2021. 06. 20.

Seiko Astron GPS Solar 101, avagy tudj meg mindent az Astron modellekről

Az órák világában az első és legfontosabb tulajdonság műszakilag az óra pontossága. A Seiko egyedi fejlesztéseivel mindig élen járt ezen a téren is, készült már Spring Drive kaliber napi 0.5 másodperces pontossággal is. Mégis szükség volt egy olyan kaliberre, amely nem csak megtartani képes a pontos időt, de be is tudja állítani azt - ez lett az Astron GPS Solar kaliber, amely az atomórák pontosságát hozta el a karórák világába is.

1969, a kezdetek és a világ első kvarc karórája

1969 december 25-én a Seiko bemutatta a nagyközönségnek a Seiko Quartz Astron 35SQ modellt, és ezzel egy olyan forradalmat indított el az óragyártásban, amely alapjaiban rengette meg az egész iparágat.

Astron 35SQ

Seiko Quartz Astron 35SQ

A világ a viszonylag drága mechanikus karórák mellett ki volt éhezve egy elérhető árú, mégis megbízható és pontos órára, és az első Seiko kvarc szerkezetes modell ezt vetítette előre. Ennek nyomán születtek meg a legendás Seiko kvarcórák, melyeket újszerűségük, megbízhatóságuk és elérhető mivoltuk hamar a legnépszerűbb modellek közé repítette a kvarc kínálat tagjait, és a többi már (óra)történelem.

A kvarc karóra szerkezetek fejlesztése hosszú utat járt be még azelőtt, hogy az Astron első modellje elkészülhetett. A tengerentúlon már 1957-ben készült elektronikus vezérlésű óra, ám ez még a hagyományos mechanikus kaliber szabályozásával működött, a Seiko viszont egy teljesen új megközelítésben gondolkodott.

1958-ban a Seiko már készített kvarc szerkezetes órát, melyet egy rádióállomás részére építettek. Az építés itt szó szerint értendő, mivel az óra egy nagyobb szekrény méretével bírt. Miután az összes elektronikus óra fejlesztési lehetőségét számba vették, a kvarckristály segítségével működő szerkezet lett a kiválasztott irány.

1960-ban, amikor a Seiko a ’64-es Tokiói olimpia hivatalos időmérője címet elnyerte, megkezdte a kvarc szerkezetes sportidőmérő fejlesztését. 1962-re el is készült az első asztali óra, majd egy évvel később a QC-951, a Crystal Chronometer néven ismertté vált változata, mely az olimpia fő időmérőjévé vált.  Az energiafelvételét sikeresen csökkentették annyira, hogy két elemmel egy évig működött, így alkalmassá vált a hosszú időtartamú versenyszámok pontos mérésére. Egyetlen ellensége a kvarc szerkezeteknek a hőmérséklet változás volt már ekkor is, így a QC-951 egy hőkompenzált szerkezetet kapott, melyben egy szabályozott hőmérsékletű kis kamra biztosította az állandó hőmérsékletet.

Az új technológia hatalmas sikert aratott, világszerte használták sport időmérésre különböző versenyeken, de ezt használta még a híres japán vonat, a Shinkansen is. Az LCD kijelző megjelenésével és a női kvarc karórák elkészítésével a Seiko végleg biztosította az elsőségét ezen a piacon, és a kvarc forradalom kiteljesedett.

Seiko Astron GPS Solar, mert a siker megismételhető

“Always one step ahead of the rest”, vagyis mindig egy lépéssel a többiek előtt - ez volt a Seiko alapítójának, Kintaro Hattorinak a jelmondta, és a gyár története igazolja ennek igazságát. Az 1969-es siker után a japán mérnökök nem pihentek meg, és sok más fejlesztés mellett a lehető legpontosabb karóra kifejlesztésén is tovább dolgoztak.

Harminc évvel az első Astron modell megjelenése után, a 2000-es évek elején eljött az ideje a következő mérföldkő elérésének. A cél egy olyan óra kifejlesztése volt, amely egyszerre hasznosítja a fény energiáját a működéshez, a GPS műholdak által kibocsátott jelet a lehető legpontosabb járáshoz és analóg kijelzésével minden helyzetben használható.

A tervezési projekt 2006-ban teljes sebességre kapcsolt, mivel ekkor már a Seiko Epson vállalat révén saját gyártású GPS modul is rendelkezésre állt, azonban még meg kellett oldani a GPS-es órák egyik legbonyolultabb kérdését, az antenna kialakítását.

Seiko Astron 101

Az első kör antenna a 7X kaliberben 38 mm-es méretben, majd 2014-től a 8X kaliber 35.5 mm-es antennája a jobb oldalon

Seiko Astron 101

Az 5X kaliber újra patch antennát kapott, a 3X szerkezetnél pedig a hídba került beépítésre az antenna

A Seiko Epson GPS moduljának patch antennája (kis méretű, jellemzően szögletes, lap formátumú antenna) az óra tokjának anyagával interferálva nem volt képes tökéletes jelvételre. 

