2023. 09. 27.

Prospex European Exclusive limited edition "Silfra" modellek az északi kalandok nyomában

Sea és Land, avagy a tenger és a föld kalandorainak két modellje érkezik a Prospex európai kínálatába - limitált és kizárólag az európai piacra készülő darabok sajátos hangulatban. Az izlandi Silfra repedés ihlette a két újdonságot, a felszín mohás vulkáni kőzetei és az izlandi víz alatti merülések világa köszön vissza rajtuk.

Újdonságok Európának, európai témával 

Két új modellt köszönthetünk hamarosan a Prospex kínálatában, két olyan limitált kiadású órát, amelyek Izland egyedülálló világának különös hangulatát, színvilágát adják vissza.

Izland déli régiójában található a Thingvellir Nemzeti Park, amely megérdemelten vált a világörökség részévé két évtizeddel ezelőtt. 

A park területén a természet erőinek köszönhetően egy hatalmas tektonikus eredetű repedés keletkezett, a Silfra repedés, amelyet kristálytiszta víz töltött fel az idők során, így hatalmas barlangok és mélybe nyúló sziklafalak kerültek víz alá. 

A Silfra kiváló hely a búvárok számára egy merülésre ebben a különleges hangulatú vízben, a partjai pedig felejthetetlen túrák helyszínei, köszönhetően a jellegzetes izlandi vulkanikus kőzettel borított felületüknek. A két földrész tektonikus lemezeinek találkozásánál olyan erők szabadulnak fel, amelyek minden évben két centiméterrel távolítják egymástól a repedés két partját, folyamatosan alakítva azt.

Ezt a világot örökíti meg a 2023 végén érkező két új Prospex modell, a Sea sorozatba tartozó SPB431J1 és az SRPK77K1 a Land sorozatból - mindkettő European Exclusive, vagyis kizárólag európai piacra készülő óra lesz, ráadásul limitált kiadások 2000 és 1400 darabban.

Prospex SPB431J1 “Sumo” a Silfra víz alatti hangulatában

Megnézem az óra adatlapját SPB431J1 ›››

A Prospex SPB431J1 modell egyértelműen a víz alatti világot tárja elénk, azt a lélegzetelállító színösszeállítást, amelyet eddig a Silfra repedés mély barlangjaiban merülő búvárok láthattak.

A forma ismerős lehet, hiszen az egyik legnépszerűbb Seiko búváróra, a “Sumo” becenévre hallgató legendás modell kapott új színeket ezzel az egyedi hangulattal. Az óra méretei, miként a specifikációi, komolyak - a 45 mm-es átmérő és a 12.9 mm-es vastagság meggyőző értékek. Az ISO szabvány szerinti diver’s 200m vízállóság a Prospex búvárórák sajátja, de a sötétben hosszan és erősen foszforeszkáló LumiBrite bevonat az indexeken és a mutatókon, a zafír kristály óraüveg és a nemesacél tok és fémszíj (fémcsat) mind a legjobbak kiváltságai.

Egy ilyen modell komoly szerkezetet is kíván, így az SPB431J1 a 6R35 kalibert kapta meg, amely mechanikus automata szerkezetként 70 órás járástartalékkal bír, ami kiemelkedő érték ebben a kategóriában, növelve a mindennapi használat biztonságát és kényelmét.

A limitált kiadás értékét az a többlet adja mindig, amely csak arra a modellre jellemző, ez az SPB431J1 modellnél a különleges hatású számlap, amely a barlangi merülésekor felpillantó búvár előtt megjelenő fény-árnyék hatásokat adja vissza a világosból sötétbe hajló színeivel, illetve az egyedi díszdoboz és az ajándék szilikon szíj, amellyel a vízben, merülés közben is jól használhatóvá válik az óra.

Az SPB431J1 modell kizárólag az európai piac részére készül mindössze 2000 darabban.

Prospex SRPK77K1 “Tortoise” a parti sziklák kalandjaival

Megnézem az óra adatlapját SRPK77K1 ›››

A Seiko Prospex kollekciója több sorozatból áll, amelynek része a Land modellek sora is. Ezek a modellek nem a búvárórák táborát gyarapítják, bár a műszaki tartalmuk (a kollekció részeként) szintén kiemelkedő, ám mégis inkább a túrázás és a szárazföldi sportok szerelmeseinek kedveznek.

Ezek közé tartozik a “Tortoise” becenévre hallgató modell is, amely a jól ismert teknős formát a szárazföldre hozta el, néhány kisebb változtatással.

Az SRPK77K1 modell 20 Bar (200m) vízállósága szinte bármilyen túrához elég, és a lünettája is a szárazföldi tájékozódást segíti, az égtájak beosztásával könnyedén meghatározhatjuk a helyzetünket a mutatók és a Nap segítségével - ha már nem segít a technika, ez a megoldás akkor is megbízhatóan működik.

Az óra színvilága is az izlandi Silfra világát idézi fel, és jellegéhez méltón nem a vizek, hanem a part hangulatát, színvilágát hozza el, a mohával borított vulkanikus kőzet tükröződik a számlapon, mind a struktúrájában, mind pedig a színében.

Az óra mérete sportosan nagy, mégis kényelmesen viselhető, az átmérője 42.4 mm ,a vastagsága pedig 11.7 mm, ez a formájának köszönhetően télen-nyáron tökéletes méret, a 4R35 mechanikus automata kaliber pedig sokszor és sokat bizonyított, megbízhatóan szolgálja a viselőjét.

Ez a modell is limitált kiadás, az SRPK44K1 mindössze 1400 darabban készült, és az egyedi díszdobozában egy plusz szövet szíjat is találunk.

Prospex SPB431J1 és SRPK77K1 modellek technikai adatai

A két új modell már előrendelhető, érkezésüket október végén várjuk, az SPB431J1 ára 431.000 Ft, az SRPK77K1 ára pedig 305.000 Ft.

Megnézem az óra adatlapját SPB431J1 ›››

SPB431J1

  • Kaliber: 6R35

  • Járástartalék: 70 óra

  • Tok átmérő: 45.0 mm

  • Tok vastagság: 12.9 mm

  • Tok anyaga: Nemesacél

  • Szíj anyaga: Nemesacél / Szilikon

  • Óraüveg: Zafír kristály

  • Vízállóság: 20 Bar / diver’s 200m

  • Limitált kiadás darabszáma: 2000 darab

Megnézem az óra adatlapját SRPK77K1 ›››

SRPK44K1

  • Kaliber: 4R35

  • Járástartalék: 41 óra

  • Tok átmérő: 42.4 mm

  • Tok vastagság: 11.7 mm

  • Tok anyaga: Nemesacél

  • Szíj anyaga: Nemesacél / Szövet

  • Óraüveg: Zafír kristály

  • Vízállóság: 20 Bar / 200m

  • Limitált kiadás darabszáma: 1400 darab

TOVÁBBI CIKKEK