2022. 04. 04.

Grand Seiko Kodo - a tökéletes szívdobbanás

Grand Seiko Kodo SLGT003

Elindult a Watches & Wonders, az óraipar ünnepe Genfben, ahol első alkalommal jelenik meg a Grand Seiko, mint önálló márka, és rögtön egy olyan modellt tett le az asztalra, amelynek szó szerint nincsen párja jelenleg. A Grand Seiko Kodo szerkezete egy Constant-Force tourbillon kaliber, amely egyedi különleges módon ötvözi a két komplikációt.

A Watches & Wonders 2022 és a Grand Seiko

Az óraipar a hagyományaiból építkezik, és minél erősebbek az alapok, annál stabilabb lesz a jövője. Éppen ezért az óraipar nem hódolt be teljes egészében az online média térhódításának, hiszen a több száz évnyi történetének a mai, modern digitális kor csak egy röpke szelete. 

Bár egyre inkább felismeri a jelentőségét és egyre többet és jobban használják a legnagyobb óraipari vállalatok az online tér adta lehetőségeket, mégis ragaszkodnak a hagyományaikhoz és megjelennek olyan kiemelt jelentőségű rendezvényeken, mint a Watches & Wonders Geneva, amelyet nemrégiben még SIHH-ként ismerhettünk.

A Watches & Wonders jelenleg az óraipar egyetlen ilyen nagyságrendű show-ja,  egy hely, ahol a vezető óragyártók találkozhatnak az újságírókkal és szakemberekkel, és bemutathatják élőben, kézzelfogható valójukban a legújabb óráikat és koncepcióikat is.

A Grand Seiko 62 éves fennállásának nagyobb részét Japánban töltötte, és amióta önálló brandként lépett színre, most először jelenik meg a Watches & Wonders kiállításon egyedüli japán gyártóként a svájci óraipar legnagyobbjai mellett. 

Az esemény jelentőségét jól mutatja, hogy maga Akio Naito, a Seiko Watch Company elnöke is részt vesz rajta, sőt már a nyitónapon beszélt is a Grand Seiko múltjáról, jelenéről és jövőjéről is.

Megérkezett a 9ST1 kaliber - Constant-force Tourbillon, a Grand Seiko első saját komplikációja

Az óraszerkezetek működése alapvetően nem bonyolult, kis méretben, kis helyen kell elhelyezni a szükséges fogaskerekeket és rugókat, ráadásul igen megbízhatónak kell lenniük akár szélsőséges körülmények között is, így az átlagos szerkezet minél egyszerűbb, annál jobban teszi majd a dolgát.

Grand Seiko Kodo SLGT003

Van azonban az órakészítésnek egy olyan szintje, ahol a tervezők megmutathatják, mit tudnak akkor, ha a cél nem a megbízható egyszerűség, hanem a lehető legkifinomultabb működés a lehető legnagyobb pontossággal párosítva, körítve minél hosszabb járástartalékkal és végül megkoronázva valami igazán különleges műszaki csemegével.

Így született meg a Grand Seiko tervezőjének, Takuma Kawauchiya-nak a rajzasztalán még 2020 végén a T0 (T-Zero) Constant-force Tourbillon névre keresztelt kaliber koncepciója, amely a világ első szerkezete, amelyben a constant-force mechanizmus és a tourbillon megoldás egy tengelyen, együtt mozogva dolgozik.

Grand Seiko Kodo SLGT003

A szerkezetről minden részletet megtalálsz ebben a korábbi cikkünkben, érdemes elolvasni, mert olyan rendkívüli műszaki megoldásokat ismerhetsz meg belőle, mint a tourbillon, amely egyszerre látványos és hasznos is.

A T0 koncepció kiválóan működött, azonban ahhoz, hogy egy órában is használni lehessen, összeállt egy kis csapat a Grand Seiko tervezőiből, mérnökeiből és órásmestereiből, és a szerkezet mind a 340(!) alkatrészét egyenként újra megvizsgálták és ha kellett, újra is  tervezték, így születhetett meg végül a Grand Seiko 9ST1 kaliber, amely a maga nemében az első a világon a constant-force mechanizmus és a tourbillon egy tengelyen való működésével.

A 9ST1 szerkezet nem csak kisebb lett elődjénél, de a pontosságát is sikerült tovább javítani a constant-force mechanizmus tökéletesítésével, melynek köszönhetően a rugóerő a lehető leghosszabb ideig a lehető legegyenletesebb hajtja meg a szerkezetet.

A kaliber új szintre emeli a pontosság fogalmát, és ezt a pontosságot a készítésekor alapos teszteknek vetik alá: hat különféle pozícióban és három hőmérsékleten tesztelik 48 órán át, a teljes tesztfázis 34 napon át tart, és a végén minden egyes kaliber egyedi tanúsítványt kap a mérés eredményeiről.

A hang, amely minden órakedvelőnek a legkedvesebb

Van egy különleges tulajdonsága a Grand Seiko 9ST1 kalibernek, amelynek az új óra a nevét is köszönheti - ez nem más, mint a Grand Seiko Kodo, amely a japán nyelvben szívdobbanást jelent.

A különlegessége (az egyedülálló műszaki tartalma mellett) ennek a szerkezetnek és vele az órának nem más, mint a hangja. A hagyományos szerkezeteknél megszokott hangok helyett itt egyszerre halljuk a billegő gyors hangját megfűszerezve a constant-force mechanizmus jellegzetes kattanásával minden másodpercben. A két hang együtt különleges hanghatást kelt, egyedi, semmivel össze nem téveszthető hangot adva a kalibernek.

