2018. 11. 30.

Egy Presage, egy különleges számlap és a hajnali Hold - inspiráló együttállás

A Seiko Presage sorozata csak néhány éve érhető el az egész világon, mégis rendkívül sikeres modellcsaláddá válhatott. Ennek több oka is van, de az egyik fő a minősége, amely a teljes sorozatot jellemzi. Különleges megoldások, manufakturális módon előállított modellek is találhatóak közöttük, mint a legújabb limitált darab, az Urushi-Byakudan-nuri.

Seiko Presage, avagy tradíció és fejlődés egy sorozatban

A Presage a Seiko modellek között is különleges helyet foglal el. A sorozat tagjai eredeti megjelenésekor kizárólag a japán belföldi piacra készülő darabok voltak, melyek a klasszikus, minőségi órakészítés elveit követték.

A szerkezetek minden esetben mechanikus kaliberek voltak (és maradtak a mai napig is), a Presage modellek megjelenése pedig a hagyományos formákat és vonalakat követte. A szlogenje is erre utal, „A mechanikus órakészítés művészete” a Presage modelleknél mindennapi gyakorlat.

2016-ban elérkezett az idő, amikor az egész világ elé lépett a Seiko Presage brand, és mivel már nagyon várták a gyűjtők, rajongók, pillanatok alatt meg is hódította azt. Minden szinten képviselteti magát a márka, a szerkezetek a jól bevált 4R modellektől a minőségi 6R modelleken át egészen a prémium kategóriájú 8R családig tartanak, így bárki találhat közöttük ízlésének és lehetőségeinek megfelelőt.

Byakudan-Nuri, a Sógunok kiváltsága

Az idei évben a Presage már megjelentetett egy limitált kiadású modellt, amely egy különleges eljárással készülő számlapot tudhatott a magáénak. A Shippo Enamel modellek mélykék számlapját az éjszakai égbolt mélykékje inspirálta, és ezt a vonalat viszi tovább a most érkező újdonság, amely tökéletesen kifejezi a japán emberek csodálatát a Hold iránt.

A számlap színei a hajnal érkezése előtti gazdag színvilágát adják vissza az égboltnak és a Holdnak, és egy tradicionális eljárással készülnek. A Byakudan-nuri az egyik ősi lakkozási technika a háromból, az Urushi és a Maki-e mellett, melyek együttes alkalmazása adja a számlap felejthetetlen megjelenését.

A technika összetettsége olyan szakértelmet kíván, amely csak keveseknek adatott meg, így ezt évszázadokon át jellemzően templomok, szentélyek és a sógunok páncélzatának díszítésére használták.

A három lépés a tökéletes számlap elkészültéig

A limitált sorozatú Presage modell számlapja három lépésben készül. Az első lépésben a hagyományos fekete Urushi lakkozást kapja meg, amelyet kézzel visznek fel a számlapra, szárítják és polírozzák. Ezt az eljárást annyiszor megismétlik, amíg a mester nem látja megfelelően mély feketének a színt az ősi elvárások szerint.

Az Urushi lakkozást kötőanyagként használva a segédszámlapok felületét egy nagyon finom fémporral szórják meg, a számlap többi részét pedig áttetsző lakkban vörösre színezik, majd újra minden réteget szárítanak és políroznak, amíg ki nem alakul a megfelelő színárnyalat, melyben a segédszámlapok mélyvörös színe ragyogva veri vissza a fényt.
Ezután a Hold szimbóluma következik, amely a járástartalék kijelző emeli ki, aminek érdekessége, hogy ez egy úgynevezett retrográd mutató, vagyis nem körben jár, hanem a kijelző végét elérve visszatér az elejére. Ehhez a Maki-e technikát alkalmazza a számlapot készítő mester, melynek lényege, hogy szintén az Urushi lakkot használja kötőanyagként, de itt a készítője az aranyszínű port egy egyedi szerszámmal belenyomja a lakkba, így adva neki sajátos fényt és felületet. Ezzel el is készült a számlap, melynek minden darabja hosszú hetek erőfeszítéseit kívánja meg, és lényegesen tovább tart az elkészülte, mint egy „egyszerű” Urushi lakkozásé.

Ez a három lépés, az Urushi, a Byakudan-nuri és a Maki-e egy helyen készül a Japán fő szigetén található Hokuriku régióban, Isshu Tamura Urushi-mester stúdiójában, egyenként, kézzel, a legszigorúbb minőségi követelmények alapján.

 

A végeredmény: Presage Urushi Byakudan-nuri Limited Edition SPB085

A limitált kiadású óra minden alkatrésze megfelel a különleges számlap által felállított magas mércének, duplán domborított zafír kristály óraüveg és üveg hátlap alatt látható 6R sorozatú szerkezet teszi teljessé a Seiko Presage SPB085 modelljét.

Seiko Presage SPB085 technikai adatok

  • Kaliber: 6R21 mechanikus automata, kézzel is húzható
  • Féllengésszám: 28.800 /óra
  • Járástartalék: 45 óra
  • Kövek száma: 29
  • Óraüveg: duplán domborított zafír kristály AR réteggel
  • Hátlap: sorszámozott, üveg betéttel
  • Tok átmérője: 40.5 mm
  • Tok vastagsága: 12.8 mm
  • Nyomásállósága: 10 bar (100 m)
  • Limitált kiadás: 2000 pld

 

A Seiko Presage Byakudan-nuri Limited Edition SPB085 modelljét itt tekintheted meg:

A Seiko Presage sorozat összes modelljét itt tekintheted meg:

További Cikkek

óra kereső

Találja meg az Önhöz illő Seiko órát!

Nehezen boldogulsz a divat és stílus világában és segítség kellene a döntéshez? Ennek érdekében összegyűjttünk néhány tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes átnézned.
[et_pb_button button_text="Megtekintés" button_alignment="center" _builder_version="4.4.1" custom_button="on" button_bg_color="rgba(208,202,202,0)" button_border_color="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_color_last_edited="off|desktop" button_bg_color__hover_enabled="on|hover" button_bg_color__hover="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_enable_color__hover="on" button_border_color__hover_enabled="on|hover" button_border_color__hover="rgba(208,202,202,0)"][/et_pb_button]

TOVÁBBI CIKKEK