2018. 03. 13.

Grand Seiko – 10 történet – 2-2. – A színtiszta praktikumtól az elegancia esztétikumáig

Az első Grand Seiko modellt, mely 1960-ban jelent meg, a precizitás és a használhatóság diktálta tervezésekor. A csapat, mely létrehozta, mindenekelőtt arra vágyott, hogy egy olyan órát alkothasson, mely az órák világának élvonalába tartozik.

Az eredményeik tanúsítják is elszántságukat és hozzáértésüket, de már a kezdetekkor a lehető legmagasabbra helyezték a minőség mértékét. Mindamellett, hogy megterveztek egy órát, amely felvette a versenyt a többi élvonalbeli társával, céljuk egy időtálló és egyedi szépség megalkotása is volt.

A Grand Seiko útja a tradicionális japán út

A Grand Seiko csapata minden szempontból tökéleteset akart, az esztétikai élmény mellett gondosan ügyeltek rá, hogy az óra, mint szerkezet is tartós teljesítményt nyújtson. Az út, melyet be kellet járni ehhez, természetes módon vezetett át Japán gazdag kultúráján.

Az egyedi japán esztétikai élmény megformálásához visszanyúltak a művészetben és az építészetben is felbukkanó klasszikus fény-árnyék játékhoz. A japánok már időtlen idők óta a szépséget nem csak a fényben látják meg, hanem az árnyék eleganciájában is, mely árnyék éppen a fényből születik. Ennek megértéséhez gondoljunk csak a klasszikus japán paravánra, a 7. század óta ismert byobu-ra. Bár egy paraván nem más, mint néhány egyszerű sík felület egymáshoz csatolva, így együtt mégis igéző szépséget ad az egymásra vetülő árnyékok mélysége a felületén. A fény szépségének ez az egyedülálló megközelítése a japán esztétikum sajátos része, mely igazán egyedülállóvá teszi Japán kultúráját.

A tradíciók a design szolgálatában

Ezt a látásmódot használva a Grand Seiko alkotói létrehoztak egy design koncepciót, melynek esztétikáját az indexek és az óra tokjának geometriája, az egymást határoló síkok dinamikája határozta meg.

Ez a koncepció alakította aztán az óra egészét, és az alkotóelemeit is egyben, mint például az indexek szögletes és éleses határolt felületeit, melyek büszkén díszítik a számlapot. A tervezési folyamat végére a Grand Seiko design kezdett formát ölteni.

 

Az elődök

Excellent, 1899

Az Excellent zsebóra gyártása 1899-ben kezdődött, és még a huszadik század elején is árusították. Érdekessége, hogy 1907-ben birodalmi díjra jelölték.

Marvel, 1956

Az új design ötleteknek és gyártási technológiáknak köszönhetően a Marvel kora legjobb Seiko modellje lett. Csak a 12-es index helyén volt szám, a többi szögletes, élekkel határolt kialakítást kapott. A szögletes indexek használata egyébként ebben az időben csak a női órákon volt elterjedt, férfi modelleken a használata még szokatlan ötlet volt.

Lord Marvel, 1958

A Lord Marvel új szintre emelte a precizitást az állítható finomszabályozóval és az új ütésbiztosítási rendszerével. A maga nemében mestermű volt ez a modell, mely alapjául szolgált az első Grand Seiko-nak is.

A Grand Seiko design folyamatos evolúciója

A Grand Seiko története nem ért véget a megszületésével, inkább megkezdődött egy töretlen fejlődés. A design alapjai a mai napig változatlanok, a jól felismerhető stílusjegyek a 2017-ben megjelent modelleken is az esztétika luxusát kínálják viselőiknek.

Grand Seiko – a 10 történet és a Seiko Club exkluzív tagsága Téged vár!

Tetszett a történet? A Grand Seiko sztoriját a kezdetektől napjainkig felölelő sorozatból a továbbiakban részletesen megismerheted majd a márka történetét, elsőként magyarul.

Ne maradj le róla! Ha biztos szeretnél lenni abban, hogy nem mulasztasz el egy fejezetet sem ebből a lenyűgöző történetből, kérd a hírlevelünket, mellyel azonnal a Seiko Club alap tagságát is megkapod. Az alap tagság nincsen óra vásárlásához és regisztrációjához kötve, így megteheted már most:

Seiko Club Alap tagság ingyenes regisztráció itt

További Cikkek

óra kereső

Találja meg az Önhöz illő Seiko órát!

Nehezen boldogulsz a divat és stílus világában és segítség kellene a döntéshez? Ennek érdekében összegyűjttünk néhány tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes átnézned.
[et_pb_button button_text="Megtekintés" button_alignment="center" _builder_version="4.4.1" custom_button="on" button_bg_color="rgba(208,202,202,0)" button_border_color="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_color_last_edited="off|desktop" button_bg_color__hover_enabled="on|hover" button_bg_color__hover="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_enable_color__hover="on" button_border_color__hover_enabled="on|hover" button_border_color__hover="rgba(208,202,202,0)"][/et_pb_button]

TOVÁBBI CIKKEK