2023. 08. 10.

King Seiko - három új modell és egy 600 darabos limitált kiadás érkezik

 

A King Seiko történetének fontos része, hogy a Grand Seiko kihívója volt a megjelenésekor, és ez alapjaiban határozza meg a minőségét mind stílusában, mind pedig műszaki téren. Most ismét újdonságok érkeznek a megújult King Seiko kollekcióba, három állandó modell és egy limitált kiadás, amely mindössze 600 darabban készült az egész világon.

 

 

Történelem, hagyományok és megújulás

A King Seiko története hatvan évnyi, bár ennek az első évtizede után hosszabb pihenőre ment a kollekció, de a 2020-as évekre visszatért és újra él a legenda.

Az új éra első modelljei tökéletesen visszahozták a hatvanas évek mára vintage stílussá vált jellegzetes formáit, és az új megjelenésekkel sikerült ezt úgy finomítani apró változtatásokkal, hogy alapjaiban változatlanul, mégis folyamatosan megújulva kiszolgálják a mai kor igényeit.

 

 

Három új állandó modell a King Seiko kollekcióban, új formával, változatlan stílusban

A King Seiko új kollekciója két fő vonalra osztható jelenleg, az SPB cikkszámú és az SJE cikkszámú modellekre. Három olyan új King Seiko modell érkezik 2023 októberében az SPB modellek kínálatába, amelyek új előnyöket kínálnak a kollekció kedvelőinek. Változott a tok kialakítása és mérete, de a legfontosabb, a King Seiko stílus maradt a régi.

 

 

Az egyik legfontosabb és talán legszembetűnőbb a fémszíj kialakítása, amely az eddigi íves megoldás helyett egyenes végszemekkel készül, nem véletlenül.

Az új koncepció nagy hangsúlyt helyezett az egyszerűbben cserélhető szíjakra, így az órákkal érkező fémszíj néhány mozdulattal lecserélhető az alkalomtól függően a (külön megvásárolható) 19 mm széles King Seiko bőrszíjakra. 

 

 

Az új megoldáshoz a tokfülek és a szíj csatlakozásánál kellett módosítani a tok formáját, de ezt úgy sikerült megoldani, hogy első pillantásra szinte fel sem tűnik a változás, mégis nagy könnyebbség a mindennapokban az új szíjcsere lehetőség.

 

 

A három új modell, az SPB387J1, az SPB389J1 és az SPB391J1 mérete minimálisan csökkent az előző King Seiko kiadáshoz képest, annak 39.0 mm-es átmérőjéről 38.3 mm-re - ez inkább finomítás, mint komoly változás, mégis a vintage stílushoz illően egy kicsit visszatekint a nagy előd korában elfogadott, és napjainkban újra egyre népszerűbb “mid-size” méretek felé.

 

 

Új számlapszínek és egy fontos újdonság, a Lumibrite is megérkezik

A három modell számlapjainak színeit is a hatvanas-hetvenes évek hangulata inspirálta, az SPB387J1 modell szénfekete, az SPB389J1 modell indigókék, az SPB391J1 modell pedig olivazöld színben érkezik.

 

 

Mindhárom óra számlapja függőleges irányú mintázatot kapott, amely nem hangsúlyos túlzottan, de az összhatásban, a látványban benne van. A számlap elemei, az indexek, mutatók mérete nem változott, és a vintage órák egyik jellegzetes eleme, a dátumablakot körülölelő fémkeret is megmaradt.

 

 

Ami viszont az egyik legfontosabb és leginkább szembetűnő újdonság, az a mutatók Lumibrite festése - az eddigi modelleken ez nem szerepelt, de mostantól a King Seiko órák is hosszan és erősen foszforeszkálnak majd a sötétben. Ez a változás műszakilag is fontos, és a megjelenés részévé is vált az eddigi mutatók helyett, bár azok formája és mérete változatlan maradt.

 

 

Mindhárom King Seiko modellben a nemrég bemutatott új kaliber, a mechanikus automata 6R55 “3 Days” dolgozik, melynek 3 napos (72 órás) járástartaléka kiemelkedő érték, és a számlapon is feltüntetésre került, jelezve ezzel is az órák rangját. 

 

 

A jellegzetes formájú óraüveg ebben a kategóriában már természetesen zafír kristály, a belső oldalán tükröződésmentes bevonattal, így a számlap szépsége zavartalanul csodálható.

 

 

King Seiko SJE095J1 “Kiku”, a krizantém szépsége 600 darabos limitált kiadásban

A három állandó modell megjelenésével egyidejűleg érkezik egy különleges, igazán limitált kiadás, a King Seiko SJE095J1 modell is. Ennek érdekessége a számlapja lesz, amely már szinte a Grand Seiko számlapjait idéző részletességgel kidolgozva a Kelet-Ázsiában közkedvelt virág, a krizantém (Chrysanthemum) önmagába visszatérő geometrikus mintázatával bűvöli el viselőjét.

 

 

A fehér mintázatú számlap alapja a krizantém, a Japán és általában a kelet-ázsiai kultúrában nagy jelentőséggel bíró virág, amely a hosszú életet és a megfiatalodást jelképezi. A szerencsehozó virágot a “kiku tsunagi-mon” nevű, finoman kereszteződő vonalakból álló minta fejezi ki, amely japánul azt jelenti, hogy a krizantém mintázat önmagával kapcsolódik.

 

 

A mindössze 600(!) darabban készülő SJE095J1 modell megjelenése az eredeti, 1965-ben készült King Seiko KSK design elemeit tükrözi, és a mai kor technikai lehetőségeivel ki is bővíti azt,

Ebben az órában a Seiko kaliberek egyik csúcsa, a mechanikus automata 6L35 szerkezet került, amelynek legfőbb jellemzője a vastagsága, ez ugyanis mindössze 3.69 mm. A mechanikus szerkezetek ismerőinek ez már egy meglepően kis érték, ugyanis itt a hagyományos szerkezeti elemek mellett az automatika alkatrészei növelik a méretet. 

 

 

Ennek ellenére a felső kategóriás 6L35 kalibernek köszönhetően az SJE095J1 modell 0.2 mm-rel vékonyabb, mint az 1965-ös elődje, amely kézzel húzható szerkezettel készült - ennyit fejlődött a technika hat évtized alatt.

A 6L35 kaliber emellett 45 órányi járástartalékkal és 28.800-as féllengésszámmal rendelkezik, amelyek így összességében egy valóban magas színvonalú mechanikus kalibert eredményeztek.

 

 

Az 5 Bar vízállóságú tok átmérője 38.6 mm, és a hátlapon a King Seiko jellegzetes logója alatt minden darabon megtalálható az egyedi sorszám is.

Egy kis figyelmesség az órához járó ajándék bőrszíj, amellyel teljesen megváltoztatható a megjelenése, a sportos hétköznapi fémszíjas stílust egy elegánsabb esti bőrszíjas viseltre cserélhetjük vele.

 

 

A King Seiko SJE095J1 modell várhatóan 2023 októberében érkezik az üzletekbe.

 

 

King Seiko SJE095, SPB387, SPB389 és SPB391 technikai adatok

 

TOVÁBBI CIKKEK