2018. 06. 05.

A Seiko és Fabien Cousteau a tengerekért

Emlékszel még Cousteau kapitányra és legendás hajójára, a Calypso-ra? Az ő unokája az a Fabien Cousteau, aki mostantól a Seiko partnere lesz, a közös cél: a tengereink megmentése saját magunktól és a globális felmelegedés káros hatásaitól.

A Cousteau család, a tengerek örök szerelmese

A család legismertebb tagja volt Jacques-Yves Cousteau, vagy ahogy az egész világ ismerte, Cousteau kapitány. Az ő szeretete és határtalan tisztelete a tengerek és azok élővilága előtt alapozta meg a családjának sorsát is hosszú évtizedekre. 87 éve alatt több, mint 100 dokumentumfilmet készített a víz alatti világról, a haditengerészetnél töltött évei alatt ő szervezte meg a tenger alatti kutatócsoportot, sőt, a könnyűbúvár-légzőkészülék kifejlesztése is az ő nevéhez fűződik.

A leszerelése után egy korábbi aknaszedő hajót újított fel, és alakított át oceanográfiai kutatóhajóvá. Ez volt a Calypso, a legendás hajója, mellyel bejárta a világot, és mellyel találkozhattál a filmjeiben is számtalanszor.

Fabien Cousteau folytatja

Cousteau kapitány fia, Jean-Michel és unokája, Fabien is az óceánok mélyén érzi magát otthon igazán. A kis Fabien gyakorlatilag a Calypso fedélzetén nőtt fel, 4 éves korára már túl volt az első merülésén, így igazán nem csoda, hogy az ő pályája is a tengerkutatás lett, a hivatása pedig, ahogy ő nevezi: aquanauta.

6 évesen már komoly érdeklődést mutatott a cápák megismerése iránt, miután titokban belopódzott a híres "Cápa" című filmre a moziban, és egy életre szóló élményt és késztetést kapott. Egy évvel később már rendszeresen kihajózott nagyapja hajóin, melyek a búvárokat szállították a tengerre a merüléseikhez, és 12 éves korától hivatalosan is a Calypso legénységenek tagja lett - mint kagyló eltávolító a hajótestről...

A bostoni egyetemen letett közgazdasági vizsgái után három évig dolgozott a marketingiparban is, de hamar visszatalált a családi vállakozásba, mely egyszerre volt a megélhetésük és mindenük. 2002-ig Fabien búvárfelszerelések tesztelésével foglalkozott.

Az első önálló út - a bahamai cápák közé

Már a filmes élményei nyomán elhatározta, hogy megváltoztatja azt a képet, ami az emberekben kialakult a cápákról. Egy cápa nem támad meg csónakokat és nem gonosz - mondta, és ezt bizonyítandó 3 hónapon át forgatott sokszor 50-60 bikacápa között úszkálva a bahamai tengerekben, minden probléma nélkül. A filmet átvette a National Geographic, és sikerrel vetítették.

Ezek után még több, kifejezetten a cápákkal foglalkozó dokumentumfilmet készített, így dolgozva a velük szemben kialakult tévhitek eloszlatásában.

Mission 31 - meddig bír egy ember a tenger alatt élni?

Fabien Cousteau 2014-ben elhatározta, hogy nagyapja tiszteletére teljesíti annak próbatételét 50 év után újra. Jacques-Yves Cousteau ugyanis annak idején 30 napot töltött egyhuzamban a tenger alatt, elzárva a felszíntől és az éltető naptól.

(foto: fabiencousteauolc.org)

Fabien terve az volt, hogy ezt túl is teljesíti, így végül 31 napot töltött a tenger alatt. A kísérlet színhelye az amerikai partoknál (ahol egyébként az aquanauta él), Florida Keys-nél a világ egyetlen tenger alatti laboratóriumában, az Aquarius-ban volt, 20 méterrel a tenger felszíne alatt. Ez, bár nem tűnik soknak, de egy 7 emeletes ház magasságának felel meg, ahol a víz nyomása állandó kihívást jelent embernek és technikának egyaránt.

A Seiko és Fabien Cousteau együtt küzd a tengerekért

2016-ban Fabien megalapította a "Fabien Cousteau Ocean Learning Center"-t, egy intézetet, mely segít megérteni a tudománynak a tengereket, segíti megtalálni a módját a megmentésüknek tőlünk, emberektől és a globális felmelegedés káros hatásaitól is.

A felfedező aquanauta útjait folyamatosan nyomon követheted majd, be fogunk számolni róla igazán látványos anyagokkal, merre jár, mit látott.

Éld át Te is a felfedezést, a jelszó: #DiscoverYourPlanet , a projektet a Prospex támogatja.

Prospex, a tengerek barátja

A Seiko Prospex sorozata a professzionális búvárórák világában egy vezető modellcsalád. A Fabien Cousteau-val való együttműködést is egy valódi búvárórával ünnepelünk, a hamarosan érkező modell bírja a tenger alatti életet, ezt most bizonyíthatta.

A solar quartz szerkezet biztonságos és pontos működést tesz lehetővé, hiszen egy feltöltéssel nem csak 31 napot, de fél évet is bírna a mélyben, a kialakítása pedig igazi búvárhoz méltó.

Seiko Prospex Solar Diver's 200m - SNE498 [ itt megnézheted ]

  • V157 solar quartz szerkezet
  • diver's 200m ISO szabvány szerinti vízállóság
  • 46.7 mm átmérő
  • fekete és arany bevonatos tok
  • szilikon szíj

Érdekel, hogyan alakul a közös projekt?

Kövesd híreinket, kérd a hírlevelünk, legyél Te is a Seiko Club tagja! Ha feliratkozol a klubtagok közé, nem csak a friss híreinket fogod megkapni hírleveleinkben, de a világon egyedülálló, magyar nyelven készülő Seiko márkamagazint is.

Itt regisztrálhatsz a klubtagok közé gyorsan, egyszerűen és ingyenesen:

SEIKO CLUB REGISZTRÁCIÓ IDE KATTINTVA

További Cikkek

óra kereső

Találja meg az Önhöz illő Seiko órát!

Nehezen boldogulsz a divat és stílus világában és segítség kellene a döntéshez? Ennek érdekében összegyűjttünk néhány tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes átnézned.
[et_pb_button button_text="Megtekintés" button_alignment="center" _builder_version="4.4.1" custom_button="on" button_bg_color="rgba(208,202,202,0)" button_border_color="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_color_last_edited="off|desktop" button_bg_color__hover_enabled="on|hover" button_bg_color__hover="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_enable_color__hover="on" button_border_color__hover_enabled="on|hover" button_border_color__hover="rgba(208,202,202,0)"][/et_pb_button]

TOVÁBBI CIKKEK