2019. 05. 08.

Seiko Astron GPS Solar 5X – a legkarcsúbb csúcsmodellek

Hamarosan érkezik a Seiko Astron GPS Solar modellek legújabb, jubileumi kiadása az eredeti Astron Quartz megjelenésének 50-ik évfordulójára. Az újdonságok megjelenésére várva azonban tudunk friss hírekkel szolgálni az Astron világából, hiszen csak néhány hónapja jelent meg a valaha volt legfejlettebb Seiko Astron GPS Solar kaliber, az 5X széria.

5X, a valaha volt legfejlettebb kaliber

De mitől lett az 5X sorozat több, mint a már jól ismert GPS Solar modelleké? A 2012-ben visszatért modellcsalád forradalmian új alapokra helyezte az időmérést, lehetőséget adva az utazóknak a gyors és pontos idő egyetlen gombnyomásra történő beállítására, bárhol legyenek a világon.

Az új 5X kaliber még ezt is felül tudta múlni, mert a fejlődés nem állhat meg. A Seiko elkészítette a legújabb generációját az Astron GPS Solar modelleknek, így létrejöhetett a világ legkisebb és legvékonyabb órája, mely ezt a technológiát használja.

A szerkezet méretének csökkenése nem csak a műszaki fejlődést jelzi, de utat nyitott új formák felé is, és egy finomabb, elegánsabb kivitel megjelenését is lehetővé tette. Az új modellek átmérője 42.9 mm-re, a vastagságuk pedig 12.2 mm-re csökkent, így megmaradhatott a sportos érzés és egyszerre váltak elegánsabbá is az újdonságok.

Gyorsabban, mint eddig bármikor

A GPS kapcsolat további javítása érdekében a mérnökök minden egyes elemét újratervezték a GPS modulnak. A fejlesztés sikeres volt, így az 5X kalibernek mindössze 3 másodpercre van szüksége (aktív GPS kapcsolat esetén) arra, hogy a Tokió és New York időzónái közötti 14 órás különbséget átállítsa.

Ehhez arra is szükség van, hogy az óra mutatóit, a nagymutatót, a kismutatót és a másodperc mutatót egymástól függetlenül is képes legyen mozgatni a szerkezet, és egyidejűleg a megfelelő pozícióba állhassanak – akár 3 másodperc alatt. Érdekessége, hogy még a nyári időszámításra is automatikusan képes átállni, bár erre már nem sokáig lesz szükség.

Világutazóknak létszükséglet, nyaraláskor előny a Dual-Time és World-Time funkció, mellyel egyszerűen követhetjük az otthoni időt, bármely időzónában is legyünk éppen. Újdonság a Time transfer funkció, mellyel ezeket az időzónákat egy gombnyomással cserélhetjük is, szabadon választva, melyik jelenjen meg az órán és melyik a segédszámlapon.

Titán és kerámia – high-tech kívül-belül

A Seiko Astron GPS Solar 5X sorozata nem csak a szerkezetében hozza a legmodernebb technológiát. Valamennyi új modell különleges a maga nemében, a három kivitel mindegyike nagyintenzitású titán tokot kapott – ez jót tesz a súlyának és a viselési komfortnak is. A titán egy különleges felületkezelést kap a gyártáskor, így a felületi keménysége többszöröse lesz a rozsdamentes acélénak, jobban tűri a mindennapok viszontagságait.

Az SSH007/009/011 modellek titán szíja kerámiával kombinálva készült, az SSH006 modellé extra erős szilikon, míg az SSH001/003 modelleké tejes egészében felületkezelt, nagyintenzitású titán.

Valamennyi modellnek a zafír kristály óraüveg körüli rámája kerámiából készül, mely amellett, hogy exkluzív megjelenést ad az óráknak, a GPS vételt is segíti.

Finomállításos zárszerkezet, napszaktól függetlenül kényelmesen

Az emberi kéz átmérője minimálisan változik a nap folyamán. Ez a kis változás egy pontosan beállított óraszíjnál bizonyos napszakokban azt eredményezi, hogy szorosabb lesz, mint kellene, vagy épp ellenkezőleg, túl lazára állítjuk – egyik sem ideális.

A Seiko új, finomállításos zárszerkezetet fejlesztett ki az Astron GPS Solar modellekhez, mely megoldást nyújt erre a problémára. A módszer egyszerű, de a kivitelezés nehézsége miatt eddig ez nem volt megtalálható az óracsatoknál. Mostantól egy mozdulattal állítható több pozícióba a csat, így bármikor szoros vagy túlságosan laza lenne, kényelmesen beállíthatjuk majd.

A megoldásról készítettünk egy animációt is, melyen jól látható a folyamat:

Seiko Astron GPS Solar 5X modellek

SSH001 – nagyintenzitású titán tok és szíj

SSH003 – nagyintenzitású titán tok és szíj
SSH006 – rózsaarany bevonatos titán tok és szilikon szíj
SSH007 – limitált 2000 darabos kiadás, a „Szupernova”
SSH009 - nagyintenzitású titán tok és szíj, kerámia betéttel
SSH011 - nagyintenzitású titán tok és szíj, kerámia betéttel

További Cikkek

óra kereső

Találja meg az Önhöz illő Seiko órát!

Nehezen boldogulsz a divat és stílus világában és segítség kellene a döntéshez? Ennek érdekében összegyűjttünk néhány tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes átnézned.
[et_pb_button button_text="Megtekintés" button_alignment="center" _builder_version="4.4.1" custom_button="on" button_bg_color="rgba(208,202,202,0)" button_border_color="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_color_last_edited="off|desktop" button_bg_color__hover_enabled="on|hover" button_bg_color__hover="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_enable_color__hover="on" button_border_color__hover_enabled="on|hover" button_border_color__hover="rgba(208,202,202,0)"][/et_pb_button]

TOVÁBBI CIKKEK