2017. 08. 08.

Három dimenziós célfotó két dimenzióban

Látott már versenyfutásról célfotót? Három dimenzióban papírra nyomtatva? És távolugrást mérő videót? Most megmutatjuk, mi mindenre kell figyelnie egy világbajnokság mérő és hitelesítő rendszerének. Az eset apropója a most kezdődő londoni Atlétikai Világbajnokság, ahol a Seiko a hivatalos időmérő-, illetve ellenőrző rendszer szállítója Látott már versenyfutásról célfotót? Három dimenzióban papírra nyomtatva? És távolugrást mérő videót? Most megmutatjuk, mi mindenre kell figyelnie egy világbajnokság mérő és hitelesítő rendszerének.

Az eset apropója a most kezdődő londoni Atlétikai Világbajnokság, ahol a Seiko a hivatalos időmérő-, illetve ellenőrző rendszer szállítója. A legtöbb ember elképzelni sem tudja, hogy mennyi érzékelőt, kamerát, kijelzőt és feldolgozó egységet használnak a szervezők egy-egy ilyen nagyszabású eseményen. Pedig ezek egy részét mi nézők is látjuk a helyszínen vagy a közvetítések alkalmával.

A Seiko saját fejlesztésű rendszere nem csak időmérésre, de a különbségek felismerésére, a távolság mérésére, vagy éppen hitelesítésre egyaránt használható. Az összetett technika alkotja a vázát a sporteseményen történő mindenféle mérésnek. Riaszt, ha egy futó előbb rajtol, és hajszálpontosan méri a rajt, illetve a cél között a befutók idejét. Sőt, még a célfotót is elkészíti.

 

Rajt időben, de nem túl korán

A Seiko komplex technikája a rajtgépre gyakorolt nyomásgörbéből felismeri, ha például egy versenyfutó előbb rajtol, mint ahogy megszólal a rajtpisztoly. Ugyanakkor az is hibás rajtnak számít, ha a versenyző már a rajtpisztoly hangja után, de még a normális emberi reakció idő előtt rajtol. Ez is kiugrásnak számít, és a modern méréstechnika ezt is kiszűri.

Ugyancsak az elektronikus rajtgép teszi lehetővé, hogy az egyes versenyzők rajtolásait minősítsék. Kinek sikerült jobban és kinek kevésbé. A kezelő az érzékelők által közvetített jeleket ugyanis egyből képes grafikusan is megjeleníteni és összehasonlítani a többi indulóval.

Hogyan készül a célfotó három dimenzióban?

Elsősorban a nagyon gyors, rövidtávú versenyfutások befutóinak pontos mérése nem egyszerű feladat, azonban a Seiko modern rendszere tökéletesen megoldotta. A célfotó kifejezés bizonyára ismert mindenki számára, de azt már kevesen tudják, hogyan készül. Íme a titok.

A célvonalra pontosan merőlegesen elhelyezve néz két kamera, amelyek nagyon keskeny, mindössze 1 cm szélességű és kb. 15 m hosszúságú képeket készítenek. Igaz, másodpercenként 2000 felvételt. A célfotó tulajdonképpen ezeknek a keskeny csíkoknak, az egymás mellé illesztett megjelenítése. A harmadik dimenziót az adja, hogy a képen az egymás mellé helyezett keskeny felvételek valójában az időben is elhelyezik a befutókat. Ne feledjük, hogy minden felvétel pontosan a célvonalon készült 1/2000 mp eltéréssel!

Persze a másodpercenkénti kétezer felvétel során előfordul, hogy egy-egy versenyző több képszeleten is látszik, ami által érdekesnek ható, elnyújtott alakban jelenik meg az összefűzött felvételen. A két kamerára pedig az esetlegesen egymást takaró versenyzők miatt van szükség.

 

Távolugrás mérése mérőszalag nélkül

A korszerű technológiát alkalmazzák, hogy a pl. a távolugróknál az ugrás hosszát automatikusan lemérje, illetve az utólagos visszanézéshez, bizonyításhoz a felvételeket eltárolja. Ehhez szintén két precíziós kamerát használnak. Hasonlóan képes a telepített rendszer például a gerelyhajítás, a diszkoszvetés, a kalapácsvetés vagy a hármas ugrás során a távolságok lemérésére, nagyban megkönnyítve a szervezők dolgát. A mérőszalag már a múlté. A modern mérés alapját a Seiko innovatív megoldásai kínálják.

Versenyzők azonosítása

Az atlétikai versenyeken különösen fontos, hogy a versenyzőket pontosan lehessen azonosítani. A Seiko kamerái és feldolgozó rendszerei automatikusan alkalmasak erre. Rögzítik a rajtszámot, ezáltal a versenyző helyét, pozícióját, elért eredményét. A videórendszereknek hála, ezek utólag is visszanézhetők.

Mint látható, az ellenőrző, hitelesítő és mérő rendszer meglehetősen összetett. Számos érzékelőt tartalmaz, amelyek a központi számítógéphez csatlakoznak. Ezek figyelnek a versenyszám megkezdésétől a befejezéséig, azonnal jeleznek, ha valamiféle problémát észlelnek és precízen mérik a teljesítményeket. Ennek köszönhetően a bírók és a szervezők dolga jelentősen lecsökkent, a pontosabb és hitelesebb mérési eredmények pedig mindenki számára egyértelműen döntenek a nyújtott teljesítményről.

Nem sokkal a „vizes VB” után most ismét megmutathatjuk, hogy van helyünk a nemzetközi élsportban. Atlétikában, ahol a futás, a távgyaloglás, a diszkoszvetés vagy éppen a távolugrás legjobbjai mérkőznek meg. Még jövő vasárnapig szurkolhatunk a 2017-es londoni Atlétikai Világbajnokság magyar résztvevőinek. Hajrá Magyarok! A Seiko hitelesíteni fogja.

További Cikkek

óra kereső

Találja meg az Önhöz illő Seiko órát!

Nehezen boldogulsz a divat és stílus világában és segítség kellene a döntéshez? Ennek érdekében összegyűjttünk néhány tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes átnézned.
[et_pb_button button_text="Megtekintés" button_alignment="center" _builder_version="4.4.1" custom_button="on" button_bg_color="rgba(208,202,202,0)" button_border_color="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_color_last_edited="off|desktop" button_bg_color__hover_enabled="on|hover" button_bg_color__hover="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_enable_color__hover="on" button_border_color__hover_enabled="on|hover" button_border_color__hover="rgba(208,202,202,0)"][/et_pb_button]

TOVÁBBI CIKKEK