2024. 03. 07.

3 nap, 300 méter és a legmodernebb klasszikusok - érkeznek az idei év Prospex és Presage újdonságai

 

A legjobb is mindig tökéletesíthető, így elérkezett az idő az egyik Seiko búváróra-ikon frissítésére és a Presage új alkollekciójának bemutatására. Mindkettő ismét még magasabbra helyezi a lécet, 3 napos járástartalékot és 300 méteres vízállóságot hoznak az új Prospex modellek, a Presage Classic Series pedig a mechanikus órakészítés finomságait ötvözi a klasszikus formák időtlen szépségével.

Seiko Prospex búvárórák a 62MAS örökségéből, új utakon

Az idei év a Seiko éve ismét, éppen 100 éve, hogy először jelent meg a SEIKO márkanév karórán. Az évforduló jeles alkalom, és egyben olyan különleges modellek apropójává is vált, amelyek az elmúlt 100 év színe-javából merítve mutatják be a Seiko történelmét.

A Prospex kollekció búvárórái méltán népszerűek az órarajongók körében, a kiemelkedő technika klasszikus formákba öntve mindig siker. 

 

Talán az egyik leghíresebb volt a Seiko búvárórák hosszú sorában a 62MAS néven ismert modell, az 1965-ben megjelent darab becenevét a 6217-8000(8001) Seikomatic Self Dater rövidítésének köszönheti.

Az ikon 2020-ban visszatért, az SPB143 modell lett a remake-je, és újra meghódította a rajongókat, immár a mai kornak megfelelő műszaki paraméterekkel, diver’s 200m vízállósággal, az egyik legmodernebb mechanikus automata kaliberrel, zafír kristály óraüveggel, ahogy az egy ilyen modellhez illik.

Most ennek a modellnek az alapján készült három új Prospex búváróra ismét, még tovább finomítva a designt és a műszaki tartalmat is.

 

 

Két modell, a kék számlapos SPB451 és a fekete számlapos SPB453 a Prospex kollekció állandó tagja lesz, az SPB455 pedig Special edition kiadásként ünnepli a Seiko márka 100 éves évfordulóját.

 

 

Az új modellek egyik legfontosabb tulajdonsága búváróraként a vízállóság, amely immár 300 méterre nőtt, amely valóban kiemelkedő érték ebben a kategóriában, első alkalommal készült olyan Prospex modell ilyen vízállósággal, amely nem a szaturációs búvárokat célozza.

Szintén új a szerkezetük is, a nemrég bemutatott 6R55 kaliber most első ízben kap helyet a Prospex kollekció modelljeiben, a 72 órás, vagyis 3 napos járástartaléka a számlapon is szerepel majd.

 

 

Új modellhez új forma is jár, a rövidebb tokfülek növelik a viselési komfortot változatlan, 40 mm-es átmérő és 13 mm-es vastagság mellett, és a módosított fémszíj is még könnyedebbé teszi a mindennapi viseletet.

 

 

 

Az SPB455 modell a Seiko márkanév 100 éves évfordulójára érkezett, az arany mutatók, indexek és részletek az órán ünnepi fényt adnak, és az ünnepelt most ajándékot is ad, egy tradicionális technikával szőtt szövet szíjat, amely műanyag palackok újra hasznosításával készült.

 

Az új Prospex modellek érkezését 2024 júniusára várjuk. 

 

Presage Classic series, avagy Japán időtlen szépsége formába öntve

A Presage kollekció a 2016-os bemutatkozása óta töretlen népszerűségnek örvend, minden darabja a japán mechanikus órakészítés iskolapéldája lehetne.

Ár-érték arányban ebben a stílusban verhetetlen, a mindenki számára elérhető darabok kidolgozása, az apró részletek finomsága legendás.

 

 

A most bemutatkozó sorozat, a Presage Classic series modellek öt tagja a nevéhez méltóan a hagyományos stílust helyezi előtérbe, de olyan magasságba emelve a kidolgozottságot, amely még a Presage kollekción belül is kiemelkedő.

 

 

A tok formája vintage érzést nyújtva simul a csuklóra, ívelt vonalakkal téve kényelmessé a viselését, és a fémszíj is a 70-es évek hangulatát idézi, többsoros kivitelben rövid, ívelt szemekből áll.

 

 

Az új modellek legszembetűnőbb eleme mégis a számlap, amely két stílusban és négy hagyományos színben készült. Az SPB463, SPB465 és az SPB467 modellek hagyományos, három mutatós kivitelűek, a 6R55 kalibernek köszönhetően 72 órás, 3 napos járástartalékkal, amely feltüntetésre került a számlapokon is, amelyek a japán selyem fényét kapták.

 

 

Az SPB469 és SPB471 modellek a 6R5j szerkezettel készülnek, amely egy open heart és 24 órás segédszámlapos kivitel, egyedi megjelenést kölcsönözve az óráknak, a számlapjaik pedig a japán selyemfonal egyedi struktúráját mutatják be.

 

 

Az új színek is japán tradícióknak hódolnak, a selyem természetes színét a Shiro-iro mutatja be, a Sensaicha barnászöld árnyalata az Edo-korban volt népszerű, miként az Araigaki világos gesztenye színe is, a Sumi-iro pedig már ismerős lehet a Seiko rajongóknak, szintén az Edo-kor kedvelt szürkésfeketéje.

 

Az újdonságok érkezését szintén 2024 júniusára várjuk, mindkét új modell családról részletes bemutatót olvashatsz hamarosan!

 

TOVÁBBI CIKKEK