2023. 12. 05.

Seiko Astron 3X62 modellek - új kaliber, új forma, új jövőkép

 

A Seiko Astron a megjelenésével valódi forradalmat indított el az óraiparban. Az azóta eltelt több, mint fél évszázad alatt ezt már sikerült megismételnie, és most ismét olyan újdonsággal jelentkezik a kollekció, amely az Astron modellek jövőjét vetíti elénk. Ismerd meg a Seiko Astron 3X62 modelleket!

GÖRGESS LEJJEBB!

 

Mindig mozgásban, mindig megújulva

A Seiko Astron első modellje még 1969-ben jelent meg a világ első kvarc karórájaként, és azonnal felforgatta az órák világát a bárki számára elérhető, kiemelkedő pontosságú órájával.

A megjelenését követő évtizedekben a kvarc technológia ugrásszerű fejlődése 2012-re eljutott oda, hogy az Astron név visszatérhetett, mint a high-tech óragyártás egyik csúcsa. Megjelent az első GPS Solar kaliber, majd sorra érkeztek az újabb és még fejlettebb típusok, olyan műszaki tartalommal, amely korábban elképzelhetetlen volt.

 

SSJ017

SSJ017

 

A Seiko Astron órák a technológiájuk miatt mindig partnerek voltak a nagy utazásokban, a GPS műholdak jelének vétele a világ bármely pontján másodpercek alatt a lehető legpontosabb időt mutatja meg, ráadásul mindezt a solar technológia segítségével a fény erejével működtetve - ennyi tudomány egy karórányi méretben kimagasló mérnöki teljesítmény.

 

 

Az Astron kollekció talán éppen ezért soha nem elégedett meg az elért műszaki és közönségsikerekkel, hanem néhány évente új és újabb, minél fejlettebb kaliberekkel jelentkezett, ezekről egy részletes összefoglalót találsz ebben a cikkünkben: Seiko Astron 101.

 

 

A most érkező új modellekben is egy új kaliber mutatkozik be, a 3X62 jelzésű, amelynek közvetlen elődje mindössze két éve jelent meg, és új lehetőségeket nyitott mind a technológia, mind a design terén.

 

Seiko Astron 3X62, a legújabb kaliber

A 3X kaliberek 2021-es érkezése egy nagy előrelépés volt a korábbi GPS Solar szerkezetekhez képest. A csökkentett mérete egy teljesen új dimenziót nyitott meg a design lehetőségei előtt, és elkészülhetett az első 40 mm alatti átmérőjű Astron modell is.

 

 

A 3X kaliberek jellegzetessége a kis méretük mellett a funkciók számának csökkentése, így a korábbi, sportos megjelenésű Astron modellek mellett immár a letisztult, klasszikus, úgynevezett “hárommutatós” kialakítás is megjelenhetett az Astron kínálatban.

Ismét csak szűk két év telt el, és a 3X kaliberek közül már a második érkezett meg 2023 nyarán, a 3X62.  Ez a szerkezet úgy tartotta meg az Astron high-tech megoldásait, mint például a GPS pontosítás vagy a solar töltés, hogy eközben még hatékonyabban képes végezni a feladatait a háttérben.

 

 

Feladatokból pedig van elég, ez az új kaliber naponta két alkalommal, amikor érzékeli, hogy napfény éri a számlapját, automatikusan csatlakozik a GPS rendszer műholdjaihoz és pontosítja önmagát.

A rendszer hatékonyságát mi sem jelzi jobban, mint a pontossága: 100.000(!) év alatt mindössze egyetlen másodperc lehet a járáseltérése, ami hihetetlen adat, a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy Astron GPS Solar kaliberrel készült óra hétköznapi, mindennapos használat mellett mindig a pontos időt fogja mutatni.

 

 

A kaliber további fejlett funkciókkal is el van látva, a solar töltésének hatékonysága miatt a járástartaléka normál használat közben 6 hónapnyi, ám amennyiben energiatakarékos módba helyezi magát (például a dobozában tároljuk hosszabb időn át), kettő évig is képes működni.  

