2023. 02. 08.

King Seiko SPB365 Limited edition - Királyi főhajtás a Seiko órakészítés 110. évfordulója előtt

Az első japán karóra és egyben az első Seiko modell, a legendás Laurel 1913-ban, 110 esztendővel ezelőtt jelent meg. Ma már tudjuk, mekkora jelentősége volt, és azt is, hova jutott el a márka ez alatt a bő évszázad alatt. Ennek tiszteletére érkeznek 2023-ban az évfordulós kiadások, melyek között most a King Seiko ünnepli a jeles dátumot egy limitált kiadású modellel - érkezik az SPB365.

110 éves az első japán karóra, ünnepeljük méltóan

1881-ben alapította meg egy elszánt japán fiatalember, Kintaro Hattori a vállalkozását Tokió Ginza negyedében, készen arra, hogy meghódítsa Japánt. A terve sikerrel járt, és közel harminc évre rá, 1913-ban vállalata, a Seiko elkészítette Japán első karóráját, az azóta legendává vált Laurel modellt.

Azóta tudjuk, hogy a történet nem állt meg Japán határainál, és megannyi viszontagság, tűzvész, földrengés és világégés ellenére is mára a Seiko a világ vezető óraipari vállalatai között található, olyan fejlesztések egész sorát tudva maga mögött, amelyek alapjaiban változtatták meg sokszor az egész iparágat.

A 2023-as év ennek a sikertörténetnek az ünnepléséről szól, minden kollekció elkészíti a maga modelljét a Seiko óragyártás 110. évfordulója alkalmából.

King Seiko, a modern hagyomány prémium megtestesítője

Az egyik ilyen kollekció a King Seiko, amely egyszerre alapköve és máig a része a Seiko történetének a 2022-es visszatérése óta. Az 1965-ben megjelent King Seiko KSK adta az alapjait az aktuális kollekció darabjainak, megőrizve annak jellegzetes vonalait, stílusát és hangulatát, de felvértezve azt a mai kor technológiájának valamennyi előnyével és lehetőségével is.

A King Seiko új modelljei minőségben és kidolgozásukban is a lehető legtöbbet adják, minden darab egy kicsit különleges a maga nemében. Az új kollekció a megjelenése óta nem a mennyiségre, hanem a minőségre fekteti a hangsúlyt, így ha érkezik egy-egy King Seiko újdonság, mindig érdemes figyelni rá.

King Seiko SPB365 Seiko Watchmaking 110th Anniversary Limited Edition, a tiszteletadás

A most érkező új King Seiko modell, az SPB365J1 megjelenésének kettős jelentősége is van. Az újdonság (ahogy a nevéből is kitűnik) egy tiszteletadás az első japán karóra emléke előtt, de egyszersmind a King Seiko hagyományaiból is merített.

A King Seiko születésének helye Tokió Kameido negyede, itt állt az a gyár, amelyben ezek a modellek eredetileg készültek. 2022-ben érkezett is már egy modell a kameidói lilaakác szépségét idézve fel a számlapjával, az SPB365 modell pedig a maga stílusában köszönti Kameidót.

Kameido Tokió egyik keleti kerülete, amely egykor önálló sziget volt. Eredetileg a formája miatt hívták “Teknős-sziget”-nek, ráadásul a japán írásmóddal írott eredeti nevében (亀島) is megtalálható a teknős kanji, így Kameido és a teknősök kötődése megkérdőjelezhetetlen. A teknőssel való párhuzam másik jelentősége a Japánban hozzájuk kapcsolódó jelentés, a hosszú és szerencsés élet is.

Kameido, a King Seiko és a teknősök közti kapcsolat ihlette az SPB365 számlapját is, amely kellemes, meleg barna színben játszik az aktuális fényviszonyoknak megfelelően, a mintázata pedig a teknős páncéljának kis hatszögletű, közelről nézve szinte hipnotikus mintáit hozza el nekünk.

Maguk a minták nem csak formájukban különlegesek, de minden egyes kis hatszög további rétegekből áll, így 3 dimenziós formájuk további érdekes fény-árnyék játékokkal segíti a látványt.

A hatszögletű geometrikus minta neve japánban “Kikkoumon”, amely rendre feltűnik a Heian-kor óta textilek mintázatain, korabeli udvari ruhákon, majd később harcosok kimonóin és páncéljain is, de a buddhista művészetekben is népszerű volt.

A King Seiko SPB365 modell tokjának formája és kidolgozása mit sem változott a 2021-es visszatérése óta, ugyanaz a minőség és ugyanazok a szögletes formák és vonalak jellemzik, amelyek a hatvanas évek óta a sajátjai ennek a kollekciónak. A polírozott és szálcsiszolt felületek váltakozása kiemeli a tokfülek jellegzetes formáját és méreteit, az indexek és mutatók pedig a részletes kidolgozottságukkal szintén egy magasabb minőség jegyei.

A hátlapon az eredeti és máig használt King Seiko logót találjuk, és az 1200 darabos limitált kiadású modell egyedi sorszámát a tokba gravírozva.

Az SPB365 modell érdekessége a szerkezete, a 6R31 kaliber nemrég jelent meg, és a 6R sorozat tagjaként 70 órás járástartalékkal bír, az érdekessége mégsem ez, hanem a dátum komplikáció hiánya - a klasszikus, vintage megjelenésű óráknál ez előny a számlap megjelenése miatt.

A klasszikus formájú, hétrészes szemekből álló fémszíj mellett a limitált kiadás egy olyan bőrszíjjal együtt érkezik, amely megfelel a Leather Working Group (LWG) minősítésének, amely szervezet a fenntartható jövő iránt felelős bőr termékek megteremtéséért dolgozik világszerte.

Az újdonság várhatóan februárban érkezik a Seiko Boutique Budapestbe, ára 780 000 Ft.

King Seiko SPB365 technikai adatok

SPB365J1
Kaliber 6R31
Járástartalék  70 óra
Tok átmérő 37.0 mm
Tok vastagság 12.1 mm
Tok anyaga nemesacél
Szíj anyaga nemesacél / bőr
Óraüveg zafír kristály
Vízállóság 10 Bar / 100m

További Cikkek

óra kereső

Találja meg az Önhöz illő Seiko órát!

Nehezen boldogulsz a divat és stílus világában és segítség kellene a döntéshez? Ennek érdekében összegyűjttünk néhány tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes átnézned.
[et_pb_button button_text="Megtekintés" button_alignment="center" _builder_version="4.4.1" custom_button="on" button_bg_color="rgba(208,202,202,0)" button_border_color="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_color_last_edited="off|desktop" button_bg_color__hover_enabled="on|hover" button_bg_color__hover="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_enable_color__hover="on" button_border_color__hover_enabled="on|hover" button_border_color__hover="rgba(208,202,202,0)"][/et_pb_button]

TOVÁBBI CIKKEK