2018. 02. 25.

Grand Seiko – 10 történet – 1-2. A design születése

A Grand Seiko születésének dátumát egészen pontosan ismerjük: 1960. december 18, nem sokkal a japán karóra import 1961-es liberalizációja előtt. Ez lett az első olyan hazai gyártású karóra, melynek tervezésekor már szempont volt a nyugati órák színvonalának való megfelelés.

Éppen ezért nem csak a precizitás (mely a tervezés és a minőség sikerének bizonyítéka) volt a szempont, de ugyanannyira a design is. A könnyen olvasható, letisztult számlap, a rendkívül kényelmes viselet külön örömet jelent a tulajdonosának, ahányszor csak rápillant órájára.

Seiko Lord Marvel és Crown – a design ihletői

A Grand Seiko születésekor két típus volt, melyből a külső is meríthetett – éppúgy, mint a szerkezetnél, itt is a Lord Marvel az elegáns mutatóival és indexeivel, és a Crown ugyanezek karcsú változataival. Míg az előző a praktikusságra törekedett, a Crown már inkább a szépséget kereste.

Az első Grand Seiko ötvözte hát a két modell előnyeit, így egyszerre lett praktikus viselet és a kifinomult design hordozója.

A gyémánt vágású, az azóta a márka jellegzetességé vált több síkba csiszolt mutatók és indexek kialakításához a Seiko mérnökeinek tapasztalata kellett. Annál is inkább, mivel az indexek egy domború számlapon kaptak helyet, amellyel a munka igen komoly tudást igényel, szerencsére ez már rendelkezésre állt az előző két modell megalkotása óta.

A domborított akril „óraüveg” (vagy ahogy még ismerhetjük, a plexi) ragasztással került a helyére, de a mutatók és indexek elkészítése is komolyabb szakértelmet kívánt meg, hiszen a minőségnek a részletekben is ugyanúgy meg kellett lennie.

A tömör tokfülek tokhoz való forrasztására szintén egy saját technológiát használt a gyár, és a tokfüleket is a legapróbb részletekig odafigyelve polírozták az egyedi fénye eléréséhez.

A hatvanas években hódító „Ivy League” stílus az addigiaknál visszafogottabb, elegánsabb, mégis fiatalos megjelenést hozott a divat világában. A világos színek és miniszoknyák népszerűsége Japánban is a konzervatív felfogás változását idézte elő a divat és a design akkori trendjeiben.

A karóráknál már nemcsak egy komoly szerkezet jelentett értéket, hanem a stílusuk is. Az első Grand Seiko modell így ügyesen egyensúlyt teremtett a precizitás és az elegancia között, hűen tükrözve az idők szavát...

A Grand Seiko logo kialakulása – egy nagy márka szimbólumai

Az új márka új logót is kívánt. Ennek megalkotása a Hattori Tokeiten üzlete és a márkaboltok közös munkájából született. Az elképzelés a Hattori Tokeiten-től jött, de mind az osakai, mind a nagoyai kereskedők a gót betűtípust támogatták, ennek eredményeképp létre is jött a mai napig használt Grand Seiko logo.

A luxus órák között is kiemelkedő: a platina Grand Seiko modell

Az első Grand Seiko az aranyozott tokkal, mutatókkal és indexekkel vált ismertté, de készült belőle még egy változat, a platina modell.

Bár a 140.000 jenes ára igen magas, ötszöröse volt az aranyozott kivitelénél, mégsem különleges kiadásként került forgalomba. Ez is azt mutatta, hogy a Grand Seiko hamar elismerést szerzett, mint luxus márka, így már a magasabb árszínvonal sem jelenthetett akadályt a forgalmazásánál.

A Grand Seiko a mai napig él

Az első Grand Seiko modell újraértelmezése a 2017-es Baselworld kiállításon jelent meg. Az újraértelmezés lényege, hogy az óra nem teljes egészében az eredeti modell jegyeit viseli magán.

Kiegészült egy praktikus, jól olvasható dátummal, és az anyaga már a legmodernebb „Brilliant hard titanium”, gyémántkeménységű titán néven készült, mellyel egy új hangulatú tokot alakítottak ki.

Limitált kiadású modell, az automata szerkezetes, 100 méteres vízállóságú modellből mindössze 968 darab készül az egész világon.

Grand Seiko SBGR305G - részletekért kattints ide
Készült azonban egy újjászületett kiadás is, mely az eredeti, első Grand Seiko modellel szinte megegyezik kialakításában. A logó itt domború kivitelben került a számlapra (az eredeti kiadásnál vésve volt), és hat óránál egy Diashock feliratot helyeztek el. A tömör arany indexekre utaló jel természetesen most is felkerült, szintén hat óránál a számlapon. Kézi felhúzós szerkezettel, 38 mm-es méretben mindössze 353 darabos, exkluzív limitált kiadású sorozatban készült.
Grand Seiko SBGW252G - részletekért kattints ide

2017 – a Grand Seiko saját útja

2017-ben, a baselworld-i kiállításon jelentette be a Seiko, hogy a Grand Seiko önálló márkává válik. A külön brand célja az exkluzivitás megőrzése és emelése, a jövőben (tiszteletben tartva az eddigi értékeket) globális márkaként fejlődik tovább.

Grand Seiko – a 10 történet és a Seiko Club exkluzív tagsága Téged vár!

Tetszett a történet? A Grand Seiko sztoriját a kezdetektől napjainkig felölelő sorozatot indítottunk ezzel az első résszel, a továbbiakban részletesen megismerheted majd a márka történetét, elsőként magyarul.

Ne maradj le róla! Ha biztos szeretnél lenni abban, hogy nem mulasztasz el egy fejezetet sem ebből a lenyűgöző történetből, kérd a hírlevelünket, mellyel azonnal a Seiko Club alap tagsásgát is megkapod. Az alap tagság nincsen óra vásárlásához és regisztrációjához kötve, így megteheted már most:

Seiko Club Alap tagság ingyenes regisztráció itt

További Cikkek

óra kereső

Találja meg az Önhöz illő Seiko órát!

Nehezen boldogulsz a divat és stílus világában és segítség kellene a döntéshez? Ennek érdekében összegyűjttünk néhány tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes átnézned.
[et_pb_button button_text="Megtekintés" button_alignment="center" _builder_version="4.4.1" custom_button="on" button_bg_color="rgba(208,202,202,0)" button_border_color="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_color_last_edited="off|desktop" button_bg_color__hover_enabled="on|hover" button_bg_color__hover="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_enable_color__hover="on" button_border_color__hover_enabled="on|hover" button_border_color__hover="rgba(208,202,202,0)"][/et_pb_button]

TOVÁBBI CIKKEK