2019. 03. 26.

Prospex SLA033 – egy legenda újra életre kelt

1970-ben készítette el a Seiko az egyik legsikeresebb búváróráját, amely megjárta a filmvásznakat is, és a mai napig komoly kultusza van a gyűjtők körében. A mindössze hat évig gyártott modell olyan hatással volt a búvárórák evolúciójára, hogy 2019-ig is teljesen aktuális maradhatott, így egy kis frissítéssel egy rövid időre most visszatér közénk.

1970 – megjelenik a 6105-8110/9 modell, és útjára indul egy ikon

Amikor 1970-ben megtervezték a japán mérnökök ezt a búvárórát, valójában csak praktikus szempontok vezérelték őket. Amit ezektől az óráktól akkor el lehetett várni, az a tartósság, ellenállóság, pontosság és a megbízható működés. A munka során ezeket figyelembe véve alkották meg a teknősre emlékeztető tokot, mely újszerű formájával védte a 4 óránál elhelyezett koronát, és még nem is sejtették, milyen sikeres lesz a mai napig gyártott „Turtle” becenevű modellek őse. A számlap és mutatók a leolvashatóságot szolgálták már akkor is, és a 150 méteres vízállósága is kiemelkedően jó érték volt. Az azóta eltelt közel ötven évben sem változott sokat a búváróra design, ami jól mutatja az eredeti modell sikerét.

Martin Sheen, kezén az 1970-es modellel

Az ismertségét több irányból is megalapozta. A nagyvilág Martin Sheen kezén találkozott vele az Oscar-díjas alkotásban, az „Apokalipszis most” című moziban, így innen ered a beceneve is, a „Willard” a filmbéli karakter után.

Túl a sarkkörön és a világ tetején egy japán felfedező társaként

Viselte azonban más híresség is az 1970-es modellt, egy japán kalandor és felfedező, Naomi Uemura, aki Japánban igen népszerű és ismert volt extrém teljesítményeiről. 1974 és 1976 között ezzel az órával a csuklóján tette meg leghíresebb, 12.000 kilométeres sarkköri útját egyedül, egy kutyaszánnal. Uemura számos díjat kapott emberfeletti teljesítményeiért, első japánként jutott fel a Mount Everestre, de a kalandjairól írt könyve népszerű a japán gyerekek között, és két múzeum is megemlékezik róla a szigetországban.

2019 – a legendás modell újra köztünk

A Baselworld 2019 kiállításon mutatkozott be ennek a valóban komoly múlttal és rajongótáborral rendelkező modellnek a re-kreációja, vagyis a szinte változatlan formában történő újra megjelentetése, ez lett a Seiko Prospex SLA033 modell.

Prospex SLA033

A változatlan formát ebben az esetben szó szerint kell érteni, a tok formája, a számlap, a funkciógyűrű és a mutatók is megegyeznek az elődmodellével, egyedül a tok mérete nőtt egy kicsit, igazodva a mai elvárásokhoz. A hetvenes években még nem állt ilyen szinten a technológia és az anyaghasználat, így új anyagból készül a szilikon szíj, mely puhább lett és erősebb, és a Hardlex üveget zafír kristály óraüvegre cserélték. Megjelenik az órán a Seiko által kifejlesztett polírozási eljárás, a Zaratsu polírozás is, mely tökéletes, torzításmentes felületet eredményez, és érdekességként a hátlap megkapta az eredetivel megegyező, legendás lópatkó alakú mintázatot is.

A valódi változás a kaliberben történt, az eredeti 6105B szerkezetet a legmodernebb, 8L35 jelű felsőkategóriás mechanikus automata váltotta fel, melynek 50 óra járástartalékával kényelmesen használható az óra.

Seiko Prospex SLA033 csak limitált darabszámban

Aki szeretne egy darabot a Seiko történelméből és egyben az egyik legnépszerűbb, legendás búvármodelljéből, annak sietnie kell, hiszen a Seiko Prospex SLA033 modell mindössze 2500 darabban készül az egész világon.

További Cikkek

óra kereső

Találja meg az Önhöz illő Seiko órát!

Nehezen boldogulsz a divat és stílus világában és segítség kellene a döntéshez? Ennek érdekében összegyűjttünk néhány tanácsot, amelyeket mindenképp érdemes átnézned.
[et_pb_button button_text="Megtekintés" button_alignment="center" _builder_version="4.4.1" custom_button="on" button_bg_color="rgba(208,202,202,0)" button_border_color="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_color_last_edited="off|desktop" button_bg_color__hover_enabled="on|hover" button_bg_color__hover="rgba(208,202,202,0.5)" button_bg_enable_color__hover="on" button_border_color__hover_enabled="on|hover" button_border_color__hover="rgba(208,202,202,0)"][/et_pb_button]

TOVÁBBI CIKKEK