2019. 03. 25.

Seiko Prospex LX – csúcsmodellek földön, vízen, levegőben

Vitathatatlanul a legsikeresebb kollekció a Seiko kínálatában a Prospex. Méltán népszerű búvárórák öregbítik hírnevét, de nem szabad megfeledkeznünk a Land és Sky modellekről sem, melyek a Sea mellett szintén a Prospex kollekció tagjai. Ennek jegyében született meg a Seiko Prospex LX sorozata, mely mindhárom sorozatból felvonultatott újdonságokat a Baselworld 2019 show-n.

Nagy elődök, méltó utódok

A Seiko első búváróráját még 1965-ben jelentette meg, és azóta is töretlen a sikere minden új búvár modellnek, nem véletlenül. Az 1968-ban elkészült professzionális modell a mai napig az alapja ennek a stílusnak, kialakításában és jellemzőiben nem kellett sokat változtatni – ez az akkori modell tervezőit dicséri.

A részletek azonban sokat számítanak, és a részletek folyamatosan, évről-évre, megjelenésről megjelenésre finomodnak. Új technikák jelennek meg mind anyaghasználatban, mind a designban, gondoljunk csak a zafír kristály óraüvegekre vagy a Seiko által kifejlesztett Zaratsu polírozási technikára. 2019-re elérkezett az idő, hogy ezek a technikák és az általuk adott plusz értékek a Seiko Prospex sorozatán is megjelenjenek.

Seiko Prospex LX – a Seiko valódi szelleme

Az első modellekkel lerakott alapok erősen állnak a mai napig is, és a Baselworld 2019 kiállításon bemutatott új Prospex LX széria darabjai csak tovább erősítik azokat. Az új sorozat mindhárom Prospex vonalban megjelent, így Land, Sea és Sky modellek is érkeznek júliusban.

Az új sorozat neve, az „LX” a fény (lux) latin kifejezést jeleníti meg, mely a speciális Zaratsu polírozással készülő tokon megcsillanva hoz egy kis luxust a sportos modellek világába.

Az új forma kettős érzést ad, hiszen jól felismerhető benne az 1968-as nagy elődjének robosztussága, ugyanakkor a kivitelezése abszolút mai, a legmodernebb technológiákkal készül. A tervezésekor külön figyelmet fordítottak arra, hogy a tok súlypontja közelebb kerüljön a csuklóhoz, illetve az íve is pontosan kövesse azt, így kényelmesebb lehetett a méretei ellenére is.

Professzionális design a legjobb kezekben

A sorozat tervezésében közreműködő Ken Okuyama design alapítója és feje, Ken Okuyama egy ismert designer. Tervezett már órát, autókat, de az ő keze nyomát viseli a híres japán szupervonat, a Shinkansen is. Olyan cégek designere volt, mint a Porsche, a General Motors vagy a Pininfarina, részt vett Maserati és Ferrari tervezésében is.

A bázeli kiállítás megnyitóján elmondta, hogy miért büszke erre a munkájára: a feladata az volt, hogy a Seiko évtizedes eredményeit a sportos órák terén megtartva tervezzen egy teljesen mai modellt, mely egyszerre letisztult, energikus és van megjelenése is. A feladat sikerült, a Seiko LX széria valódi Seiko, valóban modern formában.

Prospex Land, Sea és Sky – minden vonalon LX

A Prospex nem csak a búvárórákat jelenti, bár ezek a legnépszerűbbek, és a legnagyobb sikerét is ezzel a vonalával érte el a Seiko a sportos óráival 2018-ban, amikor az SLA025 modell megkapta a Sport órák kategóriájának fődíját.

Most mindhárom stílusban érkeztek új modellek, kisebb eltérésekkel, mégis a saját stílusukban megjelenve.

A Prospex Land a túrázók társa, így a mindkét irányba forgatható funkciógyűrűn is a négy égtáj kapott helyet, így bármikor könnyen meghatározható vele a pontos irány. A Prospex Sea a klasszikus búváróra megjelenést kapta, egy irányba forgatható funkciógyűrűvel, amely a merülés idejét mérve segíti a búvárokat, biztonságosan. A Prospex Sky a repülés szerelmeseinek lehet tökéletes választás, 24 órás funkciógyűrűjével és a GMT mutató segítségével akár három időzónát is lehet követni egyszerre.

Hat modell került most bemutatásra, minden szériában lesz egy titán tokos változat és egy fekete, szintén titán tokos változat is. A normál, nem fekete változatok valamennyien fém csattal, míg a fekete változatok bőr szíjjal, illetve a Sea változat szilikon szíjjal jelenik meg, így valóban mindenki megtalálhatja majd a megfelelő stílust, színt a legkényelmesebb szíjjal.

LX, mint egy csipetnyi luxus – Spring Drive szerkezetek az új Prospex modellekben

Bár volt már rá példa, mégsem általános a felső kategóriás Spring Drive szerkezet a Prospex modelljeiben. Az új Prospex LX most mégis ezt az egyedi, a Seiko által kifejlesztett kalibert kapta, rögtön két változatban. A Sea modellek az 5R65 kalibert, míg a Land és Sky modellek a GMT komplikációval ellátott 5R66 kalibert kapták, mivel ezeknél a modelleknél funkcionális a 24 órás, második időzóna megjelenítésére is alkalmas mutató.

A felső kategóriás szerkezetek a szinte hihetetlen napi 1 másodperces (!) pontosságuk mellett fejlett rázkódás, ütés- és hőkompenzációs védelmet is a magukénak tudhatnak, így valóban megfelelnek a sportos órák valamennyi követelményének, és igen látványos a Spring Drive szerkezetek egyedi másodpercmutató mozgása is (a Spring Drive modellekben a másodperc mutató „úszik”, vagyis folyamatosan mozog, nem lépked, mint a hagyományos mechanikus vagy quartz szerkezetes társainál láthatjuk). Ezek a szerkezetek sokszor bizonyítottak már, és valóban bárhol megállják a helyüket: megjárták már a Mount Everest csúcsait is Yuichiro Miura kezén a harmadik csúcsra érkezésekor, de a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén sem jöttek zavarba. A Seiko Prospex LX sorozatával így most kiteljesedhetett a kollekció, és úgy sikerült valóban modern modelleket megjelentetni a Baselworld 2019 kiállításon, hogy az 1968-as nagy előd is elégedett lehet utódaival.

További Cikkek

óra kereső

Találja meg az Önhöz illő Seiko órát!

Nehezen boldogulsz a divat és stílus világában és segítség kellene a döntéshez? Ennek érdekében összegyűjttünk néhány tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes átnézned.
[et_pb_button button_text="Megtekintés" button_alignment="center" _builder_version="4.4.1" custom_button="on" button_bg_color="rgba(208,202,202,0)" button_border_color="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_color_last_edited="off|desktop" button_bg_color__hover_enabled="on|hover" button_bg_color__hover="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_enable_color__hover="on" button_border_color__hover_enabled="on|hover" button_border_color__hover="rgba(208,202,202,0)"][/et_pb_button]

TOVÁBBI CIKKEK