2019. 03. 20.

Baselworld 2019 – Seiko újdonságok elsőkézből

A Seiko az elmúlt 138 évben sokat tett az óraiparért és az órakedvelőkért is. A ma ismert legjelentősebb kategóriákat sorra alapozta meg fejlesztéseivel, és a munka töretlenül folytatódik 2019-ben is. Az idei újdonságok bemutatása ismét Bázelben történik meg, a világ legjelentősebb óraipari show-ján, a Baselworld 2019-en.

A Seiko 30 éve a Baselworld-ön

Immár több, mint 30 éve vesz részt a Seiko a legnagyobb óraipari kiállításon a svájci Bázel városában. Az évek során mindig jelentős modelleket mutatott itt be, és az órák világa is komoly változásokon ment át ez idő alatt – mondta Shinji Hattori , a Seiko Watch Corporation elnök-vezérigazgatója.

Az eltelt évek alatt a felhasználókat már nem csak maguk az új modellek érdeklik, de egyre fontosabb azok története is, honnan jön egy-egy óra és hogyan lett olyan, amilyennek napjainkban ismerik. A Seiko így lehetőséget kapott arra, hogy az órák szeretetén át az emberek megismerhessék és megszerethessék Japánt is, a kultúráját és hagyományait a 138 éves óraipari örökségével.

Shinji Hattori felidézte a Seiko legemlékezetesebb mérföldköveinek számító kollekciókat, melyek meghatározták, néha alapjaiban meg is változtatták az órák világát.

A Grand Seiko, amely mára önálló és sikeres márkaként működik, a Seiko örökségét mutatja be a kézművesség és az egyedi megjelenés terén. A Prospex a szamurájok merészségét hozza el a mindennapokba, a Presage a japán tradicionális művészetek előtt hajt fejet, míg az Astron napjaink high-tech órakészítésének megtestesítője.

Az elnöki köszöntő után lássuk, milyen újdonságok érkeznek 2019-ben Bázelben, a Baselworld 2019 alkalmából Japánból.

Grand Seiko Sport modellek az oroszlán erejével

A Spring Drive szerkezetek megjelenésének 20 éves évfordulójára a Grand Seiko új sorozattal emlékezik. A különleges tokformát a Grand Seiko emblematikus oroszlánjának ereje ihlette, mely régóta képviseli már a márkát. Az új sorozat három limitált kiadású darabja kétféle Spring Drive szerkezettel érkezik majd, két modell a 9R96 Spring Drive Chronograph GMT kaliberrel, a harmadik modell pedig a 9R15 járástartalék kijelzős automata kaliberrel.

Az új modellek legjellegzetesebb és egyben leglátványosabb eleme a szögletes, robosztus tokforma, amely mégis jól felismerhetően a Grand Seiko stílusjegyeit viseli magán. Egy 18 karátos rózsaarany és két nagyintenzitású titán tok rejti majd a Spring Drive kalibereket és az új, oroszlánsörény mintázatú számlapokat is. Az új Grand Seiko Sport modellek valóban limitált kiadásban érkeznek sorban májustól, 100/500/500 darab készül majd belőlük mindössze az egész világon.

Seiko Astron 2019 – 50 éve jelent meg az első Astron modell

A Seiko quartz technológiája alapjaiban rengette meg a világot, amikor 50 éve megjelent az első quartz szerkezetes karóra, amely széles tömegek számára hozta el az addig elképzelhetetlen pontosságot és kényelmet. Talán nem annyira közismert, de ezek a technológiák az alapjai a napjainkat döntően meghatározó olyan technológiáknak is, mint a mobilok vagy a számítógépek, így mára szinte mindenki a részese lett a Seiko quartz forradalmának.

Ennek az egyediségnek tiszteleg most, 50 év elteltével a Seiko Astron 2019-es 5X modellje, mind megjelenésében, mind műszaki újdonságaival felidézve az első Astron karórákat.

A 2018 decemberében megismert új 5X53 Dual-Time kaliber minden tekintetben a legmodernebb, vagy ahogy a szlogen mondja, a valaha volt legfejlettebb darab. Az akár három másodperces időzóna-váltás vagy a 100.000 évenkénti 1 másodperces pontosság (!) párosulva a solar töltés kényelmével tökéletes társsá teszi a Seiko Astront akár utazóknak, akár a pontosság kedvelőinek.

Az új modellek formája fejet hajt a nagy elődjük előtt, és négy változatban 2019 szeptemberétől elérhető lesz majd.

Seiko Presage 2019-es modellek

A Presage kollekció néhány év alatt megnyerte szinte valamennyi órakedvelő szívét, nem véletlenül. A mechanikus órakészítés művészetét magas fokon bemutató modellek mindegyike rejt magában valami különlegességet. A tokformák, a számlapok különleges sokszínűsége és a mechanikus kaliberek megbízhatósága együtt hozzák el a japán kulturális örökséget a mindennapjainkba.

Így történt ez a most megjelenő két, porcelán számlapos Seiko Presage modellel is. A nem mindennapi anyagból készülő számlapok az úgynevezett Arita porcelánból készülnek, Arita városában, Japánban.

