2024. 07. 05.

Prospex Speedtimer “Pogue” Solar Chronograph 1969 Re-interpretation - a Seiko történetének egyik legismertebb darabja ihlette

 

Vannak megkerülhetetlen darabok a Seiko évszázados történetében, ilyen volt az első mechanikus automata kronográf is. A Speedtimer modell egy darabja a világűrt is megjárta, hatalmas kultusz övezi a gyűjtők körében, így nem csoda, ha a jellegzetes megjelenése most visszaköszön a legújabb Speedtimer kiadáson is, érkezik az SSC947P1 modell.

Színes történelem, megannyi büszkeség és egy Seiko a világűrben

Sok óra történetében szerepel, hogy járt a világűrben, de jóval kevesebb van, amelynek történetét az az űrhajós is megerősítette, akinek az űrutazást köszönheti egy-egy modell.

A Seiko történetében is van egy olyan óra, amely gazdája kezén megjárta a világűrt - ráadásul az első mechanikus automata kronográf, a Seiko 6139 kaliberrel készült 5 Sports Speed-Timer egy jellegzetes, aranysárga számlapos darabja.

 

 

A történet a kétezres évek elején kapott szárnyra, amikor egy óragyűjtő, David Bruno felfedezte egy fotón, hogy az egyik hetvenes évekbeli amerikai űrhajós, William Reid Pogue ezredes csuklóján egy korabeli Seiko 5 Sports Speed-Timer modell látható.

Amikor Bruno levelet írt Pogue ezredesnek, és rákérdezett az órájára, Pogue igazolta neki, hogy valóban egy sárga számlapos Seiko Speed-Timer volt vele az űrutazása során.

 

 

Akkoriban a NASA hivatalosan elismert óráját a kiképzés alatt még nem kapták meg a leendő űrhajósok, így a bázison a kantinban vásárolt magának egy Seiko kronográfot 71 dollárért (1973-at írunk, a Seiko már akkor is az elérhető árú, minőségi karóráiról volt ismert), és azt később magával vitte a fedélzetre is, gyakran viselve a jobb kezén, míg a bal csuklóján a hivatalosan elfogadott darab volt. 

Elmondása szerint nagyon kényelmes volt viselni és használni is, a lünetta segítségével könnyedén mérte a rakétahajtóművek égési idejét, ráadásul az automata szerkezet a súlytalanság állapotában is felhúzta az óráját, így mindig a pontos időt mutatta.

A legendás órát végül 2008-ban elárvereztette, és a befolyt összeggel egy űrhajósok számára létrehozott alapítványt támogatott.

Seiko Prospex Speedtimer Solar Chronograph 1969 Re-Interpretation SSC947P1, a haladás mai modern megfelelője

 

 

Ahogy az 1969-es megjelenésekor a 6139 kaliber, úgy a Seiko solar chronograph kaliberek is a jelenkor technikai fejlettségét képviselik. A legújabb Speedtimer modell, az SSC947P1 megjelenése ezer apró részletében idézi fel a hetvenes éveket, de a V192 solar chronograph kvarc kaliber már a mai kor fejlődésének gyümölcse.

A fény erejével hajtott szerkezet egyetlen teljes feltöltéssel 6 hónapig képes mutatni a pontos időt, ráadásul havi +/-15 másodperces pontossággal, köszönhetően a szintén a Seiko által 1969-ben elsőként bemutatott kvarc technológiának.

 

 

Az új Speedtimer solar chronograph sorozatok két méretben készülnek, az SSC947P1 a nagyobb, 41.4 mm-es tokátmérővel érkezik. A tok és a fémszíj megegyezik a sorozat többi darabjával, ami igazán egyedivé és várhatóan igen keresetté teszi majd, az a stílusa, amely a Pogue ezredes kezén a világűrt is megjárt modellt idézi fel.

 

 

A jellegzetes sárga számlap és a rajongók által csak “Pepsi” néven ismert piros-kék lünetta, a piros másodperc mutató és a segédszámlap percgyűjtő mutatója messziről felismerhetővé teszi ezt a modellt. 

 

 

A fekete segédszámlapok a sportidőméréshez szükségesek, és hat óránál egy gombnyomásra az óra töltöttségét is leolvashatjuk ezek segítségével, ráadásul a solar töltéshez szükséges panelek is itt találhatóak, így a design itt jól kiegészíti a technológiát.

 

 

Seiko Prospex Speedtimer Solar Chronograph 1969 Re-Interpretation SSC947P1 technikai adatok

 

Seiko Prospex SSC947P1 - megnézem az óra adatlapját ››››

 

SSC947P1 - az óra megjelenését 2024 augusztusában várjuk, az ára 279.000 Ft lesz

 

  • Kaliber: V192 solar chronograph
  • Járástartalék: 6 hónap teljesen feltöltött állapotban
  • Tok átmérő: 41.4 mm
  • Tok vastagság: 13.0 mm
  • Tok anyaga: nemesacél
  • Szíj anyaga: nemesacél
  • Óraüveg: zafír kristály (hajlított)
  • Vízállóság: 10 Bar

 

TOVÁBBI CIKKEK