2023. 12. 08.

Grand Seiko SBGM253G - Felhőtlen kékség limitált kiadásban

 

Éppen 25 éve, hogy a Grand Seiko elkészítette a 9S mechanikus kaliber család első tagját, amely nem csak ezt a negyed századnyi időt határozta meg alapjaiban a mechanikus Grand Seiko kaliberek között, de lefektette az alapokat egy évszázadnyi fejlődéshez is. Ezt a jeles dátumot köszönti az Elegance Collection újdonsága, az SBGM253 modell, amely mindössze 1700 példányban készült.

9S, a Grand Seiko mechanikus kaliberek népes családja

1998 nem is volt olyan rég, mégis, amikor visszatekintünk a Grand Seiko 9S mechanikus kaliberrel készült óráinak hosszú során, nehéz elhinni, hogy ekkora fejlődéshez elég volt mindössze ez a 25 év.

1998-ban készítette el a Grand Seiko az első 9S mechanikus kalibert a semmiből, egy üres papírlapon kezdve egy új korszakot, és innen jutottunk el 25 év alatt a Tentagraph mechanikus automata kronográfig - lenyűgöző teljesítmény ismét a japán mérnököktől.

Jelenleg 10 különféle 9S kaliber létezik, kézihúzós és automata, hagyományos három mutatós és kronográf, Hi-Beat 36000 és GMT, 55 órás, 72 órás és akár 80 órás járástartalékkal készülő Hi-Beat (magas féllengésszámú) modell, így mindenki megtalálja azt, amelyik megfelel a mindennapi igényeinek.

 

 

Megnézem az óra adatlapját Grand Seiko SBGM253G ›››

 

 

25 éves a 9S család, évfordulós modellek köszöntik

A negyedszázados évfordulót már az év elejétől kiemelt eseményként kezeli a Grand Seiko, és olyan modellek jelentek meg a tiszteletére, mint az SBGH311 / SBGR325 páros, vagy a nemrég bemutatott sportos SBGJ275, amelynek a párja a letisztult, elegáns SBGM253G, a mindennapi elegancia tökéletes megjelenítője.

 

Ez a modell a Grand Seiko Elegance Collection sorozatát színesíti, szó szerint. A legszembetűnőbb rajta a színe, amelynek saját története is van, a Grand Seiko Shizukuishi stúdiójának ablakaiból látható Iwate hegy feletti tiszta, kék égbolt inspirálta.

A Grand Seiko közismerten különlegesen részletes számlapjainak mindig van egy saját kis története, így a színvilágot, a hangulatot is van mihez kötni - a Grand Seiko és a természet szoros kapcsolatának köszönhetően ezek a történetek, hangulatok és színek mindig egy-egy természeti jelenséget hoznak el Japánból az óceánok haragos hullámaitól kezdve a kristálytisztán ragyogó kék égig. 

 

 

Grand Seiko SBGM253G, a modern klasszikus

Egyszerre egy igazi, hagyományos eleganciával megálmodott darab és egy modern, dinamikus életmódot sugalló óra az SGBM253G, köszönhetően a 9S66 mechanikus kaliber GMT komplikációjának.

 

 

A GMT komplikáció lényege az, hogy a megszokott három mutató mellett egy negyediket is találunk a számlapon, amely nem 12, hanem 24 óra alatt jár körbe, és egy saját 24 órás skálán mutat egy második, szabadon választható időzónát. 

 

 

A 9S66 kaliber különlegessége, hogy a GMT mutató beállítása az óramutatóktól függetlenül történik, aminek a jelentősége a pontosság szempontjából igen fontos, így ugyanis a GMT beállításakor sem veszítjük el a 9S66 mechanikus automata kaliber magas, gyári értékeken napi +5/-3 másodperces pontosságát.

A másik fontos jellemző a járástartalék, amely ennél a modellnél 3 napnyi, vagyis 72 órás, ami a mechanikus kaliberek között kiemelkedő értéknek számít.

Különleges modell, különleges látvány elöl-hátul

Ez az óra mindkét oldalán kínál különleges látnivalókat. Az elején a már említett égkék számlap, amelyen a jellegzetes, ezüstösen csillogó polírozott indexek a “sunray”, sugaras mintázatú számlapon az arany színű GS logóval és a kékített acél GMT mutatóval légiesen könnyed, fiatalos és egy nagyon kicsit elegáns hatást is keltenek egyszerre, így a fémszíjjal egy a mindennapokban jól viselhető órát adnak.

 

 

Az óra hátlapja sem maradt kidolgozatlan, sőt. A zafír kristály hátlap alatt a Grand Seiko modelljein egyre gyakrabban felbukkanó különleges rotort láthatjuk, amely titánból készül, és a felülete egy anód oxidációs eljárással a Grand Seiko jellegzetes kék színében játszik.

 

 

Maga a tok az Elegance Collection modelljeinek megfelelően a kerek, klasszikus formát követi, az átmérője 39.5 mm, így kényelmes és nem hivalkodó darab, mégis tükrözi azt a minőséget, amelyet a Grand Seiko modellektől már megszokhattunk.

 

Grand Seiko SBGM253G Caliber 9S 25th Anniversary limited edition technikai adatok

SBGM253G - az óra már rendelhető a Seiko Boutique Budapest üzletében

  • Kaliber: 9S66 mechanikus automata
  • Járástartalék: 3 nap / 72 óra
  • Tok átmérő: 39.5 mm
  • Tok vastagság: 13.7 mm
  • Tok anyaga: nemesacél
  • Szíj anyaga: nemesacél
  • Óraüveg: zafír kristály
  • Vízállóság: Cseppálló
  • Limitált kiadás mennyisége: 1.700 darab

TOVÁBBI CIKKEK