2023. 09. 08.

110 éves a Seiko karórakészítés - évfordulós limitált kiadások minden kollekcióból

110 év hosszú idő, és ha jól töltjük el, olyan kivételes történetek születhetnek ennyi idő alatt, mint a Seiko karórák története. Éppen 110 éve, 1913-ban jelent meg az első japán karóra, a Laurel, amely kijelölte az utat a Seiko számára a következő évszázadra. Most minden kollekció egy-egy limitált kiadású modellel tiszteleg a kerek évforduló előtt, és valamennyi modell magán viseli az első karóra jellegzetes megjelenésének jegyeit.

Laurel, az első japán karóra a Seiko-tól és az évfordulós modellek sora

1913-ban készítette el a Seiko az első karóráját. Kintaro Hattori cége ekkor már több, mint három évtizede működött, és ekkor jött el az ideje az előrelépésnek abba az irányba, amely 110 év után is alapjaiban határozza meg a Seiko fejlődését, mert ahogy az alapító mondta, a fejlődés nem állhat meg:

“Mindig egy lépéssel a többiek előtt.” - ezt az irányt tűzte ki Kintaro Hattori, és ez határozza meg a Seiko működését mind a mai napig.

2023-ban éppen 110 éves a Laurel, így a Seiko kollekciók egy-egy limitált kiadású modellel tisztelegnek előtte. Valamennyi évfordulós modellben közös, hogy úgy hajt főt az évszázados tradíciók előtt, hogy közben a mai kor legmagasabb műszaki színvonalán készült modellel jelentkezik.

A Laurel ezeknél az újdonságoknál a megjelenésük részleteiben érhető tetten, a jellegzetesen vörös 12-es számjegyek, a fehér számlap és a kékített mutatók a Seiko rajongók számára könnyen felismerhető, szerethető részletek, amelyeket elsőként a Laurel modellen fedezhettünk fel 1913-ban, ám ma is éppúgy megállják a helyüket - íme a négy kollekció, a Presage, a Prospex, az Astron és a Seiko 5 Sports újdonságai a Laurel jegyében.

Presage Craftmanship Series SPB401

Ez a modell, a mindössze 1500 darabban készülő SPB401 lesz az újdonságok között, amely a legközelebb áll az eredeti Laurel megjelenéséhez minden részletében.

Kattints ide, és nézd meg az óra adatlapját!

A Mitsuru Yokosawa és csapata által készített fehér zománc számlap, a numerikus indexek a jellegzetes vörös 12-essel, a kékített acél mutatók, a klasszikus tokforma és a barna bőrszíj mind egyeznek a legelső karóra jellegzetes jegyeivel, csak mai kivitelben és műszaki színvonalon.

A 6R27 kalibernek köszönhetően a segédszámlapokon megjelenik a járástartalék kijelzés és a dátum kijelzés is, a 40.2 mm-es átmérőjű, 10 Bar vízállóságú tok pedig a mindennapokban is kényelmesen viselhetővé teszi az órát.

Presage Sharp Edged Series SPB413

A Presage kollekció több modellel is érkezik a limitált különlegességek közé, így a Sharp Edged Series sikersorozata is bővül egy 2000 darabos limitált kiadású modellel. Az SPB413 az egyszerűségében is tökéletes, a fehér számlapja a sorozat jellegzetes japán kenderlevél alapú mintázatát kapta, a másodperc mutató kékített és a vörös 12-es index is megjelenik, ha csak jelzésértékűen is.

Kattints ide, és nézd meg az óra adatlapját!

Az óra érdekessége a számlapon is jelzett 3 napos járástartaléka, amely az új 6R55 kalibernek köszönhető - ez már valóban mindenre elég a hétköznapokban. A tok átmérője itt is 40.2 mm-es, a vízállósága 10 Bar, a formák pedig a Sharp Edged Series sorozat nevéhez hűen élesek és határozottak.

