2018. 09. 16.

GPHG 2018 – Az óraipar Oscar díja

Egyszerűen csak így nevezik az órásvilág egyik legrangosabb megmérettetését. Nem is véletlenül, hiszen maga a nevezés és az elbírálás is sokban hasonlít a filmipar megmérettetéséhez. A több fordulós elődöntők után idén is elérkeztünk a záró felvonáshoz, melyben a Seiko is érdekelt, több darabbal is.

GPHG – Mit is jelent ez a rövidítés pontosan?

A GPHG egy 2001 óta megrendezésre kerülő óraipari verseny, melyben (a sportversenyekhez, vagy akár a már említett filmes díjkiosztókhoz hasonlóan) az indulókat kategóriákra osztva versenyeztetik egymással. A kategóriáknak nagy jelentősége van, hiszen teljesen más szempontrendszer szerint kell megvizsgálni például egy búvárórát, mint egy finom alkalmi modellt, így egyenlő esélyt kaphat minden induló.

Az esélyegyenlőséget mi sem mutatja jobban, hogy idén már minőségi microbrand is indult a GPHG 2018 versenyén, és az óraipar folyamatos fejlődéséhez ezeknek a kicsi, de lelkes csapatoknak a friss ötleteire is szükség van.

Maga a név egy mozaikszó, a Grand Prix d’Horlogerie de Genève (szó szerint nagyjából a Genfi Óraipari Nagydíj) alapján. A jelentése ennél persze jóval több, hiszen az óraipar főszereplőinek aktuális modelljeiből kerülnek kiválasztásra minden évben a legjobbak, így a díj elnyerése valódi rangot jelent egy márkának.

A zsűri és a kategóriák

Egy valódi verseny nem létezhetne valódi zsűri nélkül, akik az indulók közül elfogulatlanul tudnak választani. Az idei évben is bővült a GPHG zsűritagjainak száma, ezzel is növelve a szaktudást és a megbízhatóságot. Az immár 31 tagú társaság tagjai között egyaránt megtalálható óragyártó, óraipari szakújságíró, kereskedő, de például neves gyűjtők is tagjai, és mind hozzák a saját perspektívájukat és ismereteiket az órák világáról.

A GPHG 2018-as zsűrije

A kategóriák is fel lettek frissítve az idei évre, immár 12 kategória biztosítja az induló modellek biztos és szakszerű szétválasztását. Az idei év egyik újdonsága a „királykategória”, azaz az összes induló közül kiválasztott egy modell, mely elviheti az „Audacity” díjat újszerűségével.

A kategóriák között olyanokat találhatunk, mint a női és férfi órák komplikációkkal és anélkül (a komplikáció az óraiparban nem rosszat jelent, hanem az órák extra funkcióit a klasszikus időmérésen túl), az ékszerórák vagy a sportórák, és újdonság idén a „Challenge” kategória is, mely a 4.000 CHF alatti árú órák kategóriája, a mai trendeknek megfelelően akár okosórák vagy hibrid modellek részére is.

A Seiko és a GPHG

A Seiko gyakorlatilag egyedül képviseli a japán óraipart a megmérettetésen hosszú évek óta. Elismerve a fejlesztéseket, a tudást és a minőséget már több alkalommal is hozhatott el díjakat Genfből, mely díjak igen nagy presztízst képviselnek, és jelentőségük évről-évre nő.

 

2006 – „The electronic ink” modell, Elektronikus órák kategória

Az elektronikus órák kategóriát kis túlzással a Seiko alapította, hiszen 1969 Karácsonyán a Seiko mutatta be a világon elsőként a quartz szerkezetes karóráját, a legendás Astront. Ebben a kategóriában indulva az akkori kor legmodernebb megoldását használó modelljével el is hozhatta a díjat 2006-ban.

 

2010 – Seiko Spring Drive Spacewalk Commemorative modell, Sport órák kategória

A sport órák kategóriája is a Seiko erősségei közé tartozik. Ezt elismerendő a 2010-es GPHG „Sports” kategóriájának díját kapta a Spacewalk SPS005J modell, mely a legismertebb svájci márkák 38 indulója közül végzett az első helyen.

