2018. 06. 23.

Presage SJE073 – mechanikus és különleges

A Seiko mindig kiemelt figyelmet fordított a mechanikus óráinak fejlesztésére. Újítások hosszú sora szegélyezte azt a száz évnyi utat, melyet megtettek az első saját fejlesztéstől a napjainkban használt kifinomult mechanikus műremekekig.

Egy évszázad fejlesztései egyetlen név mögött – Presage

1913-ban a Seiko (akkor még Seikosha néven) elkészítette az első mechanikus karóráját, a legendás Laurel modellt. Hosszú évek fejlesztései után 1956-ra elkészült az első automata szerkezet is, mellyel fel is merült több szükséges probléma megoldására is az igény.

Így került a tervezőasztalra, majd 1959-ben a Seiko gyártósoraira a Diashock ütésvédelmi rendszer, az automata szerkezetek felhúzásának hatékonyságát jelentősen megnövelő Magic Lever (avagy a Varázskar) 1964-ben, vagy éppen a különleges anyagból készülő Spron rugók.

Pár év telt csak el, és a japán mérnökök 1967-ben már a Hi-Beat kaliberekkel álltak elő, melyek a hagyományos 28.800-as féllengésszám 36.000-re növelésével a pontosságot növelték az addigiakhoz képest igen komoly mértékben.

Eljött az 1969-es év, melyben a Seiko márciusban bemutatta a világ első sorozatgyártású oszlopkerekes, vertikális kuplunggal készülő kronográf szerkezetét azelőtt, hogy a svájci óraipar nagyjai a régóta ígért modelljeikkel piacra léptek volna.

A hosszú évek fejlesztései oda vezettek, hogy a 2000-es évekre a japán hazai piacon megjelenhetett a Presage modellcsalád, mely a „Mechanikus órakészítés művészete” szlogenjét nem csak hangoztatta, de folyamatosan bizonyította, milyen komoly darabok készülhetnek a felső-közép kategóriában is (a prémium vagy luxus kategóriát már régóta a Grand Seiko modelljei képviselték, ezek születéséről és fejlődéséről itt olvashatod el sorozatunkat).

2016 – a Seiko Presage bemutatkozik az egész világ előtt

A hazai sikerek után a 2016-os évre megérett a Presage modellcsalád arra, hogy végre a nagyvilágot is meghódíthassa. Az addig csak a japán hazai piacon (JDM – Japan Domestic Market – a japán belső piacra gyártott termékek jelzője) értékesített darabok így is igen népszerűek voltak a világ gyűjtői és órarajongói között, de beszerzésük rendkívül nehéz, sokszor szinte lehetetlen küldetés volt.

Az órásvilág legnagyobb eseményén, a Baselworld 2016 kiállításon bemutatott Presage család csak mechanikus darabokból állt, a 60 modellben valamennyi komolyabb mechanikus szerkezet helyet kapott. A 4R modellek a belépő szintet képviselték, a 6R szerkezetek már a komolyabb darabokban kaphattak helyet, és az exkluzív 8R modellek is megjelentek a Presage felső vonalában.

2018 – egy új Presage kaliber, vékonyabb, mint valaha

Az elmúlt két év sikereire való tekintettel a Presage modell kínálata folyamatosan fejlődik, olyan siker szériákkal, mint például az ikonikus Cocktail Time sorozat, mely a dress watch kategória egy örök bestsellere lett.

Ezen a vonalon elindulva a Seiko a 2018-as Baselworld kiállításon ismét egy érdekes, és technikailag is kiemelkedő darabbal bővítette a Presage modellek sorát. Az SJE073 modellje sok szempontból hagyományos Presage, több szempontból viszont egy vadonatúj, és műszakilag is újdonságot hozó darab lett.