A porcelánműhely, amelyben Hiroyuki Hashiguchi mester a különlegességeket készíti, már 1830 óta gyárt porcelán termékeket, így a mai napig az ősi technológiát használják a legfinomabb árujuk elkészítésekor. A műhely éveken át fejlesztette a Presage csapatával a porcelán számlapokat, melyek 2019 szeptemberétől lesznek elérhetőek a két Presage modellben. A tradicionális technológiához egy új porcelán alapanyagot kellett kifejleszteniük, amely jóval keményebb és ellenállóbb a klasszikus porcelánnál, így megfelel az óraszámlapként történő felhasználás speciális követelményeinek is.

Mindkét modell a 6R sorozat mechanikus kaliberét kapta, a klasszikus kialakítású, három mutatós SPB095 modellben a 6R35, míg a járástartalék kijelzős és dátum segédszámlapos SPB093 modellben a 6R27 kaliber dolgozik majd.

Prospex LX – a Seiko valódi szelleme

Valódi Seiko szellem, a legmodernebb kivitelben – mondta a vadonatúj Seiko Prospex sorozat bemutatásakor az elismert japán formatervező, Ken Okuyama a munkájáról. Az 1968-ban megjelent első professzionális búváróra, mely máig az alapja és ihletője valamennyi Seiko Prospex búvár modellnek, olyan sikeres volt és annyira megtestesítette mindazt, amit egy búvárórától el lehet várni, hogy mind a mai napig visszaköszön szinte minden darabban.

2019-ben azonban már a Prospex modellek is elértek a fejlődésükben olyan szintre, hogy kellett egy új sorozat, amely az igényes luxus kedvelőinek szól, ez lett a Seiko Prospex LX. A tokforma s klasszikus vonalakat kombinálja a modern ívekkel, az óra súlypontja közelebb került a kézhez a kényelem érdekében, a tok megkapta a Seiko egyedi Zaratsu polírozását, és két különleges kalibert is ebben a kategóriában.

A Prospex modellekben nem megszokott látvány a Spring Drive kaliber, a Prospex LX sorozata mégis ezzel büszkélkedhet. A Spring Drive 5R65 és a Spring Drive 5R66 GMT kaliberek kiváló ütés- és hőmérsékletállósága párosulva a napi 1 másodperces pontossággal tökéletes választás a Prospex LX sorozatához. Ezek a szerkezetek megjárták már a világűrt éppúgy, mint a tengerek mélyét vagy extrém hegycsúcsokat, így illenek az új Prospex Sky, Sea és Land modelljeibe egyaránt.

Hat új típus érkezik már júliusban, két-két változat a három kivitelből. Valamennyi modell titán tokkal, keményített felülettel készül, és mindhárom kivitel elérhető lesz fekete bevonattal is. A szíjakból is lesz választék, érkezik majd titán csattal, valódi bőr szíjjal és extraerős szilikon szíjjal is mindhárom modellből, így a hat változatból mindenki megtalálhatja majd a hozzá legközelebb állót.

Prospex búvár 1970-ből – vissza az alapokhoz

A legkedveltebb darab, az ikon, az első – ezekkel e jelzőkkel illetik a most megjelenő Seiko Prospex SLA033 modellt ihlető búvárórát, mely valóban dobogós a búvár modellek népszerűségi listáin a gyűjtők között.

Egyedi forma, 150 méteres vízállóság, 4 óránál elhelyezett korona – a maga idejében ez mind valóban új színt hozott a búvárórák világába. Megalapozott egy legendát, és a mostani megjelenés ezt a legendát élteti tovább, tisztelegve a hőskor merész újításai és technikai fölénye előtt is egyaránt.

A Seiko Prospex SLA033 modellje egy kicsit nagyobb átmérővel érkezik júliusban, mindössze 2500 darabos. limitált kiadásban. Immár 200 méteres vízállósága ISO minősítésnek is megfelelő, extra erős szilikon szíjjal és a nagy előd megjelenésével a számlapon, tokformáján és a szíj mintázatán egyaránt számíthat a sikerre. A szerkezete is feljebb lépett, az SLA033 modell 8L35 kalibert kapott, amely 28.800 féllengésszámával és 50 órás járástartalékával minden igényt kielégít a kategóriájában.

További részletek hamarosan, ha nem akarsz lemaradni, csatlakozz most!

Valamennyi új megjelenésről részleteses is írni fogunk hamarosan, így ha nem akarsz lemaradni, vagy nem szeretnél másodkézből értesülni a Seiko legfrissebb megjelenéseiről a Baselworld 2019 show-ján, legyél te is klubtagunk!

A Seiko Club tagsága ingyenes, és csak előnyei vannak. Postán kapod a legfrissebb Seiko magazint, amely egyedülálló, nyomtatott magazin a Seiko újdonságairól és hagyományairól, de akár alkatrész kedvezmény vagy zártkörű órabemutató is járhat a tagságoddal:

További Cikkek

óra kereső

Találja meg az Önhöz illő Seiko órát!

Nehezen boldogulsz a divat és stílus világában és segítség kellene a döntéshez? Ennek érdekében összegyűjttünk néhány tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes átnézned.
[et_pb_button button_text="Megtekintés" button_alignment="center" _builder_version="4.4.1" custom_button="on" button_bg_color="rgba(208,202,202,0)" button_border_color="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_color_last_edited="off|desktop" button_bg_color__hover_enabled="on|hover" button_bg_color__hover="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_enable_color__hover="on" button_border_color__hover_enabled="on|hover" button_border_color__hover="rgba(208,202,202,0)"][/et_pb_button]

TOVÁBBI CIKKEK