A modell érdekessége, hogy az eredeti Spacewalk (Űrséta) újraértelmezése, melyet a világ 6. űrturistája, Richard Garriott viselt 12 napos űrutazása alatt. Az óra a világűrben is megállja a helyét, Spring Drive szerkezete pedig egyike a legpontosabb és legmegbízhatóbb szerkezeteknek.

2014 – Grand Seiko 36000 Hi-Beat GMT, „Petit Aiguille” kategória

A 4-10.000 CHF közötti árkategória modelljei között hatalmas verseny van, hiszen az általában ismert és hordott minőségi órák jelentős része ebből a kategóriából kerül ki. Ebben a rendkívül erős mezőnyben tudott nyerni a Grand Seiko Hi-Beat GMT SBGJ005 modellje, mely még tovább emeli a díj értékét.

A Grand Seiko ekkor még a Seiko brand alatt működött, és csak a 2017-es évtől vált önálló márkává minőségének, modellválasztékának és fejlesztéseinek köszönhetően. A döntés helyesnek bizonyult, a Grand Seiko azóta sikeresen folytatja saját útját (a kialakulásáról és fejlődéséről itt olvashatod cikksorozatunk első részét).

A GPHG 2018 versenyre nevezett Seiko modellek

A Seiko a legerősebb kategóriákba a legerősebb csapatát küldte, így az idei évben is bizakodva várjuk az eredményhirdetést.

 

Seiko Presage Shippo Enamel SPB073

A Seiko Presage modellek a mechanikus órakészítés művészetét képviselik megjelenésük óta. Ezen elvek mentén, a legszebb japán tradíciók felelevenítésével készülnek az idei, 2018-as Baselworld kiállításon bemutatott Seiko Presage Shippo Enamel modelljei, melyek különleges számlapjának zománcozása az ősi japán módszerekkel, kézzel, egyedileg készül a lehető legmagasabb minőségben. Ezt a modellt nevezte a cég a GPHG 2018 Challenge kategóriájába, vagyis a 4.000 CHF alatti órák kategóriájába.

Seiko Prospex 1968 Diver’s Re-Creation SLA025

Egy híres és közkedvelt előd, az MM300 (Marinemaster 300M) újragondolása az SLA025 modell az idei évre, szintén a Baselworld 2018 keretein belül került bemutatásra.

A Sport kategória tökéletes jelöltje a győzelemre, az első japán Hi-Beat szerkezetes (nagy féllengésszámú, vagyis precízebb járású) búváróra újkori kiadása. Az egy darabból készülő (monoblokk) tok, a 8L55 kaliber és a Seiko egyedi eljárásával készülő Zaratsu polírozás mind a siker kulcsai lehetnek, várjuk a végső szavazást.

 

GPHG 2018 menetrend

A végső fordulóra kiválasztott modellek egy vándor kiállításon mutatkoznak be a nagyközönségnek, melynek állomásai idén a következőek lesznek:

  • 2018-09-28 Velence
  • 2018-10-10 Hongkong
  • 2018-10-17 Szingapúr
  • 2018-11-01 Genf

A díjátadó szintén Genfben kerül majd megrendezésre 2018. november 9-én, a genfi Théâtre du Léman színházában, az eredményéről beszámolunk, amennyiben a Seiko két modellje megkapja az őket megillető elismerést...

(képek: seikowatches.com , GPHG.org)

További Cikkek

óra kereső

Találja meg az Önhöz illő Seiko órát!

Nehezen boldogulsz a divat és stílus világában és segítség kellene a döntéshez? Ennek érdekében összegyűjttünk néhány tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes átnézned.
[et_pb_button button_text="Megtekintés" button_alignment="center" _builder_version="4.4.1" custom_button="on" button_bg_color="rgba(208,202,202,0)" button_border_color="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_color_last_edited="off|desktop" button_bg_color__hover_enabled="on|hover" button_bg_color__hover="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_enable_color__hover="on" button_border_color__hover_enabled="on|hover" button_border_color__hover="rgba(208,202,202,0)"][/et_pb_button]

TOVÁBBI CIKKEK