Presage Style60’s GMT SSK015

A Presage kollekció olyan széles stílusában, hogy megérdemelt még egy modellt az évfordulós sorozat, ez lett a 3500 darabban készülő SSK015. A kék mutatók, a vörös 12-es index itt is megjelenik, ahogy a barna bőrszíj is, hangulatosan idézve meg a Laurel szellemét.

Kattints ide, és nézd meg az óra adatlapját!

A 4R34 kaliber GMT komplikációja is hozzátesz a megjelenéshez, és itt is megjelenik a múlt a GMT mutató kékjében. A 40.8 mm átmérőjű tok 5 Bar vízállóságú, és a hatvanas évek stílusához jól illik a barna bőrszíj is.

Prospex Alpinist GMT SPB409

Az Alpinist a Seiko történetének szintén egy jelentős modellje, hat évtizede van szinte folyamatosan jelen a kínálatában. Nem maradhatott hát ki a legelső Seiko karóra előtti tiszteletadásból, így elkészült 3000 példányban az SPB409 modell.

Az óra adatlapját ezen a linken találod. Kattints ide a megnyitáshoz!

A fehér számlap, a kék mutató és a vörös 12-es index természetesen itt is a design alapja, és a fémszíj mellett egy hagyományos, barna bőrszíj is kerül a dobozába majd.

Alpinist modellként a 39.5 mm átmérőjű tok vízállósága 20 Bar, a 6R54 GMT kalibernek köszönhetően pedig a járástartaléka 3 nap - lenyűgöző értékek ebben a kategóriában.

Prospex Speedtimer SFJ009

Még egy Prospex modell, még egy legenda, még egy különlegesség. Az SFJ009 limitált kiadású darabja mindössze 3500 darabban készül, és tekintve a megjelenését hamar hiánycikké válhat majd.

Az óra adatlapját ezen a linken találod. Kattints ide a megnyitáshoz!

Nemrégiben érkezett az SFJ jelzésű Speedtimer modellek sora, amelyek egy korábbi különlegesség “multi dial”, vagyis több, osztott számlapos megjelenését hozták vissza.

Az egyedi megjelenése mellett ez a sorozat egy különleges kalibert is hozott magával, a 8A50 solar kronográf képes a századmásodperces időmérésre, ráadásul ezt igen érdekesen teszi a három segédszámlapon pörgő mutatóival, igazán sajátos darab.

Az évfordulós kivitel most is utal a Laurel jellegzetességeire, a fehér számlap mellett a vörös szín itt is megjelenik a mutatókon, és egy barna bőrszíj is kerül a fémszíj mellett az óra dobozába.

Astron GPS Solar 3X62

Egy valódi egyedi jelenség az új Astron 3X62 modell, az SSJ019. A szögletes tokforma, a letisztult számlap és a high-tech kaliber a vintage hatású barna bőrszíjjal egyszerre hordozza magában a Seiko karórakészítés 110 éves múltját, a jelenét és a jövő ígéretét is.

Évfordulós modellként megjelenik rajta az ezüstfehér számlap, a kék és vörös színek a Laurel tiszteletére, és a különlegességét emeli a mindössze 800 darabos limitált kiadása is.

41.2 mm-es átmérőjű titán tokja 10 Bar vízállóságú, és a zafír kristály óraüveg “Super-clear coating” bevonatának köszönhetően a számlap minden részlete tökéletesen láthatóvá válik.

Seiko 5 Sports SRPK41

A mindennapok megbízható mindenese ez a Seiko 5 Sports modell. A 6000 darabos limitált kiadású SRPK41 úgy idézi meg az első Seiko karórát, hogy közben a saját hagyományait követi.

 

A számlap színe, a vörös számjegyek a 24 órás beosztáson és a kékített mutatók mind az évfordulós stílusjegyek részletei, és az ötrészes fémszíj mellé járó barna bőrszíj tökéletessé teszi a hangulatot majd.

Seiko Watchmaking 110th Anniversary limitált modellek technikai adatai

Az újdonságok érkezésére 2023 október végén számítunk, az Astron és a Seiko 5 Sports modellek hazánkban nem elérhetőek. 

TOVÁBBI CIKKEK