A Seiko mérnökeinek ezért ki kellett dolgozni először a kerámia rámát, amely sokat segített a pontosabb jelvételben, majd öt évvel később, 2011-ben elkészítették az első kör antennát 38 mm-es átmérővel, és elkészült a világ első GPS Solar szerkezete, a 7X.

A kör antenna érdekessége, hogy amellett, hogy sikeresen megoldotta a GPS jelvétel kérdését, önmagában felelt az azóta jól ismert, jellegzetes Seiko Astron design kialakulásáért is.

A Seiko Astron GPS Solar design születése 

Astron 101

Az első tervek, még papíron

Astron 101

Junichi Kamata, a Seiko Astron GPS Solar 7X modellek vezető tervezője

A tervező csapat feje, Jumichi Kamata kapta a feladatot, hogy egy olyan megjelenést kapjon a Seiko Astron GPS Solar, amely minden körülmények között, minden viselethez jól megállja majd a helyét.

Astron 101

Az első design, amely a mai napig meghatározó, az SBXA033 modell

A kör antenna jelvétele viszont legalább ennyire fontos volt, így született meg a három dimenziós számlap design, melynek része maga a számlap felett elhelyezett antenna is, és a szintén jellegzetes indexek formája.

Astron 101

Több kisebb design elem segíti a különleges, légies megjelenést a számlapon, az áttört mutatók szinte úsznak a számlapon, az ívelt indexek pedig a számlaptól a számlap gyűrű tetejéig vezetik a tekintetet.

2012, az első Seiko Astron GPS Solar kaliber, a 7X megjelenése

  1. szeptember 27-én végre megjelenhetett a világ első GPS Solar kaliberrel készült karórája, amely az addigi modellekhez képest ismét csak jelentős újdonságokat hozott.  GPS modullal készült órát gyártottak már korábban is Japánban, azonban akkor még csak egy műhold jelét volt képes venni az óra, és kézzel kellett beállítani az időzónát is a pontos időhöz.

Seiko Astron 101

A Seiko Astron GPS Solar 7X kaliber viszont képes volt már egyidejűleg több műholddal is felvenni a kapcsolatot és meghatározni a saját helyzetét, majd ennek alapján a műholdakról kapott jel segítségével beállítani saját magát az atomóra pontosságával, amely mindössze 100.000 évenként késhet egyetlen másodpercet. 

A 7X kaliber naponta egyszer automatikusan (de gombnyomásra akár többször) csatlakozik a műholdakhoz, egyszerre akár négyhez is, és ezek jelét elemezve állapítja meg a helyzetét, így az időzónát is amelyben tartózkodik. 

Az egyetlen feltétele a működésnek, hogy az idő pontosításakor „lássa” a műholdakat, vagyis szabad ég alatt, de legalább ablak közelében legyen a jel vétele miatt. 

Az öröknaptár funkció kényelmes, nem kell törődni a rövid és hosszú hónapokkal, de a szökőévekkel sem többet, az óra mindig az aktuális dátumot fogja kijelezni.

2014, érkezik a 8X kaliber

Seiko Astron 101

Mindössze két évvel az első Astron GPS Solar kaliber megjelenése után máris érkezett a 8X, a továbbfejlesztett sportos változat kronográf komplikációval, ez a 8X82 nevet kapta.

A 30 százalékkal kisebb méret mellett a hatékonysága is sokat növekedett, és ez a design terén is sok új lehetőséget adott az immár Takuya Matsumoto vezetett formatervező részlegnek.

A solar panel fejlődése lehetővé tette, hogy az új számlapok fényáteresztése a felére csökkenhessen, és ezzel együtt megérkezhessenek a színek is a korábbi kizárólag fekete számlapok után.

Seiko Astron 101

SBXB001 - 8X

A 8X kaliber felhasználásának egyik legszebb példája, az SBXB001 modell - az energiahatékonyság megduplázása mind a számlap fehér színét lehetővé tette, mind a mutatók teljes kitöltését is. 

A megnövelt nyomatékkal megjelenhetett a LumiBrite foszforeszkáló festés is a mutatókon, segítve a rossz látási viszonyok közötti leolvashatóságát. A három dimenziós design immár az Astron kollekció védjegyévé vált.

Seiko Astron 101

SSE001 modell, Zaratsu polírozással a tokon és 12 szögben csiszolt kerámia rámával a számlap körül, mely a városok UTC (Universal Time Code) jelzéseit is viseli

2015-ben a 8X kaliberből elkészült a Dual-Time változat is, a 8X53, amely 6 óránál egy segédszámlapon képes megjeleníteni egy második, szabadon választható időzóna pontos idejét is.

