2017. 04. 20.

A Grand Seiko önálló márkává válik.

A Grand Seiko kollekció, amely 1960. óta vonultatja fel a Seiko csúcskategóriás modelljeit, mindig is legendának számított az órás körökben. 2012-ig azonban egészen Japánig kellett utaznia annak, aki hivatalos forrásból szeretett volna gazdagodni egy ilyen különlegességgel. A helyzet ellenére a világ minden szegletéből érkeztek a gyűjtői igények, szívesen fizetve ki a több millió forintnak megfelelő árat egy-egy Grand Seiko időmérőért.

De mi teszi ilyen különlegessé ezt az órát?

Elsősorban az, hogy egy Grand Seiko modellekben az első csavartól az utolsóig minden kézzel készül, kizárólag olyan alkotóelemekből, amelyeket házon belül állítottak elő, olyan eszközök segítségével, amiket szintén a Seiko szakemberei készítenek. Tovább növeli a kollekcióba tartozó időmérők értékét, hogy – sok svájci órával ellentétben – egy adott óra összeszerelésénél minden munkafolyamatot ugyanaz a mester végez.

Az első kvarcóra piacra dobásáért folytatott küzdelemben is ennek a tökéletességre törekvő szellemiségnek köszönhette a Seiko, hogy végül övé lett a világpremier. A sajátságos rendszerben ugyanis, ha valahol megakad a kutatás, akkor csak az adott fázisnál kell kezelni a problémát, a többiben mehet tovább a fejlesztés. Ahol viszont külső beszállítóktól érkeznek a szerkezeti elemek, ott egy fázis kimaradása az egész fejlesztési folyamat megakadását eredményezheti.

Precizitás és művészet

Egy szó, mint száz, a gyár birtokában lévő technológia és szaktudás a Grand Seiko modellekben érhető tetten a legmagasabb szinten. Már az első Grand Seiko modellről is úgy vélték a hozzáértők, hogy a precizitás és művészet ilyen tökéletesen kevés órában képes összefonódni. A kollekció önálló márkává válásának alkalmából a Seiko megalkotta az 1960-as első óra modernkori újra gondolását. Ez az első modell, melyen már csak a Grand Seiko felirat szerepel.

SBGW251 - Grand Seiko
Egyazon gyártó prémium és luxus márkáinak elkülönítése nem ismeretlen a technológiai termékek piacán – gondoljunk csak a Toyota fölé pozícionált Lexusra vagy a Nissan Infinitijére. Jellemzően csak nagyon erős márkák tehetik meg, hogy meghatározott igények kiszolgálására egy a fő márkához kötődő új brandet hozzanak létre egy szűkebb réteg számára. A Seiko esetében ráadásul az anyamárka neve is megmaradt az új névben, ami jelzi a szoros kötődést a Seiko és a Grand Seiko között. A Seiko és a Grand Seiko alapértékei összefonódnak azzal a különbséggel, hogy ez utóbbi már valódi luxus minőséget képvisel és luxus igényeket elégít ki.

Hamarosan Grand Seiko Boutique-okban vásárolhatunk?

A BaselWorld óta tudjuk, hogy lesznek önálló Grand Seiko márkaboltok is. Tíz évvel az első Seiko mono brand butik megnyitása után ez azt jelzi, hogy a márka image erősödése miatt már nagy az igény arra is, hogy a márkaboltokban kapható csúcstermékeket külön, Grand Seiko Boutique-okban lehessen megvásárolni. A luxusszalon koncepció iránt legalább akkora az érdeklődés, mint a Grand Seiko órák iránt, ezért az is elképzelhető, hogy a Tokióban most nyíló első Boutique-ba egy sem jut a Seiko 136 éves fennállása alkalmából most bemutatott Grand Seiko Platina Limited Edition 136 példányából, mert már elővételben „sorban állnak” a hozzávetőlegesen 12 millió Ft-os modellekért.

További Cikkek

óra kereső

Találja meg az Önhöz illő Seiko órát!

Nehezen boldogulsz a divat és stílus világában és segítség kellene a döntéshez? Ennek érdekében összegyűjttünk néhány tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes átnézned.
[et_pb_button button_text="Megtekintés" button_alignment="center" _builder_version="4.4.1" custom_button="on" button_bg_color="rgba(208,202,202,0)" button_border_color="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_color_last_edited="off|desktop" button_bg_color__hover_enabled="on|hover" button_bg_color__hover="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_enable_color__hover="on" button_border_color__hover_enabled="on|hover" button_border_color__hover="rgba(208,202,202,0)"][/et_pb_button]

TOVÁBBI CIKKEK