2022. 01. 11.

Grand Seiko SLGA009G “White birch” Spring Drive 5 days - stílus, minőség, technológia

A 2021-ben érkezett SLGH005G modell egy új korszak kezdetét jelezte a Grand Seiko történetében. A rendkívül sikeres modell megjelenése évében elnyerte a GPHG “Men’s watch” kategóriájának első helyét és ami a legfontosabb, a vásárlók körében is gyorsan népszerűvé  vált. A tökéletesség azonban fokozható, így 2022 elején érkezik a Spring Drive kaliberrel készülő változat, a Grand Seiko SLGA009G modell is.

Japán, a nyírfaerdők és a Grand Seiko

A japánok sajátos kapcsolata a természettel alapjaiban határozza meg nem csak a mindennapjaikat, de az őket körülvevő világukat is. Ennek részeként a Grand Seiko modellek megjelenése is sokszor jeleníti meg a szigetország természeti csodáit, kifogyhatatlan tárházát adva a design sokszínűségének.

SLGA009

A Grand Seiko híres a számlapok messze átlag feletti kidolgozásáról, és időről-időre olyan ikonok születnek, mint a fagyott hó inspirálta “Snowflake” vagy éppen a “Shirakaba - White Birch” modellek, melyek az órakészítő stúdiók és designerek és a természet kapcsolatának mélységeit mutatják be.

A “Shirakaba”, vagy más néven “White Birch” modellek a stúdiókat körülvevő jellegzetes japán nyírfaerdők hangulatát jelenítik meg. Ezt érhetjük tetten a legújabb Grand Seiko modellnél is, amely Shiojiri városában, az északi Nagano prefektúrában található Shinshu Watch Studio készül. A stúdió az otthona a Grand Seiko Spring Drive és kvarc kalibereknek, érdekessége, hogy az első Grand Seiko órát is itt készítették el még 1960-ban a márka születésekor, az akkor még Suwa Seikosha néven ismert műhelyben.

SLGA009

Grand Seiko SLGA009G Spring Drive, mert a tökéletes is fokozható

A 2021-ben sikert sikerre halmozó SLGH005G modell mindent elért, amit egy óra megjelenése évében csak elérhet. A közönség azonnal a kegyeibe fogadta, és a legnépszerűbb Grand Seiko modellek közé kerülhetett, megérdemelten. A modell elnyerte a legnagyobb megtiszteltetést is, amelyet a szakmától kaphat jelenleg, a GPHG zsűrije 84 modell közül végül ezt az órát találta érdemesnek az év férfi órájának címére.

Ezt a sorozatot nehéz folytatni, a Grand Seiko mérnökeinek mégis sikerült - 2022-ben érkezik az SLGA009G modell, amely a szintén nemrég megjelent különleges kalibert, a Spring Drive 9RA2 szerkezetét kapta meg.

Egy sikeres design és egy csúcstechnológiás kaliber ötvözete biztosan újabb sikerre van ítélve - a napi 0.5 másodperces pontosság és az 5(!) napos járástartalék együtt olyan szintet jelent a prémium órák világában is, melyet kevesen képesek csak teljesíteni.

A párosítás nem véletlen, a nyírfaerdőket idéző számlap és a Spring Drive kaliber különleges, folyamatosan sikló másodpercmutatója együtt a Grand Seiko “Flow of Time” koncepciójának szerves része, amely az idő múlását mutatja be a maga sajátos módján.

SLGA009

Grand Seiko Evolution 9 style, a klasszikus stílus újragondolva

1967 óta ismert a Grand Seiko sajátos stílusjegyeinek összessége, melyet a 44GS modell megjelenése teremtett meg. Az évtizedeken átívelő stílus összeköti valamennyi modellt, és az új Evolution 9 style megjelenése ezt nem megváltoztatja, hanem tökéletesíti. Megjelenés, leolvashatóság és viselési komfort - ezek az alapkövei a Grand Seiko Evolution 9 style stílusának. 

A legszebb hagyományok alapján készült tok formáját a jól ismert stílus, megjelenését a Zaratsu polírozási technikának köszönhető torzításmentes csillogás adja. A jellegzetes, széles mutatók és a barázdált felületű indexek a kékített másodpercmutatóval és az egyedi textúrájú számlappal egy új korszakot kezdtek meg, az Evolution 9 Collection korszakát.

Különleges modell különleges kaliberrel - Spring Drive 5 days 9RA2

Egy új óra sikerét a megjelenése mellett alapjaiban határozza meg a technika is, melyet hordoz. Az első “White Birch” modell magasra tette a lécet, hiszen a 9SA5 Hi-Beat 36000 mechanikus kaliber több szempontból is különleges, erről itt olvashatsz bővebben

9RA2

A most érkező Grand Seiko SLGA009G más irányból közelíti meg az óraszerkezetek két legnagyobb kihívását, a pontosság és a járástartalék kérdéseit, melyek közül az egyiket általában csak a másik rovására lehet javítani - de nem a Spring Drive kalibereknél.

A mechanikus szerkezetek teljesítményét, megbízhatóságát és tartósságát az elektronikus szabályozás utolérhetetlen pontosságával kombináló forradalmian új elgondolás, a Spring Drive kaliber mára olyan szintre fejlődött a Shinshu Watch Studio mérnökeinek köszönhetően, hogy a legújabb 9RA2 Sping Drive szerkezet járástartalékát úgy sikerült 5 naposra (120 órányira) növelni, hogy közben a pontosság napi +/-0.5 és havi +/-10 másodperc maradt, ami rendkívüli érték.

Egyedi megoldások egész tárházát vonultatta fel a Grand Seiko ebben a kaliberben, a ‘“Dual impulse escapement” a billegő energiafelhasználásának hatékonyságát növelte meg, a módosított rugó és a dupla rugóház a járástartalék drasztikus növelésért felel, de a horizontális kerékrendszer által elért méretcsökkenés is sokat segít.

SLGA009

A 9RA2 kaliber nem csak a technológiában, de a megjelenésében is különleges, a fagyott tájat idéző felülete pedig jól megfigyelhető az SLGA009G modell zafír kristály hátlapján át. Külön érdekessége a kalibernek a hátlapon elhelyezett járástartalék-kijelző, amely a 120 órányi tartalékot mutatja.

SLGA009

Grand Seiko SLGA009G technikai adatok

SLGA009

SLGA009G
Kaliber 9RA2 Spring Drive 5 days
Járástartalék  120 óra
Pontosság +/-0.5 mp/nap  +/-10 mp/hó
Tok átmérő 40 mm
Tok vastagság 11.8 mm
Tok anyaga nemesacél
Szíj anyaga nemesacél 
Óraüveg zafír kristály óraüveg és hátlap
Vízállóság 100m

 

SLGA009

További Cikkek

óra kereső

Találja meg az Önhöz illő Seiko órát!

Nehezen boldogulsz a divat és stílus világában és segítség kellene a döntéshez? Ennek érdekében összegyűjttünk néhány tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes átnézned.
[et_pb_button button_text="Megtekintés" button_alignment="center" _builder_version="4.4.1" custom_button="on" button_bg_color="rgba(208,202,202,0)" button_border_color="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_color_last_edited="off|desktop" button_bg_color__hover_enabled="on|hover" button_bg_color__hover="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_enable_color__hover="on" button_border_color__hover_enabled="on|hover" button_border_color__hover="rgba(208,202,202,0)"][/et_pb_button]

TOVÁBBI CIKKEK