2021. 04. 26.

Seiko Prospex LX Line Sky limited edition SNR049 - A végtelen égbolt fényei

A Seiko Prospex LX Line sorozata kiemelkedő minőséget képvisel még a Prospex kollekcióban is. A prémium érzést csak fokozza egy limitált kiadású modell, mint amilyen az SNR049, mely egyedi színösszeállításával és a Spring Drive GMT kaliberrel biztos siker, mind műszakilag, mind megjelenésében a Prospex kollekció csúcsa.

Seiko Prospex LX Line, a sportos prémium modellek sora

A Seiko Prospex kollekciót talán már senkinek nem kell bemutatni, a sportos modelleket gyűjti össze, ügyelve arra, hogy minden sportág szerelmese megtalálja a sajátját.

A Sea modellek a vizes sportok rajongóinak készülnek, kiemelkedő specifikációjú búvárórák a legmagasabb minőségben.

A Land modellek a túrázás és a szárazföldi kalandok kedvelőit hódítják meg, itt gyakori az iránytű a lünettán, ahogy az egyik legsikeresebb modellen, a Seiko Prospex Alpinist újabb kiadásain nemrég bemutattuk.

A Sky modellek pedig (és ezek közé tartozik az SNR049 modell is) a repülés szerelmeseinek fontos funkciókkal készülnek.

A GMT komplikáció fontos és hasznos, ha hosszabb útra indulunk, hiszen a negyedik mutató segítségével könnyedén leovashatjuk egy második időzóna idejét is egyetlen pillantással - a hagyományos óráknál ez nem egy megszokott funkció. 

seiko-prospex-lxline-ken-okuyama

A Prospex LX Line kollekciója a híres japán designer, Ken Okuyama rajzasztalán született (itt írtunk róla bővebben). A design célja az egyedi megjelenés mellett a méretéhez képest kényelmes, könnyen viselhető óra megalkotása volt, és a tervezője tökéletesen teljesítette a feladatot.

Az LX Line modellek súlypontja az új formának köszönhetően közelebb került a csuklóhoz, így a mindennapokban is jó választás a viselete, mégis megőrizte az elődje, az 1968-as Hi-Beat diver modell stílusát és rangját.

2019-ben komoly elismerést kapott a modell, a GPHG megmérettetésén, melyet egyszerűen csak az óraipar Oscar-díja néven emlegetnek, a Prospex LX Line a diver’s kategória győztese lett egy olyan mezőnyben, mely a legnagyobb nevekkel volt tele.

Seiko Prospex LX Line SNR049, a limitált egyéniség

A Seiko Prospex SNR049 modellt kicsit közelebbről nézve feltűnik a számlap különleges, átmenetes színvilága. A szinte éjfeketéből a ragyogó kékbe hajló szín nem véletlen, az egész óra a Föld atmoszféráját hivatott megjeleníteni, méghozzá úgy, ahogy az csak az űrből látható.

seiko-prospex-lxline-sky-snr049

A számlap mellett a lünetta is segíti az összhatást, a két színű, kék-fekete csillogó megjelenését a zafír kristálynak köszönheti, melyből készült. Ezek a színek a limitált kiadás kék GMT mutatójával kiegészítve egészen egyedi hangulatot adnak az órának, jól felidézve ezt a különleges atmoszférát. 

 seiko-prospex-lxline-sky-snr049

A nagyintenzitású titánból készült tok és fémszíj sajátos csillogását a Seiko egyedi Zaratsu polírozási technikával megmunkált felületei teszik tökéletessé. 

Ez a különleges technika, melyet csak néhány mester képes elsajátítani hosszú évek alatt, olyan felületet ad, mely teljesen torzításmentes lesz a polírozási folyamat végén is, így az LX Line nevét is adó fények tükröződése a különböző felületeken egyedivé és összetéveszthetetlenné teszi a megjelenését.

seiko-prospex-lxline-sky-snr049

Az óra különlegességét tovább emeli a limitált kiadás darabszáma, mivel ez a modell mindössze 400 darabban készül az egész világon.

5R66 Spring Drive GMT, pontos és különleges

A Seiko kaliberek között több igazán különleges típust találunk, elég csak a kinetic szerkezetekre gondolni, de az automata oszlopkerekes kronográf sem hétköznapi megoldásokkal készült el az első között a világon.  A Seiko szerepe az óraiparban meghatározó, és ezt az olyan fejlesztéseknek is köszönheti, mint a kvarc karórák, mellyel a hatvanas évek végétől kezdve sokáig uralta a piacot (ez volt az úgynevezett kvarc válság az óraiparban).

A japán mérnökök azonban soha nem pihennek, így a digitális szerkezetek technológiájának pontossága arra sarkallta őket, hogy átültessék ezt a mechanikus órák világába is. A terv sikerrel járt, még ha évtizedekre is volt szükség, hogy megjelenhessen az első Spring Drive kaliber 1998-ban, az akkor még létező bázeli órakiállításon.

Spring Drive regulator

A Spring Drive technológia lényege, hogy a mechanikus, rugó által működtetett kaliber szabályozását egy elektronikus egység felügyeli.

Ez a Tri-synchro regulator néven ismert egység szabályozza a szerkezet mechanikus, elektronikus és elektro-mágneses energiáját, és ezzel olyan, korábban elérhetetlen pontosságra volt képes, mely a mai napig a csúcson tartja a Spring Drive kalibert, napi egyetlen másodperc járáseltérés teljesen megszokott egy ilyen szerkezetnél.

A Seiko Prospex LX Line GMT modellekben ráadásul ennek a különleges szerkezetnek az 5R66 GMT változata található, mely havi +/-15 másodperces értékével még ezt is felülmúlja, és teszi mindezt 72 órás, vagyis három napos járástartalékkal.

Különleges óra, különleges kaliber - tökéletes párosítás

Seiko Prospex LX Line GMT limited edition SNR049 technikai adatok

seiko-prospex-lxline-sky-snr049

  • Kaliber: 5R66 Spring Drive GMT 
  • Járástartalék: 72 óra
  • Pontosság: +/-15 mp/hónap, +/-1 mp/nap
  • Tok átmérő: 44.8 mm
  • Tok vastagság: 14.7 mm
  • Vízállóság: 100m (10 Bar)
  • Tok anyaga: nagyintenzitású titán
  • Szíj anyaga: nagyintenzitású titán, “Smart adjuster” finomállítási mechanizmussal
  • Óraüveg: zafír kristály, “Super-clear coating” bevonattal

További Cikkek

óra kereső

Találja meg az Önhöz illő Seiko órát!

Nehezen boldogulsz a divat és stílus világában és segítség kellene a döntéshez? Ennek érdekében összegyűjttünk néhány tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes átnézned.
[et_pb_button button_text="Megtekintés" button_alignment="center" _builder_version="4.4.1" custom_button="on" button_bg_color="rgba(208,202,202,0)" button_border_color="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_color_last_edited="off|desktop" button_bg_color__hover_enabled="on|hover" button_bg_color__hover="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_enable_color__hover="on" button_border_color__hover_enabled="on|hover" button_border_color__hover="rgba(208,202,202,0)"][/et_pb_button]

TOVÁBBI CIKKEK