2023. 02. 13.

Grand Seiko SBGJ271G Mechanical Hi-Beat GMT "Yukigesho”, avagy a japán tél ezer arca

Japánban a tél fontos évszak, bár sokszor zord, mégis mindig a legszebb arcát mutatja meg a természetnek. A Grand Seiko Elegance Collection legújabb modellje, az SBGJ271G ezt a szépséget ötvözi a tradicionális japán építészet egyik jellegzetes elemével - érkezik a “Yukigesho”, a lakkozott fapadlón tükröződő friss hótakaró megtestesítője.

A hagyományos építészet és a természet összhangja egy Grand Seiko számlapon

A japán nyírfaerdők mélyén megbúvó hagyományos japán házak és buddhista templomok lakkozott padlója egy olyan jellegzetes látvány, melyet az évezredek csiszoltak tökéletessé. A fényes felület tökéletesen tükrözi vissza a környezetét, legyen az a tavaszi-nyári színpompás világ vagy a tél zord, mégis megnyugtatóan egységes, havas látványa. 

A fák ágain felgyülemlett hó fehérsége megfesti a fapadló jellegzetes mintázatát, és az épített világ egybeolvad a természettel, amely körülveszi - ezt a nyugalmat adja szemlélőjének a Grand Seiko legújabb darabja, az Elegance Collection sorozatába tartozó SBGJ271G modell.

A számlap struktúrája a lakkozott fa padló geometriai formáiból áll, mégsem monoton, ahogy a tükörsimára csiszolt fa felülete is szépen jeleníti meg a fa erezetét. Ha ismerős a minta, az nem a véletlen műve, ezzel a struktúrával már korábban találkozhattunk egy limitált kiadású modell, az SBGH269 számlapján is, akkor a tavaszi színek erejével, most pedig tökéletes kontrasztban a tél hófehérségével bemutatva a szépségét.

A téli kiadás a "Yukigesho" költői kifejezést idézi, amelyet a japán nyelvben a hó porlásának kifejezésére használnak. A hűvös, visszafogott hangulat visszaköszön az óra egészén, a nemesacél tok és csat ezüstjét a számlap fehérségével mindössze a GMT mutató kőszerű szürkesége töri meg, a színeknek a télben nem jut sok szerep.

Grand Seiko SBGJ271G “Yukigesho”, a kifinomult technika

A Grand Seiko SBGJ271G modell több szempontból is kiemelkedik a megszokott modellek sorából, annak ellenére is, hogy a Grand Seiko megszokott modelljei már önmagukban is egy átlag feletti minőséget, kidolgozottságot és stílust képviselnek a japán kézműves órakészítés csúcsaként.

Az új modell érdekessége a kaliber, amely mind a presztízsét, mind a megjelenését meghatározza. A 9S86 kaliber egy Hi-Beat GMT szerkezet, melynek különlegessége az óránkénti 36.000-es féllengésszáma, amely a magasabb frekvenciának köszönhetően kiegyenlítettebb járást és ezáltal nagyobb pontosságot ad - cserébe komoly műszaki kihívások elé állítja a tervezőket a magasabb igénybevétel miatt. A Grand Seiko megbirkózott ezekkel a kihívásokkal, majd még ezt megkoronázta egy GMT komplikációval, amely amellett, hogy az utazók igen hasznos társa lehet, mutatós és látványos is, reneszánszát éli manapság az órák világában.

A GMT komplikáció az órák világában egy plusz mutatót jelent a számlapon, amely általában markánsan elkülönül megjelenésével a hagyományos óramutatóktól a könyebb leolvashatóság érdekében. Ez a GMT mutató nem 12, hanem 24 óra alatt jár körbe a számlapon, és a segítségével beállítható egy második időzóna is, amelyhez egy második, 24 órás skálára is szükség van vagy a számlapon, vagy egy úgynevezett GMT lünettán.

Klasszikus formák, mai vonások és visszafogott méretek

Az SBGJ271G modell az Elegance Collection tagjaként az elegancia megtestesítője, ám egy kissé a sportosabb eleganciáé. A legelső Grand Seiko modellt idéző formája a fémszíjjal teljesen mai, de tisztelettel fordul a Grand Seiko design alapelvei felé. 

A méretei kényelmesen visszafogottak, a 39.5 mm-es átmérőhöz 14.1 mm-es vastagság társul - ne feledjük, hogy a GMT komplikáció és a mechanikus automata kaliber helyigényes, mégis sikerült egy arányos és karcsú formát kialakítani.

Az óra várhatóan márciusban érkezik a Seiko Boutique Budapestbe, ára 2 990 000 Ft.

Grand Seiko SBGJ271G technikai adatok

SBGJ271G
Kaliber 9S86 Hi-BeatGMT
Pontosság  napi +5/-3 mp
Járástartalék  55 óra
Tok átmérő 39.5 mm
Tok vastagság 14.1 mm
Tok anyaga nemesacél
Szíj anyaga nemesacél
Óraüveg zafír kristály
Vízállóság 3 Bar

További Cikkek

óra kereső

Találja meg az Önhöz illő Seiko órát!

Nehezen boldogulsz a divat és stílus világában és segítség kellene a döntéshez? Ennek érdekében összegyűjttünk néhány tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes átnézned.
[et_pb_button button_text="Megtekintés" button_alignment="center" _builder_version="4.4.1" custom_button="on" button_bg_color="rgba(208,202,202,0)" button_border_color="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_color_last_edited="off|desktop" button_bg_color__hover_enabled="on|hover" button_bg_color__hover="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_enable_color__hover="on" button_border_color__hover_enabled="on|hover" button_border_color__hover="rgba(208,202,202,0)"][/et_pb_button]

TOVÁBBI CIKKEK