 

Új forma, amely utat mutat az Astron jövőjébe

A négy új modell az új kaliberrel együtt egy új tokformával is büszkélkedhet. Ez a forma tökéletesen megfelel a Seiko Astron formanyelvének, sportos, lendületes, dinamikus és modern, ahogy a teljes kollekció is a megjelenése óta.

 

 

Az új forma legszembetűnőbb eleme a nyolcszögletű lünetta, amely nem egyenlő oldalakból és szögekből áll, így igen lendületes és izgalmas megjelenést ad az óráknak. Az integrált fémszíjas tok tokfüleinek, gombjainak és fémszíjának szögletes vonalaival kombinálva egy valódi sportos modellt kapunk, amely új és izgalmas.

 

Új számlapok az új kaliber adta lehetőségekkel

A négy új modell kétféle számlappal készült, három közülük egy kockákból álló, strukturált kivitel, amely az Astron történetét meghatározó kvarc kristályokról kapta a formáit, az egy limitált kiadású modellé pedig a korábban már megismert “redőny” stílust képviseli, vízszintes vonalai szintén több dimenzióban engednek teret a fény és árnyék játékának.

 

 

A számlapokon nyolc óránál helyet kapott egy kijelző, amely az aktuális státusz mellett a töltöttséget is kijelzi - ennek jelentősége például a GPS kapcsolódáskor lehet, mivel ehhez egy bizonyos szintű töltöttségre szüksége van az órának.

 

Négy új modell, négy stílusban és egy limitált kiadással

Az új Seiko Astron 3X62 kaliber rögtön négy újdonságban mutatkozott be, ezekből három állandó modell, egy pedig a különleges számlap struktúrájával limitált darab.

 

 

Az Astron SSJ013J1 egy igazi klasszikus, sportos és könnyű viselet. A titán tok jellegzetes színe az acélkék számlappal örök siker, a speciális “Super-clear coating” bevonat a zafír kristály óraüvegen pedig segít, hogy ezt minden szögből és fényviszonyok közepette élvezhessük. Az SSJ013J1 modell ára 795.000 Ft, a Seiko Boutique-ban megvásárolható. 

Kattints ide, és nézd meg az óra adatlapját!

 

 

Az Astron SSJ014J1 modell a legkülönlegesebb színösszeállítás ebben a sorozatban, a titán tok rosegold lünettája, koronája és gombjai, illetve a szintén rosegold mutatók és indexek egyszerre teszik elegánssá és merésszé a megjelenését, minőségi kivitelt sugallva. Az SSJ014J1 modell ára 830.000 Ft.

Kattints ide, és nézd meg az óra adatlapját!

 

 

Az Astron SSJ015J1 modell sportosan fekete, mind a titán tok, mind pedig a szintén titán fémszíj is fekete “Super hard coating” bevonatot kapott. A fekete színhez különösen jól illik a sötétben való leolvashatóságot segítő Lumibrite bevonat, amely a mutatókon és indexeken hosszan és erősen foszforeszkál. Az SSJ015J1 modell ára 870.000 Ft.

Kattints ide, és nézd meg az óra adatait!

 

 

A négy újdonság között egy limitált kiadást is találunk, az Astron SSJ017J1 modell a titán tokhoz a szürke több árnyalatában játszó, jellegzetes, vízszintes csíkozású számlapot kapott. Ez a modell mindössze 1.500 darabban készült, az ára 795.000 Ft volt, sajnos már elfogyott.

 

SSJ017

SSJ017

 

Videón keresztül még jobban megismerheted!

 

Az új Astron sorozatról készített Youtube videónkban további információt tudhatsz meg az órákról. Megtekintését azért is ajánljuk, mert a videó segítségével jobban érzékelhető az órák valódi megjelenése, a számlapok különleges struktúrája, valamint sok olyan információ is elhangzik, amely fontos lehet a kiválasztott órával kapcsolatban!

 

 

Ha tetszettek az órák, látogass el a budapesti Seiko Boutiqueba, ahol személyesen is megtekintheted, felpróbálhatod az órákat, szakértő kollégáink pedig készséggel válaszolnak minden kérédsedre, és segítenek megtalálni a számodra leginkább megfelelő karórát!

Szeretettel várunk!

 

További Astron modellek megtekintéséhez kattints az alábbi képre!

 

TOVÁBBI CIKKEK