2017. 10. 08.

Legendás darabok – a Seiko Turtle

A Seiko Turtle elődjét láthattuk Martin Sheen (Charlie Sheen és Emilio Estevez apja) kezén az „Apokalipszis most” című filmben. Kevés modellt gyárt a Seiko gyakorlatilag változatlan formában több, mint 40 év után is. Ez jól mutatja, hogy csak az igazi legendák élnek túl hosszú évtizedeket, mint a Teknőc, vagy ahogy a rajongói hívják, a Seiko Turtle. Sajátos forma, melyről a becenevét is kapta, masszív tok, azonnal felismerhető egyéniség jellemzi az egyik első búvárórát.
A Seiko Turtle sikerét jól mutatja, hogy ma is kapható. Az új sorozatba tartozó típusok immár a Prospex sorozat logóját viselhetik magukon, és formájuk, vízállóságuk is hozzá lett igazítva a mai elvárásokhoz.

Erős kezdés – 1965, az első Seiko búváróra

A manufaktúra ekkor jelentette meg az első professzionális búváróráját, és rögtön egy erős játékost küldött a pályára, a 6217-8000-est (ez a típus is kapott természetesen becenevet, ez a 62MAS – az autoMAtic Selfdater rövidítése).

Mindent tudott szinte, amit ma is elvárhatunk egy búvárórától, jól olvasható számlap, erős lume (a lume az órák világában a mutatókon és az indexen található foszforeszkáló festés, ez teszi lehetővé, hogy a professzionális búvárórák jól leolvashatóak legyenek nagyobb mélységben és sötétben, még akár órákkal azután is, hogy fény érte őket), forgatható lünetta, és 150 méteres vízállóság. Ez főleg annak fényében fontos adat, hogy egészen addig 50 méteres vízállóság volt a legtöbb, amit kínáltak.

1977 – megjelenik a Turtle

Elérkezett ’77, és elérkezett az idő arra, hogy megint letegyen valami egyedit és emlékezeteset a Seiko a vásárlók elé. Az új búváróra a professzionális vonalon a 6309 típusszámot viselte, és megjelenése, a tok formája kínálta az elnevezését is: Seiko Turtle, vagyis a Seiko Teknős.

Az új modell sikerre volt ítélve: az akkor még nagyon komoly értéknek számító vízállósága, a robosztus, jellegzetes formája és az átlagos gyűjtőknek és vásárlóknak is elérhető ára gyorsan a listák elejére repítette. Bár 1988-ban leállt a gyártása, szerencsére nem kellett lemondani végleg róla.

Érdekesség, hogy a Seiko Turtle közvetlen elődje, a 6105 feltűnik Martin Sheen (Charlie Sheen és Emilio Estevez apja) kezén az „Apokalipszis most” című filmben. A Seiko több nagy filmben jelent meg ezen kívül is, Charlie Sheen is viselt egyet a „Szakasz”-ban, de James Bond kezén is fel-felbukkant a vezető japán márka.

2016 – a Teknős éve

30 év hosszú idő. Ennyi idő alatt felnő legalább egy generáció, és gondolhatnánk, hogy el is felejtődnek még az olyan ikonok is, mint a Seiko Turtle.

De nem. A gyűjtők folyamatosan ébren tartották az igényt erre a modellre, és a Seiko meghallgatta őket. A 2016-os Baselworld kiállításon (ez az óraipar legnagyobb show-ja Európában, itt olvashatsz róla bővebben) a Teknős visszatért.

Jobb formában van, mint valaha, de ez alatt nem azt kell érteni, hogy változott volna ez a forma. Megtartva az eredeti vonalakat, 44 mm-re nőtt a mérete, követve ezzel az aktuális divatot, az egyre nagyobb méretű tokok divatját.

Az új SRP77x sorozatba tartozó típusok immár a Prospex sorozat logóját viselhetik magukon, és vízállóságuk is hozzá lett igazítva a mai elvárásokhoz. A professzionális búvárórákat minősítő szabvány szerinti „Diver’s 200m” lett a vízállóságuk, amihez valóban komoly feltételeknek kellett megfeleljenek.

Négy új típus, plusz egy a ráadás

Az új Seiko Teknős már négy változatban is elérhető, hogy tényleg mindenki megtalálhassa a neki leginkább tetszőt.

SRP773

Kék számlap, nemesacél csattal

SRP775

Fekete-arany számlap, arany mutatókkal és lünetta betéttel, nemesacél csattal

SRP777

Fekete számlap, kaucsuk búvár szíjjal

SRP779

Fekete számlap, kaucsuk búvár szíjjal és a kék-piros „Pepsi” lünettával

SRPA21

A ráadás, limitált kiadásban. Egyedi kék számlap „Padi” logóval, nemesacél csattal és a kék-piros „Pepsi” lünettával.

Seiko Turtle műszaki adatok

  • Kaliber: 4R36 mechanikus automata, kézzel is húzható koronáról
  • Tok anyaga: nemesacél
  • Tok átmérője: 44,3 mm
  • Óraüveg: Hardlex kristály
  • Vízállóság: diver’s 200 m, ISO szabvány szerint
  • Korona: menetzárral ellátott
Egy sikeres modellhez mindig jelennek meg kiegészítők, mint például ez az üveg, teknőssel a belsejében...

További Cikkek

óra kereső

Találja meg az Önhöz illő Seiko órát!

Nehezen boldogulsz a divat és stílus világában és segítség kellene a döntéshez? Ennek érdekében összegyűjttünk néhány tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes átnézned.
[et_pb_button button_text="Megtekintés" button_alignment="center" _builder_version="4.4.1" custom_button="on" button_bg_color="rgba(208,202,202,0)" button_border_color="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_color_last_edited="off|desktop" button_bg_color__hover_enabled="on|hover" button_bg_color__hover="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_enable_color__hover="on" button_border_color__hover_enabled="on|hover" button_border_color__hover="rgba(208,202,202,0)"][/et_pb_button]

TOVÁBBI CIKKEK