2023. 03. 10.

Érkezik az első Prospex mechanikus búváróra GMT komplikációval - a design örök, a tartalom mindig friss

A Seiko búváróráinak közel hat évtizedes története alatt szinte mindent láttunk már, ami ebben a kategóriában elképzelhető. Egy komplikáció azonban eddig soha nem volt része a Seiko mechanikus búváróra történelemnek, és ez a GMT volt. Érdemes volt várni rá, az elmúlt időszakban érkezett új kaliberek sora most egy mechanikus GMT szerkezettel bővült, így végre mechanikus GMT búváróra is szerepel már a Seiko kínálatában.

GMT, a hiánypótló komplikáció -de mi is ez, és hogyan működik?

Az elmúlt néhány hónap kétségtelenül egyik legnagyobb újdonsága a Seiko modellek között a GMT komplikációk megjelenése és gyors terjedése. A Seiko 5 Sports három új modellje után a solar kvarc “Sumo” modellek bővítették a kínálatot, és most végre a mechanikus automata szerkezetek és a valódi búvárórák kedvelői is találnak GMT komplikációval készülő modelleket - érkezik az SPB381J1, az SPB383J1 és az SPB385J1 modell.

A GMT komplikáció egy érdekesség az órák világában, egy hasznos kiegészítés, amelynek segítségével egy analóg óra számlapján is követhetünk több időzónát egyidejűleg, és ezeket egyetlen pillantással le tudjuk olvasni. Ehhez egy plusz mutatóra van szükség (ezt hívjuk GMT mutatónak), amely a megszokott 12 óra helyett 24 óra alatt jár körbe a számlapon, és egy külön skálán méri az órákat, szinkronban a normál beállított idővel.

A gyakorlatban ezt úgy lehet elérni, hogy ezt a GMT mutatót külön lehet állítani, a korona segítségével egy órás lépésekben megadhatjuk vele azt, hogy hány óra eltéréssel járjon körbe a normál időhöz képest, így a számlapra pillantva a hagyományos mutatóról leolvasható a jelenlegi időzóna ideje, a GMT mutató pedig a saját skáláján egy másik órát mutat.

Prospex mechanikus GMT búváróra, történelmi gyökerekkel

Az új modellek az egyik első és máig klasszikus Seiko búváróra génjeit örökölték. A sikeres előd az 1968-ban bemutatott 6159-7001 referenciaszámú modell volt. A “Hi-Beat 300m Professional diver” a 300 méteres vízállóságával, monoblokkos tok megoldásával és a magas féllengésszámú Hi-Beat szerkezetével egy műszaki csemege mind a mai napig, egy Seiko búváróra gyűjteményben biztos helye van, megérdemelten.

Ezt a történelmi hagyományt folytatja a három újdonság, egyrészt a forma és stílus modern továbbvitelével, másrészt az új kaliber bemutatásával, amely a maga módján hasonló előrelépés technikailag. A tok formája félreismerhetetlenül utal az elődjére, a vastag tokfülek, az egyenesekkel és síkokkal határolt formáik, a 4 óránál elhelyezett korona, a mutatók és indexek formája mind olyan stílusjegyek, amelyek az 1968-as kiadás előtt tisztelegnek, és a mai búvárórák között is tökéletesek.

Az új modellel új, három részes fémszíj is érkezett, ez és a teljes tok is a Seiko saját “Super-hard coating” bevonatát kapta, amely hosszan tartó védelmet nyújt a karcok ellen. 

6R54 kaliber, GMT komplikáció és 72 órás járástartalék

Az új 6R54 kaliber a Seiko 6R szerkezeteinek sorát bővíti, és a legendás megbízhatósága mellett két fontos, a mindennapokban is használható jellemzője van. A legfontosabb a GMT komplikáció, amely most mutatkozik be a 6R kaliber családban, és utat nyit a további érdekesebbnél érdekesebb GMT modell megjelenése előtt. Mindamellett, hogy technikailag érdekes megoldás a plusz időzóna követésének lehetősége, az óra megjelenésében is fontos szerepe van - ha nézed a Youtube csatornánk videóit, akkor tudhatod, hogy a GMT lesz az új kronográf, amely évtizedek óta határozza meg a sportos modellek megjelenését. 

A plusz mutató a jellegzetes formájával diszkréten jelenik meg a számlapon, mégis hangsúlyos többletet ad ahhoz, és a színeivel további lehetőség nyílik a design akár elegánsabbá, akár sportosabbá tételére.

Az új 6R54 kaliber másik fontos tulajdonsága a 72 órányi járástartaléka, amely a plusz komplikáció fényében még nagyobb jelentőségű, és a mindennapokban akár három napra is engedi pihentetni az órát anélkül, hogy azt újra be kellene állítani.

