2018. 02. 18.

Grand Seiko – 10 történet – 1-1. A születés

Pontosság és design – a Seiko a világot készül meghódítani ezen a két területen. 1960-ban ez nem kis célkitűzés volt, hiszen az óraipar ekkor szinte kizárólag az európai márkákról szólt. Meg tudja-e változtatni ezt a képet a szigetország legelhivatottabb gyártója? Sorozatunkból ez is kiderül, a Grand Seiko fejlődésének minden lépésével együtt.

Az elsőrendű precizitás elérhető saját technológiával is

A japán óraipar története a nagy Japán Birodalom idejében, a Meiji-érában kezdődött el nyugatról importált órák kereskedelmével.

Még az 1800-as évek végén megszületett az első hazai óragyár is, a Seikosha, melyet 1892-ben alapítottak, és 1895-ben már meg is jelentette első saját gyártású zsebóráját. A kezdetekben a nyugati divat szerinti darabok készültek, de a második világháború után megnőtt a jelentősége a könnyűiparnak, mint az újjáépítés egyik kulcsfontosságú szereplőjének, és az óraipar is kiemelt szerepet kapott.

Mindemellett az akkori japán ipar nem csak azzal kellet megküzdjön, hogy behozza lemaradását a fejlettebb nyugati ipari technológiákhoz képest, de azzal is, hogy a háború utáni importkorlátozások miatt az ehhez szükséges gépek és eszközök sem voltak elérhetőek, így a Seiko-nak neki kellett fogni a saját gépparkjának a kifejlesztéséhez.

A saját fejlesztés okai és jelentősége

De miért kellett a Seiko-nak ilyen sürgősen a saját minőségi óráinak a fejlesztésébe kezdeni? Az egyik oka a karóra import korlátozások liberalizációja, melynek időpontját ekkor már tudni lehetett. A nagy mennyiségben importált, jó minőségű karórák tönkretehették volna a japán óraipart.

Így vált kiemelkedő fontosságúvá a nemzetközi viszonylatban is versenyképes, nagy pontosságú szerkezetekkel készülő karórák fejlesztése és értékesítése, az „Érd utol, majd előzd meg az import órát” szlogennel.

Főrugó, billegő – minőség és egyediség a titok

A pontosság növelésének egy órában rendkívül sok módja van. A főrugó ellenállóbbá tétele a hőingadozásokkal szemben, de még a billegő felületi megmunkálásával elérhető légellenállás-csökkentés is mind ezt segíti elő.

A Seiko képes volt megoldani ezt a bonyolult feladatot, ehhez a legújabb eszközöket kellett bevetnie, és együttműködésre lépni egy japán egyetem fémekkel foglakozó tanszékével. Ezen túlmenően az ütés csillapító rendszert, melynek feladata a billegő tengelyének megóvása az esetleges elmozdulásoktól, szintén a saját fejlesztésű Diashock rendszerrel teremtette meg a gyár.

Az összes szükséges alkatrész azonban önmagában még nem elég a pontosság növeléséhez. A végső eredmény eléréséhez szükség volt még valamire: a Seiko órás mestereinek (férfiak és nők egyaránt) tudására, mellyel a végső pontosításokat végzik el minden egyes darabon.

Így lett a Grand Seiko a Seiko szabadalmaztatott technológiáinak a tárháza, mely kifejezetten azzal a céllal született, hogy precizitásával, pontosságával és minőségével felvegye a versenyt a világ akkori vezető márkáival.

A márka születése így jelezte azt a pillanatot, amikor a japán óra képes lett a világ élvonalbeli órái közé lépni, hosszú évek után…

 

Az alapok: Seiko Lord Marvel (1958) és Seiko Crown (1959)

A Seiko Lord Marvel gyártása 1958-ban kezdődött, a Marvel utódjaként. Az egy évvel ezelőtt kifejlesztett, tökéletesebb felülettel készülő 11 mm átmérőjű billegő és a frissen elkészült S-1 ütésbiztosítás is itt jelent meg (az S-2 ütésbiztosítás egy későbbi fejlesztés volt), a mozdítható szabályozó kulccsal együtt.

A Seiko Crown már a nagyméretű 560 kaliberrel készült 1959-től, mely szerkezet fejlesztésekor a fő szempont a pontosság növelése volt. A nagy, 12 mm átmérőjű billegővel és a megnövelt nyomatékú főrugóval gyártott szerkezet ütésbiztosítása már Diashock rendszerű volt (a fogaskerekeknél pedig Diafix).

Lord Marvel (1958) + Crown(1959) = Grand Seiko 1960

A 3180-as kaliber már a Grand Seiko számára készült, és egyesítette a Lord Marvel és a Crown modellek szerkezeteinek legjobb tulajdonságait. A nagy méretű billegő, a mozgatható szabályozó kulcs és az új ütésbiztosítási rendszer segítségével a járáseltérés immár -3 és +12 másodperc között maradt napi szinten, ami megfelelt a korabeli „Bureaux officiels de contrôle de la marche des montres” magas minősítéseinek.

Grand Seiko – a 10 történet és a Seiko Club exkluzív tagsága Téged vár!

Tetszett a történet? A Grand Seiko sztoriját a kezdetektől napjainkig felölelő sorozatot indítottunk ezzel az első résszel, a továbbiakban részletesen megismerheted majd a márka történetét, elsőként magyarul.

Ne maradj le róla! Ha biztos szeretnél lenni abban, hogy nem mulasztasz el egy fejezetet sem ebből a lenyűgöző történetből, kérd a hírlevelünket, mellyel azonnal a Seiko Club alap tagsásgát is megkapod. Az alap tagság nincsen óra vásárlásához és regisztrációjához kötve, így megteheted már most:

Seiko Club Alap tagság ingyenes regisztráció itt

További Cikkek

óra kereső

Találja meg az Önhöz illő Seiko órát!

Nehezen boldogulsz a divat és stílus világában és segítség kellene a döntéshez? Ennek érdekében összegyűjttünk néhány tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes átnézned.
[et_pb_button button_text="Megtekintés" button_alignment="center" _builder_version="4.4.1" custom_button="on" button_bg_color="rgba(208,202,202,0)" button_border_color="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_color_last_edited="off|desktop" button_bg_color__hover_enabled="on|hover" button_bg_color__hover="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_enable_color__hover="on" button_border_color__hover_enabled="on|hover" button_border_color__hover="rgba(208,202,202,0)"][/et_pb_button]

TOVÁBBI CIKKEK