2023. 09. 05.

Alpinist Automatic 3 days GMT - Kalandok a Föld körül

A Prospex kollekcióba tartozó Alpinist modell hat évtizedes múltja az állandóságról szólt, az eredeti design a mai napig friss és időtálló. Éppen ezért nehéz hozzányúlni egy ilyen legendához, és csak akkor érdemes, ha olyan változás jön, amely hozzáad az eddigi értékekhez. A most érkező két új modell, az SPB377 és SPB379 ilyen lett, az új 6R54 kalibernek köszönhetően immár 3 napos járástartalék és GMT komplikáció is elérhető az Alpinist sorozatában.

Új kaliber, új értékek - 6R54 Automatic 3 Days GMT

A Seiko 6R sorozatú szerkezetei az arany középutat jelentik a mechanikus automata kaliberek között. A 4R sorozatnál kifinomultabb, több lehetőséget kínáló 6R szerkezetek 2006 óta szolgálnak a felsőbb kategóriás Seiko modellekben, olyan tulajdonságokkal, mint a 70 órás járástartalék, a 28.200-as féllengésszám, a retrográd nap kijelzés vagy a központi járástartalék kijelző, mindezt a jól ismert Seiko minőségben és megbízhatósággal.

A titok a házon belüli gyártásban és tervezésben rejlik, hiszen a Seiko azon kevés óragyártók egyike a világon, amelyek a tervezéstől a kivitelezésig minden egyes alkatrészt képesek saját maguknak elkészíteni - a Seiko erre még rátesz egy lapáttal, és az ultra-precíziós gyártáshoz elkészítette a saját MEMS technológiájú gépeit is, amelyekkel a milliméter ezredrészéig pontosan képes előálltani például egy fogaskereket a szerkezetekhez, ezzel növelve a pontosságot és a megbízhatóságot is.

Az új 6R54 kaliber két olyan tulajdonsággal felvértezve érkezett, amelyek az óra rajongók köreiben komoly elismerésre számíthatnak, a 3 napos járástartalék (erre utal a számlapon is az “Automatic 3 Days” felirat) önmagáért beszél az átlagos 42-48 órányival szemben, a GMT komplikáció pedig napjaink egyik legnépszerűbbje, nem véletlenül.

A GMT komplikáció az óráknál egy plusz mutatót jelent, amely nem 12, hanem 24 óra alatt jár körbe, és a hozzá tartozó skálával így képes egy független időzóna pontos idejét is mutatni egyszerre a normál, helyi idővel.

 

Két új Alpinist GMT komplikációval, érkezik az SPB377 és az SPB379

Az Alpinist modellek története bőséges, több, mint hat évtizednyi. Ez alatt az idő alatt az óra amellett, hogy minden komolyabb Seiko gyűjteménybe bekerült valamelyik kiadásában, műszakilag is a csúcsra ért.

A menetzáras koronának köszönhető 20 Bar (200 m) vízállóságát egy búváróra is megirigyelhetné, a belső lünettája pedig amellett, hogy hasznos is az iránytű funkciójával, egyedi megjelenést is ad az órának, ennek a működtetéséért felel a második korona 4 óránál.

Bár létezik fémszíjas változatban is, a klasszikus Alpinist mégis bőrszíjas volt, így ez a legkedveltebb összeállítás.

Az új modellek, a kék színű SPB377 és a fekete SPB379 is ezt a vonalat követi, a hagyományos tokformát adja bőrszíjjal, két koronával és belső lünettával, természetesen mechanikus kaliberrel.

Ami új, és először jelenik meg az új Alpinist sorozatokban, az a mechanikus automata 6R54 kaliber a GMT komplikációval.

A plusz mutató a design szerves részét képezi, ügyelve a Seiko GMT modellek hagyományos megjelenésére, ahol a GMT felirat a számlapon és a GMT mutató színe az óra színösszeállításától eltérő, jelen esetben mindkettő piros.

Ez egy kicsit kiemeli és mindenképpen érdekessé teszi a megjelenést, a gyakorlati haszna pedig a könnyebb leolvashatóság lesz.

A két új modell az új kaliber miatt kisebb változáson esett át, a számlapon az eddig megszokott 2,4,8 és 10 számok helyett a 3-as és a 9-es jelenik meg, míg a 12-es és a 6-os maradt, ennek az oka a dátumablak elhelyezésében keresendő, amely a 6R54 kalibernél éppen 4 órára esik.

Méretek, anyagok és a legfontosabb információ - az ár

Az új Alpinist GMT modellek, az SPB377 és az SPB37 is mindenben a jól bevált receptet követik, az anyaghasználat terén is.

A tok nemesacél a Seiko saját “Super hard coating) bevonatával kezelve, amely ellenállóbbá teszi a karcokkal szemben. Az óra átmérője 39.5 mm, amely az eredeti kiadásához áll közel, a vastagsága pedig 13.6 mm, ez a két méret adja a jellegzetes formát.

A szíj bőrből van, az SPB377 modellnél kék, míg az SPB379 modellnél fekete marhabőrből készül.

Az órák egyik legfontosabb eleme az óraüveg, amely ennél a modellnél duplán domború zafír kristály, karcmentes szépséget ígérve a lehető leghosszabb ideig.

 

A Seiko Prospex modellcsaládba tartozó Alpinist Automatic 3 Days GMT modellek, az SPB377 és az SPB379 érkezését 2023 októberére várjuk, és mindkét modell előrendelhető a Seiko Boutique Budapest oldalán és az üzletében egyaránt, 460.000 Ft-os áron.

Seiko Prospex Alpinist Automatic 3 days GMT SPB377 és SPB379 modellek technikai adatai

TOVÁBBI CIKKEK