2023. 09. 12.

Grand Seiko SBGJ273 Mechanical Hi-Beat 36000 GMT - klasszikus szépség minden időben

A Grand Seiko számlapok legendásak, a kidolgozottságuk és stílusuk egyedülálló még ebben a kategóriában is, ahol pedig igen magasra van helyezve az a bizonyos léc. A most érkező Grand Seiko SBGJ273 számlapja már ismerős lehet, de az új tokformával és a Hi-Beat GMT kaliberrel együtt valami teljesen új született ismét.

“Yuka-Momiji”, a japán őszi színei, ahogy a Grand Seiko tudja csak bemutatni

Japánban a természet a mindennapok része, és nem csak egy hely, ahová kirándulni lehet a hétvégéken. A vidéki élet mindennapjait alapjaiban határozza meg a szigetország sajátos földrajzából eredő környezet szépsége, legyen szó akár a hegyvidékek hófútta hegyoldalairól, a sűrű nyírfaerdők utánozhatatlan formáiról vagy akár az óceánok különös hangulatú áramlatairól - ezt mind megtaláljuk a Grand Seiko hangulataiban is.

A Grand Seiko stúdióinak ablakai mind olyan tájakra nyílnak, amelyek egyszerre inspirálnak és adnak végtelen témát a további modellekhez, így nem véletlen, hogy mára legendássá vált a számlapok sajátos, rendkívül magasan kidolgozott stílusa, amely mindig a japán természet egy-egy szeletét mutatja be.

Nincs ez másképp a most érkező új modellnél sem, az SBGJ273 az Elegance Collection sorozatának részeként a japán ősz jellegzetes hangulatát hozza el.

A juharerdő mélyén álló tradicionális faházak a legszebb japán építészeti hagyományokat követik, a falak és padlók fából, a belső ajtók papírból készülnek. A különféle felületek között találunk olyat, amelyik sejtelmesen átengedi a fényt, de olyat is, amely (mint a vörösre lakkozott fa padló) visszatükrözi azt - ez a “yuka-momiji”, a juharfák leveleinek tükröződése a lakkozott fa padlón.

Az ősszel vörösbe hajló juharfák színe semmihez sem hasonlítható, és ezt a merész szépséget tükrözi az SBGJ273 modell is színeivel.

SBGJ273, a vörösre lakkozott fa padló mintázatával

Az új SBGJ273 modell számlapja már felbukkant a Grand Seiko kínálatában néhány éve, egy limitált kiadású Heritage modellt díszített akkor.

Az új modell új irányt vett formájában és műszaki jellemzőiben is, ha lehet, még magasabb színvonalon hozva el a ritka számlap szépségét újra.

A számlapja a klasszikus japán házak padlójának mintázatával készült, olyan részletes kidolgozásban, hogy nem csak láthatóvá válnak a fa padló erezetei, de szinte a jellegzetes illatát is érezzük ránézve.

Az új modell GMT kalibert kapott, amelynek mutatója arany színben játszik az ősz egy újabb színét csempészve a látványba, az ezüst indexek és mutatók pedig könnyen leolvashatóvá teszik az órát.

Az óra az Elegance Collection része, ennek megfelelően a formája klasszikusabb, kerek, a tokfülek éleinek szöge pedig karcsúsítja azokat, így ránézve a 39.5 mm átmérőjű órára, egy elegáns modellt látunk, a fémszíjjal kissé sportosabbá, a mindennapi viselethez illeszkedőbbé téve ezt a modellt.

9S86 Hi-Beat GMT kaliber, ha a legjobb kell

A Grand Seiko mechanikus kaliberei között a 9S86 az egyik olyan darab, amely több szempontból is különleges amellett, hogy a jól ismert Grand Seiko minőségben készül, teljes egészében házon belül.

A Hi-Beat (magas féllengésszámú) szerkezetek egyik szépsége a megszokottnál jóval nagyobb sebességű mozgás, amely így kiegyenlítettebb és pontosabb működést eredményez, ám emellett a nagyobb féllengésszám nagyobb igénybevételt is jelent, amit a mérnököknek figyelembe kell venni a tervezés során.

A 9S86 kaliber másik érdekessége a GMT komplikáció, amelynek segítségével a számlapon található második, 24 órás beosztáson követhető lesz egy második időzóna ideje is, ehhez egy plusz mutatóra van szükség, amely nem 12, hanem 24 óra alatt jár körbe.

A kaliber pontossága napi +5/-3 másodperc a gyári értékek szerint, amely mechanikus szerkezeteknél kiemelkedően jó érték, és a mechanikus kaliberekről általában elmondható, hogy a mindennapokban viselve egy órát sokszor jobb értékeket is mérhetünk a gyár által megadottnál.

 

 

Grand Seiko Hi-Beat GMT SBGJ273G technikai adatok

A Grand Seiko SBGJ237G modell ára 2.920.000 Ft, előreláthatóan 2023 szeptember végén érkezik meg.

Kattints ide, és nézd meg az óra adatlapját!

  • Kaliber: 9S86 Hi-Beat GMT
  • Járástartalék: 55 óra
  • Tok átmérő: 39.5 mm
  • Tok vastagság: 14.1 mm
  • Tok anyaga: Nemesacél
  • Szíj anyaga: Nemesacél
  • Óraüveg: Zafír kristály
  • Vízállóság: Cseppálló

 

TOVÁBBI CIKKEK