2018. 05. 10.

Grand Seiko – 10 történet – 5-1. – Újratervezés – érkezik a Grand Seiko mechanikus szerkezetek következő generációja

A quartz szerkezetek tökéletesítésével a Grand Seiko fejlesztő csapata ismét a mechanikus szerkezetek felé fordulhatott. Eljött az ideje a kilencvenes évek elején, hogy a meglévő szerkezetek újratervezésével folytassák a saját útjukat, egy tökéletes szerkezet megalkotása felé.

A legendás mechanikus szerkezet újratervezése

A 9F quartz szerkezet 1993-as megjelenésével elhódította a tökéletes quartz óra címét, és mint ilyen, jól illeszkedett a Grand Seiko hagyományaihoz a minőség és a tökéletesség keresése terén.

A feladat teljesítve lett, így az 1990-es évek első felében Grand Seiko csapata új kihívásokat kereshetett ismét: a mechanikus kaliberek (tovább) tökéletesítését.

Az U.T.D. (Ultra Thin Dress – Ultra vékony dress watch modell) mechanikus modellek sikerére is megemlékezett a gyár 1991-ben, a Seiko 110 éves évfordulóján kiadott darabbal, így köszöntve a csapat bátorságát, és folytatták a közép kategóriás mechanikus szerkezeteik fejlesztését is egyben.

A Seiko eredeti, 1968-ban megjelent U.T.D. modelljének szerkezete nem érte el a 2 mm vastagságot
Ekkor jött el az idő a cég folyamatosan növekvő technológiai fejlettségét és tudását a Grand Seiko mechanikus modelljeinek fejlesztésére fordítani.

Megismételt siker, stabil alapokon

Az 52xx sorozatú kaliberek a King Seiko modellekben már sikeresen bizonyítottak a hetvenes években, így lettek kiválasztva az új szerkezet fejlesztésének alapjául.

A 28.800 féllengésszámú, „8-beat” szerkezet naptár komplikációval készült mindössze 3,9 mm vastagságban. A nagy pontosságú darabok megkapták a kronométer minősítést a japán kronométer minősítő intézettől (Japan Chronometer Inspection Institution).

Az eltelt idő alatti technikai fejlődést is kihasználva már még kifinomultabb gyártástechnológia segítségével készült el az új szerkezet 1992-ben, mely a 4S35 nevet kapta.

A 4S szerkezetek sikere tovább motiválta a Grand Seiko csapatát arra, hogy fejlesszen egy olyan szerkezetet, mely teljesíti a világszerte elfogadott normákat is. Ezzel a kihívással a csapat azt is elfogadta, hogy ehhez egy teljesen új kalibert kell tervezzen.

 

King Seiko – 1971

Az óra, mely lefektette az alapjait egy új generációs mechanikus szerkezetű karórának. A King Seiko Chronometer 1971-ben jelent meg, és megkapta a kronométer minősítést a Japan Chronometer Inspection Institution-től.

 

Seiko 4S35 – 1992

A széles körben elismert vékony mechanikus szerkezet, mely kijelölte az utat a 9S kailber fejlesztésének. Üveges hátlapja már láthatóvá tette a szerkezet kidolgozottságát is.

Grand Seiko – a 10 történet és a Seiko Club exkluzív tagsága Téged vár!

Tetszett a történet? A Grand Seiko sztoriját a kezdetektől napjainkig felölelő sorozatból a továbbiakban részletesen megismerheted majd a márka történetét, elsőként magyarul.

Ne maradj le róla! Ha biztos szeretnél lenni abban, hogy nem mulasztasz el egy fejezetet sem ebből a lenyűgöző történetből, kérd a hírlevelünket, mellyel azonnal a Seiko Club alap tagságát is megkapod. Az alap tagság nincsen óra vásárlásához és regisztrációjához kötve, így megteheted már most:

Seiko Club Alap tagság ingyenes regisztráció itt

A Grand Seiko – 10 történet sorozat többi részét itt találod meg:

Grand Seiko 10 történet 1-1

Grand Seiko 10 történet 1-2

Grand Seiko 10 történet 2-1

Grand Seiko 10 történet 2-2

Grand Seiko 10 történet 3-1

Grand Seiko 10 történet 3-2

Grand Seiko 10 történet 4-1

Grand Seiko 10 történet 4-2

További Cikkek

óra kereső

Találja meg az Önhöz illő Seiko órát!

Nehezen boldogulsz a divat és stílus világában és segítség kellene a döntéshez? Ennek érdekében összegyűjttünk néhány tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes átnézned.
[et_pb_button button_text="Megtekintés" button_alignment="center" _builder_version="4.4.1" custom_button="on" button_bg_color="rgba(208,202,202,0)" button_border_color="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_color_last_edited="off|desktop" button_bg_color__hover_enabled="on|hover" button_bg_color__hover="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_enable_color__hover="on" button_border_color__hover_enabled="on|hover" button_border_color__hover="rgba(208,202,202,0)"][/et_pb_button]

TOVÁBBI CIKKEK