2023. 02. 07.

Grand Seiko SBGC253 Spring Drive Chronograph GMT - állandó taggal bővül a Sport Collection

A Grand Seiko Sport Collection sorozata az ékes bizonyítéka annak, hogy lehet egy óra egyszerre csúcsminőségű és kidolgozottságú, mégis sportosan robosztus. Ehhez most ismét az oroszlán erejét kellett megidézni, de ez az oroszlán végre állandó tagja lesz a Grand Seiko Sport Collection sorozatának - érkezik az SBGC253 Spring Drive Chronograph GMT

Sport Collection modellek a Grand Seiko emblematikus oroszlánjának vonásaival

2019-ben mutatott be a Grand Seiko egy új tokformát, melynek elemei azt az oroszlánt idézték fel, amely az 1960-ban megjelent első Grand Seiko hátlapját is díszítette, és azóta is a márka logójaként ismerjük.

A forma egyedi és semmi mással össze nem téveszthető vonalai dinamizmust, erőt és kifinomult eleganciát sugároznak magukból éppúgy, mint az állatok királya a természetben. A szögletes vonalakkal és élekkel határolt tokforma, az oroszlán karmaira emlékeztető tokfülek és az oroszlánsörényt felelevenítő számlap a széles mutatókkal és indexekkel egy tartós, megbízható és fenséges modellt hívott életre.

Az eddig megjelent darabok közös jellemzője volt, hogy valamennyi limitált kiadásban, rövid ideig volt csak elérhető. A sikereket látva az új Grand Seiko SBGC253 lesz az első olyan modell ebből a sorozatból, amely a Grand Seiko Sport Collection állandó tagjává válik, így a jövőben bárki számára elérhető lesz  az oroszlán ereje.

Határozott vonások, jellegzetes felületek, rendkívüli minőség

A tok elsőre felismerhető, sportos vonalai és robosztus megjelenése a Sport Collection modellek közé sorolják. A mérete is királyi, a 44.5 mm-es átmérőhöz 15.8 mm-es vastagság társul, ám ez a méret mégsem jár nagy súllyal, mivel a tok és a fémszíj is a saját fejlesztésű “High intensity titanium” anyagból készül, amely a titánnak egy speciális változata.

Ez az anyag teszi lehetővé azt, hogy a Grand Seiko SBGC253 modell súlya mindössze 158 g maradhasson, mivel a súlya 30%-kal alacsonyabb a nemesacélnál, és a világosabb színéről is könnyen megkülönböztethető attól.

A megjelenés különlegességi közé tartozik a tok felületeinek kidolgozása is, az oroszlán karmait mintázó tokfülek szálcsiszolt felülete tökéletes kontrasztot alkot a tok többi részének torzításmentes Zaratsu polírozásával, amely a Grand Seiko modellek sajátja.

Kronográf modellként külön hangsúlyt fektettek a tervezéskor a nyomógombok megjelenésére is, a körkörös mintázatú, homorú felületű gombok stabilan és könnyen működtetik a stopper funkciókat, és a sportos hangulat újabb tökéletes kiegészítői is egyben.

A szintén titánból készült fémszíj kényelmessé és könnyeddé teszi a mindennapi viseletet súlyával, a csat pedig finomállító mechanizmusával a csukló napközbeni méretváltozásait képes követni, ezzel is javítva a mindennapi viselési komfortot.

Minden részletében királyi darab, az oroszlán sörényével a számlapon

A Grand Seiko emblematikus oroszlánja nem csak a formákban és a méretekben érhető tetten, de a számlap egyedi struktúrája is a nagyvadat idézi.

Miképp az eddigi limitált kiadású modelleknél, úgy az új SBGC253 számlapján is megjelenik az oroszlán, egészen pontosan a sörénye, amely talán a legjellegzetesebb vonása az állatok királyának.

A mintázat a fényviszonyoktól függően mindig más és más arcát mutatja, és a számlap önmagában is izgalmas, a kronográf komplikáció segédszámlapjai és a dátumablak mellett még egy járástartalék kijelző is helyet kapott rajta, így a Grand Seiko logóval együtt mozgalmas látvány.

Szintén látványos sötétben is az óra, a hosszan és erősen foszforeszkáló Lumibrite bevonatok két színben jelennek meg, a mutatók és indexek a hagyományos zöld színűek, míg a GMT komplikáció mutatója és a számlap körüli GMT lünetta számjegyei kékes színben játszanak a sötétben, ezzel is segítve a gyors és pontos leolvasásukat.

9R86 Spring Drive Chronograph GMT kaliber, a pontosság záloga

Talán a legpontosabb rugóerővel hajtott kronográf kaliber a Grand Seiko egyik legösszetettebb szerkezete, a 9R86 Spring Drive Chronograph GMT.

A nevében benne van minden, amitől egy szerkezet kiemelkedhet a többiek közül. A Spring Drive technológia rendkívüli pontosságot ad, a kronográf komplikációja még az eddigieknél is pontosabb sport időmérést tesz lehetővé, mivel a Spring Drive folyamatosan “kúszó” mutatójának köszönhetően a gomb megnyomásakor a mutató nem a következő osztásra ugrik, hanem azonnal megáll.

A járáseltérése rendkívüli, havonta mindössze +/-15 másodpercnyi, és a 72 órányi járástartaléka is rejt magában érdekességet, ugyanis a kronográf komplikáció használata mellett sem csökken ez az érték.

A finoman dekorált szerkezetet meg is csodálhatjuk az üveg hátlapon keresztül, amelyen szintén helyet kapott a Grand Seiko oroszlános emblémája is.

A Grand Seiko SBGC253 Spring Drive Chronograph GMT modell ára 5 300 000 Ft.

Grand Seiko SBGC253 Spring Drive Chronograph GMT technikai adatok

SBGC253
Kaliber Spring Drive 9R86
Pontosság  havi +/-15s 
Járástartalék  72 óra
Tok átmérő 44.5 mm
Tok vastagság 15.8 mm
Tok anyaga nagyintenzitású titán
Szíj anyaga nagyintenzitású titán
Óraüveg zafír kristály
Vízállóság 20 Bar/200m

További Cikkek

óra kereső

Találja meg az Önhöz illő Seiko órát!

Nehezen boldogulsz a divat és stílus világában és segítség kellene a döntéshez? Ennek érdekében összegyűjttünk néhány tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes átnézned.
[et_pb_button button_text="Megtekintés" button_alignment="center" _builder_version="4.4.1" custom_button="on" button_bg_color="rgba(208,202,202,0)" button_border_color="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_color_last_edited="off|desktop" button_bg_color__hover_enabled="on|hover" button_bg_color__hover="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_enable_color__hover="on" button_border_color__hover_enabled="on|hover" button_border_color__hover="rgba(208,202,202,0)"][/et_pb_button]

TOVÁBBI CIKKEK