2018. 01. 28.

Grand Seiko – a legnagyobb I. rész

A Seiko Best of… sorozata a Grand Seiko, 1960 decembere óta. A legjobbat kapta mindenből, szerkezet, tok, design, stílus – mindből a luxus jutott. A választék nagyon széles, a hagyománytisztelet (mely nagyon erősen jellemzi a japán kultúrát) jegyében készülő visszafogott eleganciától a lenyűgöző méretű, extravagáns búvárórákig a teljes palettát felöleli. Egy közös eleme van valamennyi Grand Seiko modellnek: a stílusos luxus.

Seiko – Grand Seiko. Akkor ez most egy Seiko vagy nem?

Természetesen ez is egy Seiko. Sőt, ez A SEIKO. A tervezésekor (ami az ötvenes években indult, alig 10 évvel a háború után) a célkitűzés a világ vezető márkái közé jutás volt a precizitás, tartósság, kényelem és szépség terén, ma már látjuk, sikeres volt az elképzelés.

Az első modellek – azonnali siker

Az első Grand Seiko modell nagy előrelépés volt a japán óraipar történetében. A frissen fejlesztett 3180-as kaliber 45 örás járástartalék mellett napi +12 / -3 mp járáseltérést ígért, így az első japán szerkezet volt, amely kiváló minősítést kapott a „Bureaux Officiels de Contrôle de la Marche des Montres” szervezettől (Chronometer minősítést, melyet büszkén viselt a számlapon is).

A Seiko tervezőgárdája szerencsére nem ült a babérokon sokáig, lázas munka kezdődött, és a jót még jobbá akarták fejleszteni. Mai szemmel nézve talán nem tűnik akkora fejlesztésnek a naptár szerkezet, sem az 50 m vízállóság, de ne feledjük, hogy ekkor még mindig csak 1964-et írunk. Az új Grand Seiko Self dater megint nagyot szólt, és lassan kezdett kialakulni a máig ismert Grand Seiko dizájn. Tegyük csak egymás mellé a Self Dater-t és a 2016-os év egyik szenzációját, az SBGD001-es modellt, és láthatjuk, hogy már akkor a mai napig stílusos, időtlen eleganciát sikerült adni a Grand Seiko modelleknek.
1967-ben megjelent a 44GS sorozat, amely végleg lefektette a Grand Seiko stílusának alapjait, és ezzel együtt a legnagyobb pontosságú kézihúzós szerkezetet adta a világon.

Tudtad? A hatvanas évek óta az oroszlán a Grand Seiko szimbóluma, mely minden darab hátlapjába bevésésre kerül. Hogy miért az oroszlán? Egyszerű a párhuzam: az oroszlán az állatvilág királya, a Grand Seiko pedig az órák világáé…

Ebben az évben vezette be a cég az automata szerkezetet a GS sorozatban, ami önmagában is komoly előrelépés volt műszakilag, majd hamarosan ennek a nagy lengésszámú változatai is megjelentek „10 beat” vagy más néven „Hi-Beat” néven. A magasabb lengésszám nagyobb precizitást eredményezett, így a Seiko szerkezetei hamarosan már minden Chronometer megmérettetést elnyertek Japánban, így Európa felé vették az irányt (Érdekesség, hogy a Seiko itt vezette be a 4 óránál elhelyezett koronát, ezzel is jelezve, hogy az automata szerkezet nem igényli a felhúzást).

Miután 1968-ban Genfben a szerkezet díjnyertes lett ebben a kategóriában, a svájci óraipar mellett immár az egész világ elismerte a Grand Seiko szerkezeteinek minőségét.

A boldog 70-es évek

Fontos állomások után (mint az első női változat a Grand Seiko sorozatból) a 70-es évek elejére eljutott a márka a finomabb megoldások fejlesztéséhez is. A cél elsőre a szerkezetek méretének, ezen belül a vastagságának csökkentése volt. Ez sikerrel járt, annyira, hogy az 56GS modell automata szerkezetének vastagsága 4.5 mm lett(!), így az órák viselési komfortja még magasabb fokozatba kapcsolhatott.

Az első quartz szerkezetes Grand Seiko - 1988

1988, a quartz szerkezet aranykora. A Seikonak nem volt ismeretlen a technológia, hiszen 1969 karácsonyán a cég jelentette meg az első quartz szerkezetes karórát, a Seiko Astron-t. [link] . A GS sorozatnak azért várnia kellett az őt megillető kaliberre, a 95GS szerkezete 1988-ban érkezett meg. Azonnal magasra tette a lécet a felső kategóriás quartz szerkezetek között, az évi 10 másodperces járáseltérése az akkori versenytársakénál nagyságrendekkel jobb érték volt. A fejlesztések nem álltak meg, ’89-ben érkezett a 100 m vízállóságú tok, így téve az akkori kor követelményeit messze túlteljesítő márkává a Grand Seiko-t.

A quartz tökéletesítése, ahogy a japánok csinálják – a 9F8 szerkezet

1993-ban elkészült a quartz szerkezet, ami több, mint egy „egyszerű” kvarc… A 9F8 sorozat új alapokra helyezte a precizitást és tartósságot, amit eddig a quartz óráknál megszokhattunk. Több új fejlesztéssel (Twin-Pulse mechanizmus a folyamatosabb mutató mozgásért, gyorsváltós dátum szerkezet a másodperc 2 ezredrésze alatti dátumváltásért, extra tömítések a tartósság növeléséért) már ekkor megkezdték elmosni a határokat a minőségi quartz és mechanikus órák között.

2000 után ismét a mechanikus szerkezeteken van a sor – 9S

A quartz tökéletesítése után 1998-ban megjelent hosszú idő (20 év) után egy új mechanikus szerkezet család, a 9S. A fejlesztések sora nem állt meg még itt: 2002-ben, 9S56 néven jelent meg a Seiko történetében az első négy mutatós GMT szerkezet, majd egy évvel később a modern kor modern problémáira is megoldás született, megérkeztek a „Magnetic resistant” jelöléssel ellátott darabok. Ezek érdekessége, hogy az erős mágneses térben (ami manapság szinte mindenhol jelen van, az elektronikus szerkezetek terjedése miatt) is évi +/- 10 mp a maximális járáseltérésük, ami még egy hagyományos szerkezetnek is dicséretére válna.

Hamarosan folytatjuk a Grand Seiko történetét, a következő részben a nemrég részletesen is bemutatott Spring Drive szerkezetekről derül ki, vajon quartz, vagy mechanikus szerkezetek inkább?

További Cikkek

óra kereső

Találja meg az Önhöz illő Seiko órát!

Nehezen boldogulsz a divat és stílus világában és segítség kellene a döntéshez? Ennek érdekében összegyűjttünk néhány tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes átnézned.
[et_pb_button button_text="Megtekintés" button_alignment="center" _builder_version="4.4.1" custom_button="on" button_bg_color="rgba(208,202,202,0)" button_border_color="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_color_last_edited="off|desktop" button_bg_color__hover_enabled="on|hover" button_bg_color__hover="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_enable_color__hover="on" button_border_color__hover_enabled="on|hover" button_border_color__hover="rgba(208,202,202,0)"][/et_pb_button]

TOVÁBBI CIKKEK