2017. 09. 18.

Legendás darabok – a Seiko Samurai

Nem olyan régen feltették nekem a kérdést, hogy mi is pontosan az a Seiko Samurai, hiszen a gyártó honlapján nem találni ilyet? Hogy válaszoljunk a kérdésre, különálló cikkek formájában bemutatjuk a Seiko legismertebb és legkedveltebb modelljeit, „Legendás darabok” címmel, ezekben választ kaphat az előbbi kérdésre. A bemutatott modellek ráadásul mind olyan órák, amelyek valamiért fontosak a gyártónak, vagy fontosak az órarajongóknak, gyűjtőknek. Hogy melyik darab mitől vált legendává? Nos, olvassa el a cikket és ezt is megtudhatja!

Samurai vagy SRPB51? Melyik a helyes?

Megnyugtatjuk: mindkettő. Nemrég írtunk a Seiko órák nem hivatalos, mégis közismert és elfogadott beceneveiről, ezeket jellemzően a rajongók, gyűjtők adják az emblematikus daraboknak az egyszerűbb felismerhetőségük miatt, vagy egyszerűen csak szeretetből… Ezek közül a legegyszerűbb a teljes modellcsaládot azonosítani a Samurai névvel, de a különböző típusait (számlap és funkciógyűrű variánsok) már csak a gyári típusszámmal tudjuk megkülönböztetni. Persze még itt is előfordulhat olyan eset, amikor a Samurai egy típusa kap egy újabb nevet, mint az SRPB53, vagyis a Samurai Pepsi (az órák világában „Pepsi”-nek hívják azokat a típusokat, amelyeknek a funkciógyűrűje piros/kék színű, mint az ismert üdítőital logója). A Seiko Samurai nevet, akárcsak a legtöbb becenevet az óráknál, külső jegyek alapján kapta a modell. A legfőbb oka a névválasztásnak a mutatók formája volt, ez szamurájkardra emlékeztet. A legenda szerint, mivel a sorozat első publikus fotói egy ősi japán palota előtt készültek, ez is segített a rajongóknak a névadásban.

Egy kis történelem – a szamuráj útja

A típus története egészen 2004-ig nyúlik vissza, az eredeti (vagy első) széria akkor jelent meg. Néhány évig gyártották csak, és már életében legenda vált belőle. A gyártás leállítása után a gyűjtők között népszerű típus ára el is indult felfelé, és állapotától függően akár az eredeti ár négy-ötszörösét is le kellett tenni egy hibátlan darabért.

Az első sorozat rögtön két külön ágon indult: megjelent egy rozsdamentes acél tokkal a nemzetközi piacok számára, SNM referenciaszámozással, 7S35 automata szerkezettel:

japán belföldi piac (JDM – Japanese Domestic Market) számára viszont készült egy komolyabb darab, ez már titán tokozást kapott és 7S25 szerkezetet, a referenciaszámozása is más, SBDA volt:

Mindkét sorozat azonos méretekkel bírt, a 42 mm-es tok kényelmesen hordható, mégis masszív búváróra volt, nem véletlen tehát a siker.

2017 – a szamuráj visszatér

Nem is akárhol, a 2016-os bejelentés után az idei Baselworld 2017 kiállításon mutatta be a cég az új Samurai sorozatot.

SEIKO SRPB49

Mechanikus automata 4R35 szerkezet, nemesacél tok 43.8 mm átnérővel, nemesacél szíj, kék számlappal

SEIKO SRPB51

Mechanikus automata 4R35 szerkezet, nemesacél tok 43.8 mm átnérővel, nemesacél szíj, fekete számlappal

SEIKO SRPB53/h4>

Mechanikus automata 4R35 szerkezet, nemesacél tok 43.8 mm átnérővel, kaucsuk szíj, fekete számlappal, "Pepsi" kivitel
Az új sorozat darabjai már a Seiko Prospex szériába tartoznak, kínálatban ez a felső kategória, amit a számlapon megjelenő „X”, a Prospex logója is jelzi.

Limitált szépség- a kék lagúna

A kék számlapos órák rajongóit sem hagyta magára a cég. Limitált sorozat jelent meg egyedi hátlappal és csomagolásban, rendkívüli kékben játszó számlappal, SRPB09 típusszámmal. A "Kék lagúna" ezen kívül megegyezik a többi típussal, de a limitált kiadásokat általában kifejezetten gyűjtőknek szánják, ezek az értéküket is jobban tartják, sőt növelik az évek során.

A rajongói elnevezése az egyedi sorozatának köszönhetően ennek is a kibővítettek közül való: Seiko Samurai Blue Lagoon, a kék lagúnák tiszteletére...

További Cikkek

óra kereső

Találja meg az Önhöz illő Seiko órát!

Nehezen boldogulsz a divat és stílus világában és segítség kellene a döntéshez? Ennek érdekében összegyűjttünk néhány tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes átnézned.
[et_pb_button button_text="Megtekintés" button_alignment="center" _builder_version="4.4.1" custom_button="on" button_bg_color="rgba(208,202,202,0)" button_border_color="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_color_last_edited="off|desktop" button_bg_color__hover_enabled="on|hover" button_bg_color__hover="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_enable_color__hover="on" button_border_color__hover_enabled="on|hover" button_border_color__hover="rgba(208,202,202,0)"][/et_pb_button]

TOVÁBBI CIKKEK