Seiko Astron 101

A 8X53 Dual-Time kaliber egy szép példája

2018, a valaha volt legfejlettebb 5X kaliber éve

A fejlődés nem állhat meg, az alapító által kitűzött utat követni kell. A Seiko mérnökei folytatták hát a munkát, és 2018-ra elkészült a valaha volt legfejlettebb Seiko Astron GPS Solar kaliber, az 5X53. 

Seiko Astron 101

5X53, a valaha volt legfejlettebb kaliber

A GPS Solar kaliberek sajátosságai miatt a korábbi modelleknél nem volt lehetőség kisebb méretű órák megalkotására. A technológia fejlődésével és az új 5X kaliber megjelenésével azonban a szerkezet mérete tovább csökkent, az energiahatékonysága növekedett és az átvitel sebessége és pontossága is nőni tudott, vagyis az óra gyorsabban képes beállítani a pontos időt, mint valaha.

Ez az idő mindössze 3 másodperc(!) egy Tokió-New York időzóna váltás során, és a sebességét mi sem jellemzi jobban, mint az a tény, hogy a 8X kalibernek ehhez 34 másodpercre volt szüksége.

Szintén új a két időzóna közti váltás, mely egyetlen gombnyomásra azonnal végbemegy, így gyorsan cserélhetjük a hat órás segédszámlapon és a fő számlapon az időzónákat aszerint, hogy éppen melyikre van nagyobb szükségünk.

Seiko Astron 101

5X design variációk

Az új 5X kaliber lehetőséget adott ismét a design terén is, az első ilyen kaliberrel készült modell átmérője már csak 42.9 mm, vastagsága pedig 12.2 mm volt, ami egy átlagos óra méretének felel meg. Masanori Kawamura, az 5X szerkezettel készülő modellek megjelenésért felelős designer a casual stílus erősítését tűzte zászlajára, így készült el a Seiko Astron GPS Solar Sports 5X Titanium modellek sora, melyek tervezésekor a saját elmondása szerint egy olyan utazó volt a fejében, aki farmerban és egy fehér pólóban indul éppen a repülőtérre - és az órát elnézve a feladatot sikeresen teljesítette.

Seiko Astron 101

Seiko Astron GPS Solar Sports 5X Titanium SSH063 

Seiko Astron 101

Az 5X53 kaliberrel készült modellek stílusjegyei

Az új 5X kaliberrel készült órák egyik jellegzetes képviselője az SSH063 modell, mely számlapjának ezüstfehér színe túltesz a 8X kaliberrel érkezett fehér számlapokon is. 

A tükörfényesre polírozott indexek rendkívüli kidolgozása tökéletes prémium érzést kelt, a kör antenna kiváltásával pedig az óra üvege és a számlapja közti távolság immár semmiben nem különbözik az óráknál megszokottól, mégis sikerült megtartani az eredeti háromdimenziós megjelenést is.

Seiko Astron 101

Seiko Astron GPS Solar Sports 5X Titanium

A tok formájában visszaköszön az 1969-es, első Seiko Quartz Astron modell formája, ám a megjelenés tökéletesen mai, a Zaratsu polírozás a nagyintenzitású titán toknak sajátos fényt ad a polírozott és matt felületek váltakozásával.

Egy Seiko Astron modell az alapító tiszteletére

Korábban már részletesen írtunk az alapító, Kintaro Hattori 160. születésnapjának tiszteletére megjelent SSH073 modellről, amely azzal együtt, hogy egy szép tisztelgés a Seiko létrehozója előtt, magában hordja egyidejűleg a múltat és a jövőt.

Seiko Astron 101

Az óra hátlapján és a különleges csomagolás részeként megtaláljuk a Seiko eredetileg bejegyzett logóját, a körben elhelyezett négyszöget, benne az S betűvel - mindezt a legelőremutatóbb technológiával készült órával, amely a tökéletes válasz Kintaro Hattori híres jelmondatára:

“Always one step ahead of the rest”

,vagyis mindig egy lépéssel a többiek előtt, miként teszi ez a Seiko Astron GPS Solar kollekció is.

További Cikkek

óra kereső

Találja meg az Önhöz illő Seiko órát!

Nehezen boldogulsz a divat és stílus világában és segítség kellene a döntéshez? Ennek érdekében összegyűjttünk néhány tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes átnézned.
[et_pb_button button_text="Megtekintés" button_alignment="center" _builder_version="4.4.1" custom_button="on" button_bg_color="rgba(208,202,202,0)" button_border_color="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_color_last_edited="off|desktop" button_bg_color__hover_enabled="on|hover" button_bg_color__hover="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_enable_color__hover="on" button_border_color__hover_enabled="on|hover" button_border_color__hover="rgba(208,202,202,0)"][/et_pb_button]

TOVÁBBI CIKKEK