Prospex SPB381J1, a trópusok hangulatában

Az új hármas első tagja az SPB381J1 modell, amely egy klasszikus színösszeállításban készült. A zöld számlap és az arany színű GMT mutató és felirat ismerős lehet a Seiko búvárórák ismerőinek, egy időtlen stílus a legújabb technikával.

A széles mutatók és a nagy méretű indexek mind a minél biztosabb leolvashatóságot segítik, az ISO minősítésnek megfelelő diver’s 200m vízállóság nem csak egy szlogen, ez egy valódi búváróra,ahol a leolvashatóság az egyik elsődleges szempont. Az óra várhatóan júniusban érkezik a Seiko Boutique Budapest üzletébe, az ára pedig 660.000 Ft lesz.

Prospex SPB383J1, a nagyvárosi mindennapok túlélője

Búváróra nem csak a tengerek mélyén jön jól, de a mindennapokban is hasznos lehet ha tudjuk, nincs miért aggódni az óránk miatt. A 200 méteres vízállóság télen-nyáron biztonságot ad, megóvja a szerkezetet akár a hétköznapi, akár extrémebb körülmények között is. Az SPB383J1 modell fekete számlapos kiadása a búvárórák legelső modelljeinek stílusát hozza el, máig a nagy klasszikus, az egyik legkedveltebb színösszeállítás.

Az arany GMT mutató és felirat egy csipetnyi eleganciát csempész a fekete praktikus stílusába, éppen annyit, amennyi jelzi az óra színvonalát. Miként a zöld változat, ez a modell is várhatóan júniusban érkezik a Seiko Boutique Budapest üzletébe, az ára pedig szintén 660.000 Ft lesz.

Prospex SPB385J1, a limitált jeges csillogás

2023-ban éppen 110 éve annak, hogy elkészült a Seiko és egyben Japán első karórája, a legendás Laurel. Ez az óra meghatározta a japán óragyártás jövőjét, és egy évszázados sikersorozat alapja is volt, megérdemli hát, hogy méltón emlékezzünk rá. A Laurel újrakiadása mellett több évfordulós limitált modell érkezik 2023-ban, ezek közé tartozik az SPB385J1 is, amely mindössze 4000 darabban készül, különleges színösszeállításban és megjelenéssel.

Első ránézésre látszik, mitől más és mitől több ez a modell, a számlapjának mintázata a gleccserek felszínét idéző szélvájta jégbarázdák képe, a színvilága pedig a szintén nemrégiben bemutatott SPB333 modellhez hasonlóan jeges, hűvösen visszafogott.

A gleccserkék számlappal szép kontrasztot alkot a kék GMT mutató és felirat, és egy kis játékot is elrejtettek a tervezői a stílusában, a másodpercmutató végén a kis pötty a többi modellel ellentétben itt nem piros, hanem kék, jelezve ezzel is a különleges voltát.

A limitált kiadáshoz tartozik még egy plusz szövet szíj is, amelynek különlegessége a tradicionális Seichu szövése, és az a nem elhanyagolható tény, hogy az anyagának készítéséhez a tengerekből összegyűjtött műanyag palackokat használtak fel, segítve ezzel is a Seiko egyik vállalását, az óceánok világának megismerését és ha lehet, megmentését.

Az SPB385J1 modellt is júniusra várjuk, ennek a limitált kiadású modellnek az ára 740.000 Ft lesz a Seiko Boutique Budapest üzletében.

SPB381J1/SPB383J1/SPB385J1 technikai adatok

SPB381J1 SPB383J1 SPB385J1
Kaliber 6R54 6R54 6R54
Járástartalék  72 óra 72 óra 72 óra
Tok átmérő 42.0 mm 42.0 mm 42.0 mm
Tok vastagság 12.9 mm 12.9 mm 12.9 mm
Tok anyaga nemesacél (Super-hard coated bevonattal) nemesacél (Super-hard coated bevonattal) nemesacél (Super-hard coated bevonattal)
Szíj anyaga nemesacél (Super-hard coated bevonattal) nemesacél (Super-hard coated bevonattal) nemesacél (Super-hard coated bevonattal) + szövet
Óraüveg zafír kristály zafír kristály zafír kristály
Vízállóság diver’s 200m diver’s 200m diver’s 200m

További Cikkek

óra kereső

Találja meg az Önhöz illő Seiko órát!

Nehezen boldogulsz a divat és stílus világában és segítség kellene a döntéshez? Ennek érdekében összegyűjttünk néhány tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes átnézned.
[et_pb_button button_text="Megtekintés" button_alignment="center" _builder_version="4.4.1" custom_button="on" button_bg_color="rgba(208,202,202,0)" button_border_color="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_color_last_edited="off|desktop" button_bg_color__hover_enabled="on|hover" button_bg_color__hover="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_enable_color__hover="on" button_border_color__hover_enabled="on|hover" button_border_color__hover="rgba(208,202,202,0)"][/et_pb_button]

TOVÁBBI CIKKEK