A Presage Prestige line vonalhoz hűen a megjelenése elegáns lett, és a Seiko büszkén jelentette be a teljesen új 6L35 kalibert, melynek tervezésekor elsődleges szempont volt annak vastagsága, vagyis pontosabban a vékonysága, hiszen a teljes mechanikus szerkezet mindössze 3.7 mm vastagságú, ami a 6R15 szerkezetnél közel harmadával, 1.3 mm-el vékonyabb.

Az új szerkezettel készülő SJE073 modell limitált példányszámban elérhető, csak 1881 darabban készült, jelezve a Seiko 1881-es alapításának évszámát.

A különleges szerkezet különleges tokot is kíván

A vékonyítás nem állt meg a szerkezetnél, hiszen az új kaliber lehetőséget adott egy kényelmesebb, vékonyabb tokos óra készítésére.

Egy nem túl gyakori megoldást alkalmazva az óra tokja hátulról zárt, és a szerkezetét elölről, az üveget kiemelve lehet behelyezni, illetve eltávolítani az esedékes karbantartás idejére. Ennek eléréséhez újabb egyedi megoldásra volt szükség, így a zafír óraüveg körüli ráma dupla megoldással, az üveget tartó rámát fedő másik rámával készült el, melyből a végén csak az látszik, hogy az óra meglepően vékony lett. A tok készítésekor a Seiko saját, egyedi polírozási technikáját, a Zaratsu technikát alkalmazzák, mely egy különleges, torzításmentes felületet ad minden szögből nézve. Egy különleges bevonat is védi még a tokot a sérülésektől, karcolásoktól, sőt a zafír kristály óraüveg is kapott egy bevonatot, melynek köszönhetően minden szögből jól leolvasható marad az egyedi textúrájú számlap.

A Seiko Presage SJE073J1 számokban

Kaliber: 6L35

Lengésszám: 28,800 féllengés/óra (8/mp)

Járástartalék: 45 óra

Kövek száma: 26

Tulajdonságok

  • nemesacél tok szuper-kemény felületkezelő bevonattal
  • zafír kristály óraüveg AR bevonattal
  • dupla ráma, üveg hátlap
  • Átmérő: 40.7 mm
  • Vastagság: 9.8 mm
  • Vízállóság: 10 bar

Limitált példányszám, világszerte összesen 1881 darab, itt megtalálod a Seiko Boutique kínálatában: Seiko Presage SJE073J1

Hogyan juthatsz limitált példányszámú modellekhez a legbiztosabban?

Egy limitált példányszámú modell megjelenésekor nagyon nagy esély van arra, hogy szinte pillanatok alatt fogynak el a készletek, gondolj bele, hogy a Presage SJE073 modellből az egész világon mindössze 188 darab készül!

Erre az esetre bebiztosíthatod magad, ha regisztrálsz a Seiko Club tagjai közé, és élvezve annak előnyeit (a tagsági szintedtől függően) akár arra is lehetőséget kaphatsz, hogy egy limitált példányszámban megjelenő új modellből a bolti megjelenése előtt már megszerezhetsz egyet.

Ehhez csak annyit kell tenned, hogy az alábbi felületen kiválasztod a Neked megfelelő tagsági szintet, regisztrálsz és várod a jó hírt:

SEIKO CLUB REGISZTRÁCIÓ IDE KATTINTVA

További Cikkek

óra kereső

Találja meg az Önhöz illő Seiko órát!

Nehezen boldogulsz a divat és stílus világában és segítség kellene a döntéshez? Ennek érdekében összegyűjttünk néhány tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes átnézned.
[et_pb_button button_text="Megtekintés" button_alignment="center" _builder_version="4.4.1" custom_button="on" button_bg_color="rgba(208,202,202,0)" button_border_color="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_color_last_edited="off|desktop" button_bg_color__hover_enabled="on|hover" button_bg_color__hover="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_enable_color__hover="on" button_border_color__hover_enabled="on|hover" button_border_color__hover="rgba(208,202,202,0)"][/et_pb_button]

TOVÁBBI CIKKEK