban, és még egy kisbolygót is elneveztek róla, így emlékezve meg a kiemelkedő teljesítményéről.

Uemura és a Seiko kapcsolata akkor kezdődött, amikor a felfedező az 1974-76 közötti útján, melyen egyedül járt végig 12500 kilométert kutyaszánnal, egy Seiko 6105 modellt viselt végig az út során.

Az óra a maga korában szintén rendkívüli darab volt, az automata kaliber, a 150 méteres vízállóság és a foszforeszkáló mutatók és indexek az akkor elérhető legmagasabb szintet képviselték.

Természetesen mind Naomi Uemura, mind az óra teljesítette a rendkívüli kalandot, és sikeresen megtették a hosszú utat valóban extrém körülmények között.

Seiko Prospex SLA049J1 Naomi Uemura 80th Anniversary Limited Edition, a teljesítmény tisztelete

80 évvel Naomi Uemura születése után a Prospex megjelentette az SLA049J1 modellt, mely az SLA sorozat tagjaként kiemelkedő specifikációival méltó arra, hogy egy ilyen sportember nevét viselhesse.

Az eredeti 6105 referenciaszámú óra korábban már többször visszatért egy-egy modell erejéig, a 2019-ben készült, szintén limitált SLA033 2500 darabos kiadásának valamennyi példánya gyorsan gazdára is talált.

A most megjelent SLA049J1 modell hűen adja vissza az 1970-es nagy elődjének vonalait, de már a mai kornak megfelelő technikai színvonalon.

Seiko Prospex SLA049 051

Az egyik különleges részlete a számlap, melynek a mintázata azt az égboltot idézi fel, amely a legmagasabb hegycsúcsokról látható csak, ahogy Uemura is látta a csúcshódításai közben a szeretett hegyei felett.

Seiko Prospex SLA049 051

A tok formája az eredeti modellel megegyező, a különleges aszimmetrikus kialakításával védi a négy óránál elhelyezett koronát. A tok kidolgozása, a síkok tökéletes polírozása és a szálhúzott részek minősége is kiemelkedő, a felületeket pedig a Seiko egyedi “Super hard coating” felületkezelése védi a karcoktól.

A duplán domborított zafír kristály óraüveg tükröződésmentes bevonatot is kapott, így minden szögből tökéletesen látható és jól olvasható a számlap. Ahogy azt már a Seiko Prospex búváróráinál megszokhattuk, a menetzáras korona biztosítja a diver’s 200m vízállóságot, mely a mindennapokon túl a vizes sportokhoz is jól használhatóvá teszi az órát.

Seiko Prospex SLA049 051

Egy szép ajándék - valamennyi órához tartozik egy szilikon szíj, melynek mintázata egyezik az eredeti modellével, a színe pedig az óra kék színeivel harmonizál. Az óra hátlapján megtalálható az 1200 darabos limitált kiadás sorszáma és a “Naomi Uemura 80th” felirat is.

Seiko Prospex SLA049 051

SLA049J1

Seiko Prospex SLA051J1, az 1970-es modell modern megjelenésben

Seiko Prospex SLA049 051

Az 1200 darabos limitált kiadáshoz sajnos nem juthat hozzá mindenki, de a Seiko gondolt azokra is, akik mégis szeretnének egy darabka történelmet a magukénak tudni.

A Seiko Prospex SLA051J1 modell megjelenésével egy állandó taggal bővül a Prospex kollekció. Ennek az órának a színvilága grafitszürke, a számlap textúrája pedig megegyezik a limitált kiadáséval, csak a színében tér el attól.

Seiko Prospex SLA049 051

SLA051J1

Ami mindkét modellben közös még, az a 8L35 kaliber, mely a Prospex búvár modellek szerkezetei közül az egyik legkomolyabb darab. Ezt a kalibert a Shizukuishi Watch Studio tervezte kifejezetten búvárórák részére.

Seiko Prospex SLA049J1 / SLA051J1 technikai adatok

  • 8L35 mechanikus automata kaliber
  • 50 óra járástartalék
  • duplán domborított zafír kristály óraüveg tükröződésmentes réteggel 
  • nemesacél tok és szíj Super hard coating bevonattal 
  • diver’s 200m ISO minősítésnek megfelelő vízállóság
  • tok átmérő 44 mm
  • tok vastagság 13 mm
  • SLA049J1 - 1200 darabos limitált kiadás ajándék szilikon szíjjal

További Cikkek

óra kereső

Találja meg az Önhöz illő Seiko órát!

Nehezen boldogulsz a divat és stílus világában és segítség kellene a döntéshez? Ennek érdekében összegyűjttünk néhány tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes átnézned.
[et_pb_button button_text="Megtekintés" button_alignment="center" _builder_version="4.4.1" custom_button="on" button_bg_color="rgba(208,202,202,0)" button_border_color="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_color_last_edited="off|desktop" button_bg_color__hover_enabled="on|hover" button_bg_color__hover="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_enable_color__hover="on" button_border_color__hover_enabled="on|hover" button_border_color__hover="rgba(208,202,202,0)"][/et_pb_button]

TOVÁBBI CIKKEK