2017. 03. 23.

Prospex - Egy legenda újraszületése

A Seiko legelső búvárórája újjászületik a Prospex kollekcióban

Nem alaptalan az a hírnév, amit a Seiko búvárórák kivívtak maguknak az elmúlt években. Egyenes következménye a hosszú időkre visszanyúló tradícióknak és a folyamatos innovációknak, annak az útnak, amelyen a Seiko az elmúlt 50 évben járt. Számtalan megoldás és szabvány fűződik a Seiko nevéhez, melyek manapság a búvárórák széles körben elterjedt alaptulajdonságainak számítanak, sőt egyenesen ipari szabvánnyá váltak. Példának okáért: a búvárórákat minősítő ISO szabvány alapjait is a Seiko fektette le. A harmonika-szerű szíj, a titánból készült tok, a széles mutatók, mind azon irányelveknek a részei, melyek meghatározták, hogy milyennek kell lennie egy tökéletes búvárórának. Ezek az invenciók, mind a Seiko révén lettek a professzionális búvárórák meghatározó tulajdonságai.

1965 – Az év, amikor az első Seiko búváróra testet öltött

A Seiko és egyben Japán első búvárórája 1965-ben készült el. Ekkor még a vízállóság nem volt széles körben elterjed az órák piacán. A modell egy mechanikus automata szerkezetet rejtett magában és 150 méteres vízállósággal büszkélkedhetett. Az órát a teljes megbízhatóság jegyében tervezték, mely a legmostohább körülményeknek is ellenállt, épp ezért az 1966 és 1969 között zajlott japán antarktiszi expedíciónál is ezt a modellt használták. Abban az időben a navigációs rendszerek kezdetlegessége miatt, a sarki régiókban, egy pontos óra a megfelelő navigáció alapfeltétele volt a csillagászaton alapuló helymeghatározásban. A Seiko búvárórája tökéletesen állta a kihívásokat és az expedíciók mindegyikén kiemelkedőn teljesített. Az időmérő természetesen sokkal többre volt hivatott, mint a sarkkutatók igényeinek kielégítése. Ahogy a könnyűbúvárkodás egyre nagyobb népszerűségnek örvendett az óra teret kapott a nagyközönség számára is. Ma sincs ez másképp. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a Seiko búvárórái ma is pontos, megbízható és biztonságos segédeszköznek bizonyulnak azok körében, akik a tökéletes búvárórát keresik.
A Prospex kollekció színeiben most bemutatott új modell megjelenése hű marad az 1965-ben megjelent klasszikushoz, a használt technológiában viszont a mai kor igényeinek megfelelően alakították ki. A modellben a kifejezetten búvár órákba szánt 8L35 szerkezet kapott helyet, melyet Shizuku-ishi Watch Studio mesterei készítenek Észak-Japánban, Moriokában. Az óra újratervezése Nobuhiro Kosugi keze munkáját dicséri, aki a japán állam által elismert kortárs mester cím mellett a „Medal with Yellow Ribbon” kitüntetést is magáénak tudhatja. Kosugi hű maradt az eredeti tervekhez, melyet jól mutatnak a háromdimenziós, domborított mutatók - melyek határozottan kiemelkednek a számlap síkjából, mégis egységet alkotnak vele – a sötétben világító pont 12 óránál, a keskeny profilú tok és a szűk lünetta. Az óra tokja az eredetivel teljesen azonos megjelenésű, a különbség csupán az 1,9mm-el nagyobb átmérő. Hűen az eredeti 1965-ös tervekhez, az új Prospex modell is nagy hangsúlyt fektet a funkcionalitásra. Az óra „doboz” alakú zafír kristállyal és 200 méteres vízállósággal rendelkezik a nagyobb megbízhatóság érdekében. A szilikon szíj alkalmas viselésre mind csuklón, mind búvárruhán kívül. A megfelelő tartósság érdekében az óra szuper-kemény bevonattal rendelkezik, így jóval ellenállóbb a karcokkal szemben. A kézzel összeszerelt és finomhangolt mestermű 2000 példányban készült és 2017 júliusától érhető el az órakedvelők számára. Két további alkotás állít emléket a Seiko első búvárórájának. A két új időmérőn az 1965-ben megjelent első modell vonulatai köszönnek vissza, funkcióban viszont szintén a mai kor igényeinek megfelelően lettek kialakítva, a Seiko búvárórákra vonatkozó szigorú előírásainak mentén. Az óramutatók itt szélesebbek és vastag LumiBrite réteg került rájuk, amely biztosítja a megfelelő leolvashatóságot a sötétebb vizekben is. A vízállóságot 200 méterre növelték, a számlapot pedig karcálló tükröződésmentes zafír kristály védi. Az óra szépen fekszik a csuklóra, a Zaratsu polírozású vonal a tok oldalán pedig a modern technológiát szemlélteti. Két verzióban jelenik meg a modell. Egy acél tokos, acél szíjas és egy acél tokos, harmonika rendszerű szilikon szíjjal szerelt óra lesz elérhető a modellből. A harmonika rendszerű szíjat a Seiko találta fel 1975-ben, mely segítségével a szíj minden mélységben megfelelő rögzítést biztosít az órának. Az órák várhatóan 2017 novemberében lesznek elérhetők.

Az első búvár – Limitált kiadás SLA017
Kaliber: 8L35
Felhúzó rendszer: Mechanikus automata
Lengésszám: 28.800 féllengés óránként (8 ütem másodpercenként)
Járástartalék: 50 óra
Kövek száma: 26
Tok: Nemesacél szuper-kemény bevonattal
Doboz alakú zafírkristály tükröződésmentes bevonattal
Menetes hátlap
Menetzáras korona
Vízállóság: 200 méter (20 bar Diver’s)
Mágneses ellenállás: 4.800 A/m
Átmérő: 39,9 mm, tokvastagság: 14,1 mm
Szilikon és nemesacél szíj jár az órához
Várható ára: 3800 Euro
Limitáció: 2000 darab

A modern újraértelmezés: SPB051, 053
Kaliber: 6R15
Felhúzó rendszer: Mechanikus automata
Lengésszám: 21.600 féllengés óránként (6 ütem másodpercenként)
Járástartalék: 50 óra
Kövek száma: 23
Tok: Nemesacél szuper-kemény bevonattal
Domború zafírkristály tükröződésmentes bevonattal
Menetes hátlap
Menetzáras korona
Vízállóság: 200 méter (20 bar Diver’s)
Mágneses ellenállás: 4.800 A/m
Átmérő: 42,6 mm, tokvastagság: 13,8 mm
Háromrészes nemesacél csat biztonsági nyomógombbal és bővítővel (SPB051) Silikon szíj (SPB053)
Várható ára: 1,100 Euro (SPB051) / 900 Euro (SPB053)

További Cikkek

óra kereső

Találja meg az Önhöz illő Seiko órát!

Nehezen boldogulsz a divat és stílus világában és segítség kellene a döntéshez? Ennek érdekében összegyűjttünk néhány tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes átnézned.
[et_pb_button button_text="Megtekintés" button_alignment="center" _builder_version="4.4.1" custom_button="on" button_bg_color="rgba(208,202,202,0)" button_border_color="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_color_last_edited="off|desktop" button_bg_color__hover_enabled="on|hover" button_bg_color__hover="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_enable_color__hover="on" button_border_color__hover_enabled="on|hover" button_border_color__hover="rgba(208,202,202,0)"][/et_pb_button]

TOVÁBBI CIKKEK