Érdekesség, hogy erre a hangra külön figyelmet fordítottak a fejlesztés során, a tizenhatodos üteme pontos tervezés eredménye, ebben a videóban is hallható:

https://youtu.be/0LS5KEhm9gw

Grand Seiko Kodo Constant-Force Tourbillon SLGT003, az úttörő modell

A koncepcióból valósággá vált modell minden szempontból kiemelkedik az átlagos high-end órák közül is. Elsősorban a szerkezete az, amely rendkívül komplex és újszerű, hiszen két olyan komplikációt épített eggyé, amelyek külön-külön is mérföldkőnek számítottak az óraiparban.

A pontosság növeléséért felelős tourbillon megoldásnak és a minél egyenletesebb rugóerő-elosztást végző constant-force mechanizmusának egy tengelyre költöztetésével nincsen szükség további közvetítő alkatrészekre a két komplikáció között, csökken a fogaskerekek száma és az ezeken az alkatrészeken keletkező nyomatékveszteség és súrlódás is, így még kiegyenlítettebbé válik a billegő járása és a járástartalék is 72 órányira nő.

A két mechanizmus egyesítése káprázatos látványt nyújt, a belső tourbillon ketrecének finom, egyenletes járása van a billegő másodpercenkénti 8 ütemével, míg a constant-force mechanizmusának külső ketrece megfontoltan, másodpercenként egyet lépve követi - ez a két mozgás adja együtt a Grand Seiko Kodo SLGT003 modell jellegzetes hangját is.

Grand Seiko Kodo SLGT003

A műszaki tartalom mellett a megjelenésre is különös figyelmet fordított a tervező csapat, így olyan részletek kerülhettek az órára, mint a constant-force mechanizmus ketrecének egyik lábán elhelyezett rubin, amely egyúttal a másodpercmutató szerepét is betölti.

A teljes egészében szkeletált szerkezeten 12 óránál kapott helyet a két mutató, 8 óránál pedig a járástartalék kijelző mutatója. Az óra domború (box-shaped) óraüvege és a szintén zafír kristály óraüveg hátlapja egyszerre óvja és emeli ki a szerkezet szépségét, így minden oldalról meg tudjuk csodálni működés közben ezt a valódi technológiai és design csemegét.

A két komplikáció egyesítésének köszönhetően az óra tokjában maradt tér a japán esztétikának oly fontos fény-árnyék játékokra is, a kivételes minőségben, kézzel készített alkatrészek felülete és összessége lenyűgöző látvány.

A 10 Bar (100 m) vízállóságú tok egyéb különlegességeket is rejt. A tok két anyagból készült, a 950-es tisztaságú platina mellett a Grand Seiko saját, “Brilliant-hard titanium” nevű anyagából, amely a titán egy egyedi keménységű változata.

A tok felváltva szálhúzott felületeket és Zaratsu polírozással készített felületeket kapott, és az egyik legérdekesebb pontja a tokfülek kialakítása, amelyek a két anyag találkozásánál egy kis térrel engedik a fény-árnyék játék érvényesülését ezen a szokatlan helyen is.

Grand Seiko Kodo SLGT003

Az óra két szíjjal készül az egyik egy borjúbőr, amely különleges felületkezeléssel készül, éppúgy, mint a szamurájok páncélzata évszázadokkal ezelőtt, majd urushi lakkozással teszik még látványosabbá, a másik szíj pedig egy krokodilbőr modell.

Növeli a jelentőségét ennek a modellnek a rendkívül limitált darabszáma, hiszen mindössze 20 darab készül belőle - a Grand Seiko Kodo SLGT003 modell már előrendelhető a Seiko Boutique Budapest üzletében, részleteket itt találsz.

Új modell, új stúdió Ginza szívében

Az új Grand Seiko Kodo modell tervezése már a legújabb Grand Seiko stúdióban készült. Az Atelier Ginza néven bemutatkozó stúdióban a Grand Seiko elit óratervezői és órakészítői dolgoznak, épp ott, ahol 1881-ben  Kintaro Hattori megalapította a vállalatát, amelyre ma is büszke lenne.

Grand Seiko Kodo Constant-Force Tourbillon SLGT003 technikai adatok

Grand Seiko Kodo SLGT003

 

SLGT003
Kaliber 9ST1
Járástartalék  72 óra (Constant-force 50 óra)
Tok átmérő 43.8 mm
Tok vastagság 12.9 mm
Tok anyaga 950 platina / Brilliant-hard titanium
Szíj anyaga borjúbőr / krokodilbőr
Óraüveg zafír kristály elöl és hátul is
Vízállóság 10 Bar (100m)
Limitált kiadás mennyisége 20 db

További Cikkek

óra kereső

Találja meg az Önhöz illő Seiko órát!

Nehezen boldogulsz a divat és stílus világában és segítség kellene a döntéshez? Ennek érdekében összegyűjttünk néhány tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes átnézned.
[et_pb_button button_text="Megtekintés" button_alignment="center" _builder_version="4.4.1" custom_button="on" button_bg_color="rgba(208,202,202,0)" button_border_color="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_color_last_edited="off|desktop" button_bg_color__hover_enabled="on|hover" button_bg_color__hover="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_enable_color__hover="on" button_border_color__hover_enabled="on|hover" button_border_color__hover="rgba(208,202,202,0)"][/et_pb_button]

TOVÁBBI CIKKEK