2023. 07. 03.

Open heart, egy komplikált megoldás

Az órák világában léteznek olyan különleges megoldások, amelyeknek az egyetlen célja a design kiteljesedése. Ezek néha apró részletekben mutatkoznak meg, néha pedig komolyan befolyásolják egy számlap és ezzel együtt a szerkezet kialakítását is. Ilyen megoldás az úgynevezett “Open heart” megjelenés is, amely a Presage modellek között is visszatérő motívum.

Open heart, a nyitott szív látványos világa

Egy valódi órakedvelőt mindig lenyűgöz a mechanikus órák miniatürizált világa. Az apró fogaskerekek összetett rendszere, amelyet egy hajszálnál is vékonyabb rugó tart mozgásban egy érdekes, oda-vissza billegő alkatrésszel szabályozva - amíg nem ismerjük meg közelebbről, ez valóban egy varázslatos látvány.

Ezt a látványt teszi nyitottá és szabadon megfigyelhetővé egy megoldás, amely az órák számlapját áttörve enged utat a mechanikus szerkezet szívének is nevezett egységnek, amelyet a billegő, a horgonyvilla és a gátkerék alkot, ez az úgynevezett járat, amely az óra egyenletes járásáért felel.

Erről talán elég is ennyit tudni ahhoz, hogy csodálhassuk működése közben, de talán nem is gondolnánk, mennyi munka van abban, hogy ez az “Open heart” megoldás létrejöhessen.

Míg a hagyományosabb kialakításoknál jellemzően egy létező szerkezethez kell tervezni a designereknek egy számlapot, addig az “Open heart” modelleknél ez a folyamat megfordul, és az általában (technikai okokból) 6 és 10 óra között elhelyezett nyíláshoz kell alakítani a szerkezetet, amelynek egyszerre kell áttörtnek lenni, hogy láthatóvá váljanak az alkatrészei a számlap felől, másrészt a kidolgozásának is olyan színvonalon kell elkészülnie, amely méltó a látványhoz.

Seiko Presage Open Heart megoldások

A Seiko kollekciók közül a Presage az, amely kizárólag mechanikus kaliberekkel készül, így kiváló alap az “Open heart” megoldás minél sokszínűbb kivitelezésére. 

A látványos kialakítás több sorozatában is megjelent már korábban, a Cocktail Time modellektől egészen a Sharp Edged Series modellekig.

A Presage Cocktail Time modelljei finoman elegáns, mégis mindennapi sportos hangulatban készülnek, ezzel alapozta meg a Presage kollekció hírnevét világszerte már a megjelenése előtt. Több “Open heart” modell készült ebben a sorozatban, az egyik leglátványosabb talán a “Honeycomb” névre hallgató limitált kiadású páros (férfi-női) volt, amely a 4R38 mechanikus automata szerkezettel készült.

Egy újabb sorozat, a Presage Style 60’s retro hatású darabjai között is feltűnt az “Open heart”, 2022-ben jelent meg 4 modell, az SSA423J1, az SSA425J1, az SSA426J1 és az SSA453J1, amelyek már 4R39 kaliberrel készültek, így egy 24 órás segédszámlapon megjelenítik az aktuális napszakot is.

A Presage Zen garden modellek eredeti hangulata a japán sziklakerteket, más néven Zen kerteket idézi, amelyhez jól illik a billegő szinte hipnotikusan megnyugtató járása, amely az “Open heart” ablakán át látható. A szintén 4R39 kaliberrel készülő Presage Zen garden modellek, mint például az SSA443J1 is, a számlapjukon jelenítik meg a jellegzetes mintázatot, amely egy sziklakertből lehet ismerős.

Presage Sharp Edged Series Open heart modellek

A Presage kollekció legfrissebb, dinamikusan bővülő sorozata a 2020-ban érkezett Sharp Edged Series. A nevében hordozza a jellegzetességét, az éles vonalak által határolt síkok és ívek tökéletes egysége nagyon gyorsan nagyon népszerűvé vált a Presage modellek között.

Ennek a sorozatnak szinte minden olyan kialakítása megszületett már, amely mechanikus óránál szóba jöhet - készült klasszikus három mutatós változat, készült több segédszámlapos kivitel járástartalék és dátum komplikációkkal és GMT változat is.

Az “Open heart” megoldás 2022-ben érkezett meg a sorozatba, ekkor két modell jelent meg, amelyek a stílust ötvözték a technikával, így a 6R38 kalibernek köszönhetően a nyitott szíven át látható szerkezet 70 órás járástartalékkal rendelkezik, amely kiemelkedik az átlagos szerkezetek 45-50 órás értékei közül.

A számlapok mintázata a már jól ismert és kedvelt asanoha (japán kender) maradt, amely ezeréves szimbóluma Japánban az egészségnek és életerőnek. Két színben készültek ezek a modellek, az SPB309J1 modell a Shironeri, vagyis a selyem természetes fehér színével, az SPB311J1 modell pedig az Aisumi indigókékjével jelenik meg.

Ezt koronázta meg a Presage Sharp Edged Series Open heart modellek legújabb megjelenése, amely egy kissé eltér a megszokott “Open heart” kialakítástól, miképp az egész sorozat sem ragaszkodik a hétköznapi stílusokhoz.

A kialakítás alapja szintén a Sharp Edged Series modellekre oly jellemző kenderlevél mintázat, az SPB415J1 és az SPB417J1 modelleknél azonban a számlap geometriai mintája a nyitott rész felett is folytatódik, összekötve a számlap felületeit és igen látványossá téve ezt a megoldást.

Nem hétköznapi a kaliber sem, amely ezekben az órákban működik, az új 6R5J szerkezet három napnyi(!) járástartalékkal bír, amelyre a számlapon elhelyezett “3 Days) felirat is emlékeztet.

A két új modellről részletesen olvashatsz cikkünkben ide kattintva: Seiko Presage “Open heart” Automatic 3 days - művészet és technika a legmagasabb színvonalon

TOVÁBBI CIKKEK