2018. 04. 08.

Grand Seiko – 10 történet – 3-2. – V.F.A. , avagy a speciálisan szabályozott szerkezet megjelenése

A Grand Seiko szerkezetének tökéletesítése során műszakilag már mindent megkapott, ami abban az időben elérhető volt. Elérkezett az idő, hogy a high-end szerkezet tökéletes, sőt a legtökéletesebb szabályozáson átesve olyan pontosságot tudhasson a magáénak, amit csak nagyon kevés típus a világon.

A tökéletes szabályozott szerkezet, a V.F.A. megjelenése

A V.F.A. rövidítés a „Very Fine Adjusted”, vagyis a nagyon alaposan finomszabályozott szerkezet neve a Grand Seiko terminológiájában. Ezzel a módszerrel a Grand Seiko mérnökei olyan pontosságot értek el, mely messze meghaladta a kronométeres pontosság tanúsítványához szükséges mértéket.

Mindemellett a tesztprogram sokkal komolyabb követelményeket támasztott a saját szerkezeteivel szemben, mint bármely ismert tanúsító szervezeté abban az időben.

A pontossági teszteket 6 pozícióban végezték el (a mechanikus óraszerkezetek különböző viselési és tárolási pozícióban különböző járáseltérési, pontossági értékeket produkálhatnak). A Grand Seiko által támasztott alapkövetelmény a szerkezeteivel szemben ekkor +5/-3 másodperc/nap maximális eltérés volt, ám a V.F.A. szerkezetek képesek lettek a havi +/-1 perc járáseltérés megtartására, ami addig példátlan érték volt a mechanikus órák világában.

Ezeket a szerkezeteket, a 6185 és 6186 automata illetve a 4580 kézihúzós típusokat rendkívül szigorú körülmények között, kiválasztott órás mesterek szerelték össze, kézzel.

Egy karóra értéke a 60-as években, Japánban

Érdekes visszaidézni, milyen benyomásokkal is szembesülhetett a Grand Seiko csapata ebben az időben. Az évtized talán a leggyorsabban fejlődő időszaka volt az óragyártásnak világszerte. A minőség, a teljesítmény és a funkcionalitás rohamosan fejlődött, a modern gyártási technológiák révén pedig a minőségi karórák egyre inkább elérhetővé váltak mindenki számára.

Vegyünk egy példát: a Seiko Sportsmatic 5 modellje, mely 1963-ban jelent meg, az akkori Grand Seiko órák árának kevesebb, mint egyharmada volt. Rövid idő alatt komoly elismerést szerzett mint olyan óra, mely igen megbízható, és az átlagemberek számára is elérhető típus.

1968-ban, amikor egy kezdő köztisztviselő egyhavi fizetése 25.000 jen volt Japánban, az automata szerkezetes 61GS modellért 37.000 jent kellett fizetni.

1969 mozgalmas év volt – megjelenik a V.F.A. és a quartz Astron

Időközben elérkezett az 1969-es év, és piacra is került a V.F.A. szerkezet, ugyanabban az évben, melyben a Seiko megjelentette első quartz szerkezettel szerelt modelljét, a Quartz Astron-t. Ennek a típusnak a megjelenésével a gyár elindította a svájci óraipart is megrengető quartz forradalmat, mely néhány éven belül mindenki számára elhozta az addig elérhetetlennek tűnő pontosságú karórákat.

Így tehát a Grand Seiko csapatának ahhoz, hogy továbbra is meghatározó szereplője maradhasson a piacnak, meg kellett alkotnia egy valóban kivételes modellt, ez lett a V.F.A., vagyis a „Very Fine Adjusted” szerkezet.

Mindössze kilenc évvel az 1960-as megszületése után így a Grand Seiko a nagy precizitású óragyártás élvonalába emelkedhetett.

A legpontosabb Grand Seiko modellek 1969-1972 között
61GS V.F.A., 1969

A V.F.A. modell 1969-ben jelent meg, mára ritkasággá vált. Tokja és csatja platinából készült, rendkívüli pontosságú szerkezete és megjelenése is különlegessé teszi.

 

61GS V.F.A., 1972

A „day-date”, vagyis naptáras modell 1972-ben jelent meg. Az eredeti V.F.A. modellek számlapján 1969-ben még nem volt feltüntetve a finomszabályozott szerkezetük, de 1970-től már igen.  

19GS V.F.A., 1972

Egy női V.F.A. modell, melynek különlegességét a mérete adja, mely kisebb a férfi modellekénél, így technikailag kihívást jelent a szerkezetét elkészíteni.  

61GS Special, 1970

A napi +/-3 másodperces járáseltérésével ez a modell ugyan a V.F.A. követelményeket nem teljesíti, mégis nagyon közel áll ahhoz. 6155 és 6156 automata szerkezetekkel készült.

 

A Grand Seiko ellenőrzési szabványa

A V.F.A. értékei meghaladták még ezt is +/-1 perc/hó értékkel, ami kiemelkedő volt a nagy pontosságú mechanikus szerkezetek között

Az elkészült szerkezeteket egy két hetes mérési és szabályozási folyamatnak vetették alá. A Seiko a szerkezeteket a pontosságuk alapján kategorizálta. 1970-ben, ahhoz, hogy egy szerkezet teljesítse a GS2A osztály követelményeit (ami a standard Grand Seiko minősítése volt), +5/-3 mp/nap járáseltérési értéket kellett produkáljon. Csak olyan szerkezetek kerülhettek a csúcsmodellekbe, melyek átestek a különleges szabályozási és ellenőrzési folyamatokon, és teljesítették a szabvány előírásait.

 

A nagy precizitású mechanikus órák újjászületése napjainkban – Grand Seiko SBGH219J

A 2017-ben megjelent SPECIAL jelzésű modell szerkezetének (9S85 Hi-Beat 36000) finomszabályozása révén a járáseltérés tovább csökkent, napi +4/-2 mp-re. A tok különleges anyaga és a krokodilbőr szíj is egy minőségi tisztelgés a készítők munkája előtt, az automata szerkezet ugyanis egy 38 mm-es, 18K fehérarany tokba került.

A Hi-Beat (magas féllengésszámú) szerkezetek alapja a kronométer versengések idejében született meg, és a mai napig innen táplálkozik.

A hatékonyság növeléséhez elengedhetetlen volt a súrlódás és az abból eredő veszteségek csökkentése, ennek érdekében a Seiko bevezette a MEMS technológiát a gyártás során, mely a Micro Electrol Mechanical Systems rövidítése, és kifejezetten mikro alkatrészekből álló szerkezetek gyártására szolgál, mint a precíziós óraszerkezetek is.

Ennek és az egyéb technológiák finomításának köszönhetően a Seiko 2009-ben sikeresen előállított egy teljesen új Hi-Beat szerkezetet. Mindössze néhány márka volt az óraiparban, mely benevezett ebbe a nemes versenybe, hiszen nem csak a Grand Seiko rendelkezett a technológiával és a szükséges szakértelemmel, de a cég továbbvitte a V.F.A. által 1969-ben megalapozott fejlesztéseket.

Az SBGH219J modell érdekessége, hogy a 6 óránál megjelenő SPECIAL felirat az 1970-ben készült GS SPECIAL modellnek állít emléket, mely a V.F.A. és a normál Grand Seiko modellek között helyezkedett el precizitásában. A SPECIAL minősítését jelzi a rotoron megjelenő arany oroszlán medál is, melyből azonnal tudni lehet, hogy egy SPECIAL szerkezet lakozik odabenn.

Grand Seiko – a 10 történet és a Seiko Club exkluzív tagsága Téged vár!

Tetszett a történet? A Grand Seiko sztoriját a kezdetektől napjainkig felölelő sorozatból a továbbiakban részletesen megismerheted majd a márka történetét, elsőként magyarul.

Ne maradj le róla! Ha biztos szeretnél lenni abban, hogy nem mulasztasz el egy fejezetet sem ebből a lenyűgöző történetből, kérd a hírlevelünket, mellyel azonnal a Seiko Club alap tagságát is megkapod. Az alap tagság nincsen óra vásárlásához és regisztrációjához kötve, így megteheted már most:

Seiko Club Alap tagság ingyenes regisztráció itt

További Cikkek

óra kereső

Találja meg az Önhöz illő Seiko órát!

Nehezen boldogulsz a divat és stílus világában és segítség kellene a döntéshez? Ennek érdekében összegyűjttünk néhány tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes átnézned.
[et_pb_button button_text="Megtekintés" button_alignment="center" _builder_version="4.4.1" custom_button="on" button_bg_color="rgba(208,202,202,0)" button_border_color="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_color_last_edited="off|desktop" button_bg_color__hover_enabled="on|hover" button_bg_color__hover="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_enable_color__hover="on" button_border_color__hover_enabled="on|hover" button_border_color__hover="rgba(208,202,202,0)"][/et_pb_button]

TOVÁBBI CIKKEK